Πως θα απαλλαγούμε από τα φουσκώματα των οσπρίων
*Της Ειρήνης Πετειναράκη, διατροφολόγος
Τώρα που ο καιρός αρχίζει και κρυώνει, ένα ιδανικό γεύμα γεμάτο με θρεπτικά συστατικά είναι οι σούπες και κυρίως οι σούπες που περιέχουν κάποιο όσπριο.
Δυστυχώς πολλοί είναι αυτοί που δεν τις επιλέγουν, γιατί τους προκαλεί φουσκώματα.
Ποιος είναι ο λόγος όμως που δημιουργούνται τα φουσκώματα και πως μπορούμε να τα αποφύγουμε;
Γιατί τα όσπρια μας φουσκώνουν;
Τα όσπρια περιέχουν ολιγοσακχαρίτες ( ένα είδος υδατανθράκων) όπου δεν μπορούμε να τους αφομοιώσουμε, γιατί ο οργανισμός μας δεν μπορεί να παράγει το απαραίτητο ένζυμο, με αποτέλεσμα να φτάνουν στο έντερο άθικτοι. Εκεί κάποια βακτήρια της εντερικής χλωρίδας καταφέρνουν να τους διασπάσουν παράγοντας αέρια, όπου γι’ αυτό το λόγο δημιουργούνται και τα φουσκώματα.
Μπορεί να αποφευχθεί όλο αυτό;
Βεβαίως, αν γνωρίζουμε ότι οι ολιγοσακχαρίτες θα φτάσουν στο έντερο διαλυμένοι.
Ας δούμε πως θα το πετύχουμε αυτό
- Προτιμήστε όσπρια χωρίς κέλυφος (φλούδα), είναι πιο εύπεπτα και μαγειρεύονται πιο γρήγορα
- Ξεκινήστε να καταναλώνετε στην αρχή μπιζέλια και φακές και αργότερα προσθέστε στη διατροφή σας τα ρεβίθια, φασόλια κ.α
- Ξεκινήστε με μικρές ποσότητες και αυξήστε σταδιακά, ώστε να δώσετε χρόνο στο έντερο να τα συνηθίσει
- Κάνετε τα πουρέ, ώστε να απομακρυνθεί εντελώς η φλούδα που δημιουργεί τα φουσκώματα
- Μουλιάστε τα και ξεπλύνετε τα, ώστε να φύγουν οι ουσίες που παρεμβαίνουν στην πέψη και να μειωθεί το οίδημα που προκύπτει
- Μαγειρέψτε τα σωστά. Ο σωστός τρόπος μαγειρέματος κάνει τους ολιγοσακχαρίτες πιο εύπεπτους . Άρα διαβάστε προσεκτικά τις οδηγίες μαγειρέματος στη συσκευασία
- Μην καταναλώνετε κρύα τα όσπρια, γιατί η ψύξη κάνει τα άμυλά τους πιο ανθεκτικά, άρα πιο δύσκολα στην πέψη
Αν μετά από αυτά συνεχίζονται τα φουσκώματα σας προτείνω
- Να δώσετε λίγο περισσότερο χρόνο στο σώμα σας να τα συνηθίσει, γιατί ο κάθε οργανισμός είναι διαφορετικός
- Το φούσκωμα δεν συνδέεται με τα όσπρια, αλλά με την περίσσεια των φυτικών ινών που βρίσκονται στο γεύμα
- Καταναλώστε περισσότερο νερό
- Συμβουλευτείτε κάποιον γαστρεντερολόγο