Κακάο: ποια είναι η θρεπτική του αξία;

Από έρευνες έχει βρεθεί ότι το κακάο έχει υψηλή συγκέντρωση σε φλαβονοειδή και προκυανιδίνες.

Είναι συστατικά τα οποία έχουν αντιοξειδωτική δράση και καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες και προστατεύουν τον οργανισμό μας από κάποιες ασθένειες όπως είναι ο καρκίνος, τα καρδιαγγειακά νοσήματα και την γήρανση του δέρματος. Τέλος ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και την καλή διάθεση. Ας τα δούμε όμως λίγο πιο αναλυτικά

  • Προστασία από καρδιαγγειακά νοσήματα: Η πρώτη αιτία θανάτου παγκοσμίως θεωρείται ότι είναι τα καρδιαγγειακά προβλήματα, είτε σε άντρες, είτε σε γυναίκες. Το κακάο περιέχει φλαβονοειδή τα οποία βελτιώνουν την ελαστικότητα των αγγείων και την ενίσχυση της κυκλοφορίας του αίματος. Επίσης βοηθούν και στη μείωση της συσσώρευσης αιμοπεταλίων. Το κακάο έχει ανάλογη δράση με την ασπιρίνη, οπότε 1 φλιτζάνι κακάο είναι η καλύτερη επιλογή για την υγεία των αγγείων
  • Έχει αντιοξειδωτική δράση: Σύμφωνα με μελέτη που έγινε στο πανεπιστήμιο Cornell αποδείχθηκε ότι η αντιοξειδωτική δράση του ζεστού κακάου είναι πολύ πιο ισχυρή από το κόκκινο κρασί, 2-3 φορές πιο ισχυρή από το πράσινο τσάι και 3-5 φορές πιο ισχυρή  από το μαύρο τσάι και αυτό γιατί όταν το κακάο ζεσταθεί απελευθερώνει περισσότερα αντιοξειδωτικά. Τα αντιοξειδωτικά συμβάλουν στην αποτοξίνωση του ήπαρ και του αίματος, στην αντιγήρανση, μειώνουν τα επίπεδα χοληστερόλης και σακχάρου στο αίμα και μειώνουν την εμφάνιση καρδιαγγειακών νοσημάτων
  • Ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος: 1 κουταλιά της σούπας σκόνη κακάο χωρίς ζάχαρη παρέχει στον οργανισμό το 3-9% της συνιστώμενη πρόσληψη σιδήρου, μαγγανίου, μαγνησίου και ψευδαργύρου.

 Ο σίδηρος εκτός ότι βοηθάει στη μεταφορά του οξυγόνου, βοηθάει και στην παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων .

Το μαγγάνιο βοηθάει στο μεταβολισμό των ενζύμων και των θρεπτικών συστατικών.

Το μαγνήσιο βοηθάει να διατηρήσουμε την ενέργεια και τον ρυθμό της καρδιάς στα φυσιολογικά επίπεδα.

Ο ψευδάργυρος έχει ζωτική σημασία για την παραγωγή και την ανάπτυξη νέων κυττάρων όπως και για τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος, καθώς χωρίς τον ψευδάργυρο τα κύτταρα μειώνονται και γινόμαστε πιο ευάλωτοι σε ασθένειες.

  • Ενισχύει την καλή διάθεση: το κακάο σε σκόνη αυξάνει τα επίπεδα των νευροδιαβιβαστών που σχετίζονται με την βελτίωση της διάθεσης. Ενεργοποιεί επίσης τη σεροτονίνη που είναι η ορμόνη της χαράς και τέλος ενεργοποιεί τις ενδορφίνες που λειτουργούν αντικαταθλιπτικά με αποτέλεσμα να αυξάνεται το αίσθημα της χαράς και τις άμυνες του οργανισμού κατά του άγχους.
Ακολουθήστε το Iraklionews σε Google News  και Facebook 
Περισσότερες Ειδήσεις