Τροφές με αντικαρκινική δράση
Δυστυχώς ο καρκίνος είναι η δεύτερη αιτία θανάτου παγκοσμίως όπου σχετίζετε με την διατροφή, τόσο στην πρόληψη όσο και κατά το στάδιο της θεραπείας. Η πρώτη είναι τα καρδιαγγειακά νοσήματα.
Παρακάτω θα δούμε μερικά τρόφιμα που θα πρέπει να καταναλώνουμε σε καθημερινή βάση ώστε να θωρακίσουμε τον οργανισμό μας όσο μπορούμε:
Μπρόκολο
Γενικά τα σταυρανθή λαχανικά περιέχουν υψηλές ποσότητες σε γλυκοζινόλες και σουλφοραφάνη. Έρευνες έχουν δείξει ότι ίσως αυτές οι ορμόνες να οφείλονται όπου τα σταυρανθή λαχανικά μειώνουν τον κίνδυνο σε ορισμένες μορφές καρκίνου.
Καρότο
Περιέχει καροτενοειδή, τα οποία έχουν αντιοξειδωτική δράση με συνέπεια να προστατεύουν τον οργανισμό από την ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων.
Ντομάτα
Περιέχει λυκοπένιο, το οποίο είναι το κύριο καροτενοειδή της ντομάτας όπου αναστέλλει την ανάπτυξη κάποιον καρκινικών κυττάρων.
Σόγια
Λόγω του ποσοστού σε οιστρογόνα που περιέχει μειώνει την εμφάνιση καρκινικών κυττάρων που σχετίζονται με τις ορμόνες, όπως είναι ο καρκίνος του μαστού, του στομάχου, του προστάτη.
Δημητριακά Ολικής άλεσης
Οι φυτικές ίνες που περιέχονται στα δημητριακά ολικής άλεσης , μαζί με το νερό δημιουργούν κάποια λιπαρά οξέα βραχείας αλύσου, με αποτέλεσμα να μειώνουν την δραστηριότητα ορισμένων καρκινογόνων παραγόντων.
Κουρκουμάς
Περιέχει την κουρκουμίνη η οποία είναι μια λιποδιαλυτή πολυφαινόλη η οποία αναστέλλει την έναρξη των καρκινογόνων όγκων καθώς και τον πολλαπλασιασμό των καρκινικών κυττάρων.
Λεμόνι
Λόγω της αντιοξειδωτικής του δράσης δρα ενάντια στις δυνητικά καρκινογόνες ελεύθερες ρίζες.
Λαχανάκια Βρυξελλών
Περιέχουν ουσίες με έντονη προστατευτική δράση. Οι ουσίες που περιέχουν είναι η χλωροφύλλη, οι διθιολθίονες, τα καροτενοειδή, οι ινδόλες και οι γλυκοζίτες. Επίσης περιέχει σουλφοραφάνη η οποία αναστέλλει κάποια ένζυμα τα οποία είναι υπεύθυνα για την μετάλλαξη των κυττάρων.
Μήλο
Αγαπημένο φρούτο το οποίο είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες , βιταμίνη c και αντιοξειδωτικά.
Παντζάρι
Πλούσιο σε νιτρικά άλατα, φαινολικές και φλαβονοειδής ενώσεις. Επίσης είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες όπου συμβάλλει στην πρόληψη του καρκίνου.
Γενικά η πρόληψη και κατά τη διάρκεια της θεραπείας του καρκίνου χρειάζεται να κάνουμε μια σωστή διατροφή αποφεύγοντας τα κακά λιπαρά, τα γλυκά και τους απλούς υδατάνθρακες. φυσικά αν μπορούμε το συνδυάζουμε με μία φυσική δραστηριότητα.
Ειρήνη Πετειναράκη
Διαιτολόγος – Διατροφολόγος