Τροφές που αυξάνουν τον αιματοκρίτη
Τροφές που αυξάνουν τον αιματοκρίτη

Τροφές που αυξάνουν τον αιματοκρίτη

ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΚΡΗΤΗΣ ΠΑΣΧΑ 300×250

Ο αιματοκρίτης είναι ένας βιοχημικός δείκτης που δηλώνει την πυκνότητα του αίματος, καθώς εκτιμά τον όγκο που καταλαμβάνουν τα ερυθρά αιμοσφαίρια προς το συνολικό όγκο του αίματος. Επίσης είναι δείκτης που χρησιμοποιείται και για την εκτίμηση της διατροφικής κατάστασης του οργανισμού.

Ποιες είναι οι φυσιολογικές τιμές του αιματοκρίτη

Οι φυσιολογικές τιμές του αιματοκρίτη εξαρτώνται από διάφορους παράγοντες, όπως 

  • Ηλικία
  • Φύλο
  • Εγκυμοσύνη
  • Υψόμετρο ( σε μεγάλα υψόμετρα υπάρχει χαμηλό οξυγόνο και ο οργανισμός χρειάζεται περισσότερα ερυθρά αιμοσφαίρια για την μεταφορά οξυγόνου, άρα το εύρος των φυσιολογικών τιμών θα είναι ελαφρώς πιο πάνω)

Σε γενικές γραμμές όμως οι φυσιολογικές τιμές κυμαίνονται

  • Για ενήλικες άνδρες μεταξύ 40-52%
  • Για ενήλικες γυναίκες ( εκτός από έγγυες) μεταξύ 36-48%

Λόγοι που μπορεί να οφείλονται από έναν χαμηλό αιματοκρίτη

  • Αναιμία ( μεσογειακή αναιμία ή στίγμα, δρεπανοκυτταρική αναιμία, αναιμία λόγω έλλειψης σιδήρου)
  • Κακή διατροφή
  • Εγκυμοσύνη
  • Λήψη συγκεκριμένων φαρμάκων 
  • Ορμονικές διαταραχές
  • Ιώσεις
  • Έντονο άγχος-στρες

Συμπτώματα που δηλώνουν χαμηλό αιματοκρίτη

  • Εύκολη κόπωση
  • Ωχρότητα
  • Υπνηλία
  • Αδυναμία συγκέντρωσης
  • Αίσθημα παλμών
  • Τάσεις λιποθυμίας
  • Δύσπνοια στην κόπωση όπως κατά την διάρκεια της άσκησης
  • Εύθραυστα νύχια
  • Κρύα άκρα

Τροφές που μπορούν να αυξήσουν τον αιματοκρίτη

  • Κόκκινο κρέας ( μοσχάρι, συκώτι κ.α)
  • Πουλερικά ( κοτόπουλο, γαλοπούλα, κ.α)
  • Ψάρια και θαλασσινά ( στρείδια, γαρίδες, τόνος, κ.α)
  • Όσπρια (φακές, φασόλια κ.α)
  • Πράσινα φυλλώδη λαχανικά ( σπανάκι, σπαράγγια, κ.α)
  • Ξηροί καρποί ( κάσιους, αμύγδαλα, κ.α)
  • Μαύρη σοκολάτα

Ο σίδηρος που περιέχεται στις ζωικές τροφές (αιμικός σίδηρος), απορροφάται σε ποσοστό 20-50%.

Ο σίδηρος όμως που περιέχεται στις φυτικές τροφές (μη αιμικός σίδηρος), είναι δεσμευμένος με άλλες ουσίες και εμποδίζουν την βιοδιαθεσιμότητά του, με αποτέλεσμα να απορροφάται μόλις το 1-5%.

Τι μπορούμε να κάνουμε, ώστε να δεσμεύουμε περισσότερο σίδηρο από τις φυτικές τροφές;

  • Συνδυάστε τις με τροφές πλούσιες σε βιταμίνη C π.χ πορτοκάλι, λεμόνι, πιπεριά, ντομάτα, ακτινίδιο, μπρόκολο, κ.α
  • Συνδυάστε τις με κρέας ή ψάρι, όπως φακές με κοτόπουλο ή τόνο κ.α
  • Αποφύγετε την ταυτόχρονη κατανάλωση τροφών που περιέχουν ασβέστιο όπως γαλακτοκομικά, ξηρούς καρπούς κ.α και πολυφαινόλες όπως καφές, τσάι, κρασί, κακάο, φρούτα κ.α, γιατί δρουν ως ανασταλτικοί παράγοντες στην απορρόφηση σιδήρου
Ακολουθήστε το Iraklionews σε Google News  και Facebook 
Διατροφή & Υγεία - Τελευταία Νέα
Περισσότερες Ειδήσεις