Διατροφή και εκκολπώματα εντέρου
Διατροφή και εκκολπώματα εντέρου

Διατροφή και εκκολπώματα εντέρου

ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΚΡΗΤΗΣ ΠΑΣΧΑ 300×250

Η εκκολπωμάτωση είναι μια συχνή διαταραχή του παχέος εντέρου όπου εμφανίζονται εκκολπώματα (σακουλάκια που προβάλλονται προς τα έξω) και δημιουργούνται συνήθως στο αριστερό τμήμα του παχέος εντέρου, με την πάροδο της ηλικίας του ανθρώπου.

Τα απλά εκκολπώματα συνήθως είναι ασυπτωματικά, υπάρχει όμως και ένα ποσοστό 10-35% όπου εμφανίζουν επιπλοκές όπως φλεγμονή και πιο σπάνια αιμοραγία.

Θεωρίες και Διατροφή

Συνήθως οι γιατροί συμβουλεύουν τα άτομα με εκκολπώματα να αποφεύγουν κάποιες συγκεκριμένες τροφές όπως είναι:

  • Ξηροί καρποί
  • Τροφές που περιέχουν σπόρια (τομάτα, ακτινίδια κ.α)
  • Σπόρους ( λιναρόσπορο, chia κ.α)
  • Ποπ-κορν, καλαμπόκι

Ο λόγος που το λένε είναι ότι θεωρούν πως αυτές οι τροφές έχουν την ικανότητα να φράζουν την είσοδο του εκκολπώματος και  προκαλώντας διάβρωση του βλεννογόνου με αποτέλεσμα αιμοραγία και εκκολπωματίτιδα.

Όλο αυτό όμως δεν έχει ερευνηθεί επιστημονικά, ώστε να υπάρχουν δεδομένα ότι αυτές οι τροφές είναι βλαβερές για τα εκκολπώματα.

Αντίθετα οι ξηροί καρποί αποτελούν μέρος της υγιεινής διατροφής και προστατεύουν από διάφορες παθήσεις όπως είναι

  • Ο διαβήτης
  • Ο καρκίνος του παχέος εντέρου και του προστάτη
  • Καρδιαγγειακά νοσήματα
  • Χολολιθίαση

Μελέτη που έγινε το 2008 κατέριψε αυτό το μύθο αφού έδειξε ότι οι άνθρωποι οι οποίοι συνήθιζαν να έχουν στην διατροφή τους ξηρούς καρπούς, είτε ποπ-κορν, όχι μόνο δεν είχαν μεγαλύτερο κίνδυνο αλλά αντιθέτως είχαν μικρότερη πιθανότητα εκκολπωμάτωσης και αιμοραγίας.

Οπότε ποια είναι τελικά η σωστή διατροφή;

Οι ασθενείς που έχουν εκκολπώματα θα πρέπει να ακολουθούν μία διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες ( δημητριακά ολικής άλεσης, φρούτα, λαχανικά, ξηρούς καρπούς, όσπρια, χόρτα κ.α). Με εξαίρεση την περίοδο όπου ο ασθενής έχει μια ενεργό φλεγμονή ή αιμοραγία, όπου συστήνουμε μια διατροφή χωρίς φυτικές ίνες μέχρι να περάσει η έξαρση. Έπειτα κάνουμε σιγά και σταδιακά επανένταξη τροφών με φυτικές ίνες.

Εκτός όμως από την διατροφή, σημαντικό ρόλο παίζει η τακτική άσκηση, το σωματικό βάρος να είναι στα φυσιολογικά επίπεδα, να μην καπνίζει γιατί επιβαρύνετε η φλεγμονή και η λήψη κάποιων συγκεκριμένων φαρμάκων που επηρεάζουν αρνητικά την πάθηση όπως είναι τα μη στερεοειδή αντιφλεγμονώδη, τα οπιούχα και τα κορτικοστερεοειδή.

Ακολουθήστε το Iraklionews σε Google News  και Facebook 
Διατροφή & Υγεία - Τελευταία Νέα
Περισσότερες Ειδήσεις