Χαλβάς: Τα είδη και η θρεπτική του αξία
Χαλβάς: Τα είδη και η θρεπτική του αξία

Χαλβάς: Τα είδη και η θρεπτική του αξία

ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΚΡΗΤΗΣ ΠΑΣΧΑ 300×250

Ο χαλβάς είναι ένα από τα πιο δημοφιλή γλυκά της νηστείας και όχι μόνο. Η ονομασία του προέρχεται από την αραβική λέξη hulw και σημαίνει γλυκό.

Η κατανάλωσή του μας προσφέρει πολλά οφέλη όπως 

  • Καλή ποιότητα πρωτεΐνης και αμινοξέων
  • Βοηθάει στην καλή λειτουργία του καρδιαγγειακού συστήματος
  • Προσθέτει στον οργανισμό βιταμίνες και μέταλλα που ενισχύουν τον μεταβολισμό
  • Βελτιώνουν την λειτουργία του νευρικού συστήματος
  • Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και την οστική μάζα

Στο εμπόριο υπάρχουν διάφορα είδη χαλβά

  • Ο χαλβάς από αλεύρι (νισεστέ)
  • Ο χαλβάς από σιμιγδάλι
  • Ο χαλβάς από ταχίνι

Όπου ο καθένας από τους παραπάνω έχει την δική του θερμιδική και διατροφική αξία.

  • Ο χαλβάς από αλεύρι (νισεστέ)

Ο χαλβάς από νισεστέ περιέχει μονοακόρεστα λιπαρά οξέα χάρη στο ελαιόλαδο που περιέχει. Είναι εξαιρετική πηγή φαινολικών αντιοξειδωτικών. Σαν γλυκαντικό περιέχει το πετιμέζι που ενισχύει και την θρεπτική αξία του με βιταμίνες του συμπλέγματος Β, ασβέστιο, φώσφορο, κάλιο και σίδηρο. Τέλος η κανέλα που περιέχει έχει αντιμικροβιακή και αντιθρομβωτική δράση και επιδρά θετικά στην ρύθμιση του διαβήτη τύπου 2. Χάρη στα μονοακόρεστα και στα πολυακόρεστα λιπαρά οξέα που περιέχει βοηθάει να μειωθούν τα επίπεδα ολικής χοληστρόλης και της κακής (LDL) χοληστερόλης. Επίσης μειώνει τον κίνδυνο δημιουργίας αθηρωματικής πλάκας και βελτιώνει την υγεία της καρδιάς.

  • Χαλβάς από σιμιγάλι

Ο χαλβάς από σιμιγδάλι μπορεί να περιέχει λίγες θερμίδες, αλλά λόγω του βουτύρου που περιέχει τον μειώνει θρεπτικά γιατί αυξάνει τα κορεσμένα λιπαρά. Επίσης για την παρασκευή του χρησιμοποιείτε ζάχαρη, όπου δεν προσφέρει κάποια οφέλη στον οργανισμό. Αν θέλετε όμως να παρασκευάσε τε σιμιγδαλένιο χαλβά και θέλετε να τον κάνετε πιο θρεπτικό μπορείτε να αντικαταστήσετε το βούτυρο με μαργαρίνη ή με ελαιόλαδο ή μισό-μισό ( μαργαρίνη-ελαιόλαδο) και να μειώσετε την ποσότητα της ζάχαρης ή να αντικαταστήσετε με καστανή ζάχαρη.

  • Χαλβάς με ταχίνι ή σησαμένιος

Ο χαλβάς από ταχίνι είναι ο κλασικός χαλβάς που βρίσκουμε στο εμπόριο και σε πολλές γέυσεις βανίλια, σοκολάτα, κακάο, αμύγδαλο κ.α. Είναι πλούσιος σε ασβέστιο και σίδηρο. Τα 100γρ περιέχουν 250mg ασβεστίου και 5 mg σιδήρου, όπου οι άλλοι δύο τύποι υστερούν. Οι θερμίδες του αλλάζουν με την γεύση που θα επιλέξουμε.

Διατροφική αξία του κάθε είδους ανά 30γρ

 Ο χαλβάς από αλεύρι (νισεστέ)

Ενέργεια (kcal): 92,4

Υδατάνθρακες (gr): 17,2

Εκ των οποίων σάκχαρα είναι (gr): 13,7

Πρωτεΐνες (gr): 0,6

Λίπος (gr): 2,9

Εκ των οποίων κορεσμένα είναι (gr): 0,3

Χαλβάς από σιμιγάλι

Ενέργεια (kcal): 92,7

Υδατάνθρακες (gr): 10,5

Εκ των οποίων σάκχαρα είναι (gr): 6,4

Πρωτεΐνες (gr): 2,6

Λίπος (gr): 4,7

Εκ των οποίων κορεσμένα είναι (gr): 1,8

Χαλβάς με ταχίνι ή σησαμένιος

Ενέργεια (kcal): 154

Υδατάνθρακες (gr): 14,4

Εκ των οποίων σάκχαρα είναι (gr): 13,5

Πρωτεΐνες (gr): 2,7

Λίπος (gr): 9,3

Εκ των οποίων κορεσμένα είναι (gr): 1,5

 

Ακολουθήστε το Iraklionews σε Google News  και Facebook 
Διατροφή & Υγεία - Τελευταία Νέα
Περισσότερες Ειδήσεις