Πόσο θα αυξηθούν μισθοί και συντάξεις - Αναλυτικός οδηγός για τους δικαιούχους
Πόσο θα αυξηθούν μισθοί και συντάξεις - Αναλυτικός οδηγός για τους δικαιούχους

Πόσο θα αυξηθούν μισθοί και συντάξεις – Αναλυτικός οδηγός για τους δικαιούχους

Με αυξήσεις στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων και στις συντάξεις έρχεται ο νέος χρόνος, όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της Real News.

Από τον Απρίλιο του 2025, οι δημόσιοι υπάλληλοι αναμένεται να δουν αυξήσεις στους μισθούς τους, καθώς οι αποδοχές τους θα συνδεθούν με την αύξηση του κατώτατου, ενώ αυξήσεις από 2,2% έως 2,5% για το 2025 θα λάβουν περίπου 2 εκατομμύρια συνταξιούχοι με τη σύνταξη Ιανουαρίου που θα αναμένεται να πληρωθεί πριν από τα Χριστούγεννα.

Η κυβερνητική παρέμβαση στοχεύει, σύμφωνα με τη Real News, ώστε ο μισθός του νεοεισερχόμενου υπαλλήλου στον δημόσιο τομέα, που τώρα ανέρχεται στα 850 ευρώ, να μην υπολείπεται του μηνιαίου κατώτατου μισθού στον ιδιωτικό τομέα.

Έτσι, οι δημόσιοι υπάλληλοι θα λαμβάνουν οριζόντια αυξήσεις κάθε χρόνο ανάλογα με τις αυξήσεις του κατώτατου, έτσι ώστε η αθροιστική αύξηση του μηνιαίου μισθού να φτάσει τα 100 ευρώ μέχρι το 2027 και ο εισαγωγικός μισθός να φτάσει τα 950 ευρώ.

Στο Δημόσιο δεν θα λάβουν αύξηση μόνο οι νεοπροσλαμβανόμενοι που αμείβονται με τον δια νόμου κατώτατο εισαγωγικό μισθό, αλλά και όλοι οι υπόλοιποι εργαζόμενοι και σε όλα τα μισθολογικά κλιμάκια, δηλαδή και εργαζόμενοι που – σε αντίθεση με τον ιδιωτικό τομέα – λαμβάνουν ήδη αυξήσεις βάσει προϋπηρεσίας κ.λπ.

Πώς θα δοθούν οι αυξήσεις
Η αύξηση 2,2 έως 2,5% θα δοθεί με τη σύνταξη του Ιανουαρίου που αναμένεται να καταβληθεί πριν από τα Χριστούγεννα. Το τελικό ποσοστό θα καθοριστεί με βάση την τελική πρόβλεψη για τον ρυθμό ανάπτυξης και τον πληθωρισμό του τρέχοντος έτους, καθώς είναι τα δύο μεγέθη βάσει των οποίων καθορίζονται οι αυξήσεις συντάξεων από το 2023 και μετά.

Με αύξηση 2,5% η νέα εθνική σύνταξη αναμένεται να διαμορφωθεί από 1/1/2025 στα 436,82 ευρώ από 427,16 ευρώ σήμερα.

Όσοι αποχωρήσουν το 2025 θα λάβουν τη νέα ανταποδοτική τους σύνταξη βάσει μισθού και ετών ασφάλισης και την αυξημένη εθνική σύνταξη.

Στις χαμηλές συντάξεις των 500 ευρώ έως 600 ευρώ η αύξηση θα είναι έως 15 ευρώ τον μήνα.

Ακολουθήστε το Iraklionews σε Google News  και Facebook 
Οικονομία - Τελευταία Νέα
Περισσότερες Ειδήσεις