Οι αρχαίοι Αιγύπτιοι προσπάθησαν να θεραπεύσουν τον καρκίνο - Δύο κρανία αποκαλύπτουν τα μυστικά τους
Οι αρχαίοι Αιγύπτιοι προσπάθησαν να θεραπεύσουν τον καρκίνο - Δύο κρανία αποκαλύπτουν τα μυστικά τους

Οι αρχαίοι Αιγύπτιοι προσπάθησαν να θεραπεύσουν τον καρκίνο – Δύο κρανία αποκαλύπτουν τα μυστικά τους

Σε μία τρομερή ανακάλυψη προέβησαν επιστήμονες, καθώς ανέλυσαν ένα κρανίο που βρέθηκε στην Αίγυπτο και το οποίο δείχνει πώς οι αρχαίοι Αιγύπτιοι προσπαθούσαν να κατανοήσουν και να θεραπεύσουν τον καρκίνο πριν από περισσότερα από 4.000 χρόνια.

Το κρανίο ανήκε σε έναν άνδρα ηλικίας περίπου 30 έως 35 ετών όταν πέθανε και χρονολογείται περίπου το 2.686-2.345 π.Χ.

Τα σημάδια που βρέθηκαν πάνω του είναι πιθανό να έχουν γίνει με αιχμηρό αντικείμενο, γεγονός που υποδηλώνει ότι οι αρχαίοι Αιγύπτιοι μπορεί να προσπάθησαν να χειρουργήσουν έναν όγκο.

Επίσης, οι ερευνητές βρήκαν ενδείξεις από σημάδια κοψίματος σε ένα κρανίο γύρω από μια μεγάλη βλάβη που πιστεύεται ότι προκλήθηκε από καρκινικές μεταστάσεις. Βρήκαν επίσης 30 μικρότερες βλάβες σε όλο το κρανίο, γεγονός που υποδηλώνει ότι ο καρκίνος εξαπλωνόταν.

Η Τατιάνα Τοντίνι, ερευνήτρια στο Πανεπιστήμιο του Τούμπιγκεν στη Γερμανία, δήλωσε: «Όταν παρατηρήσαμε για πρώτη φορά τα σημάδια κοπής στο μικροσκόπιο, δεν μπορούσαμε να πιστέψουμε τι είχαμε μπροστά μας».

Ωστόσο, ο καθηγητής Έντγκαρντ Καμαρός, παλαιοπαθολόγος στο Πανεπιστήμιο Σαντιάγο ντε Κομποστέλα στην Ισπανία και επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, δήλωσε ότι τα χειρουργικά σημάδια μπορεί να προέρχονται από ιατρική αυτοψία για να μάθουν περισσότερα για την ασθένεια μετά το θάνατο.

Χειρουργική επέμβαση που σχετίζεται στενά με τους όγκους

«Και οι δύο πιθανότητες αποκαλύπτουν μια χειρουργική επέμβαση που σχετίζεται στενά με τους όγκους – και αυτό είναι εκπληκτικό. Το εύρημα αυτό αποτελεί μοναδική απόδειξη για το πώς η αρχαία αιγυπτιακή ιατρική θα προσπαθούσε να αντιμετωπίσει ή να διερευνήσει τον καρκίνο πριν από περισσότερα από 4.000 χρόνια», είπε αρχικά.

«Πρόκειται για μια εξαιρετική νέα προοπτική στην κατανόηση της ιστορίας της ιατρικής», προσέθεσε.

Η ομάδα ανέφερε στην έρευνά της που δημοσιεύθηκε στο Frontiers in Medicine ότι αν και ο καρκίνος θεωρείται συχνά ως μια ανθρωπογενής ασθένεια που προκαλείται από περιβαλλοντικούς παράγοντες όπως η ρύπανση και η διατροφή, επηρέασε και τους αρχαίους πολιτισμούς.

Οι αρχαίοι Αιγύπτιοι προσπάθησαν να θεραπεύσουν τον καρκίνο - Δύο κρανία αποκαλύπτουν τα μυστικά τους

Κρανίο 236: (Α) Μετωπική όψη- (Β) Οπίσθια όψη- (C) Αριστερή πλάγια όψη και κάτω γνάθος- (D) Δεξιά πλάγια όψη και κάτω γνάθος- (Ε) Άνω όψη- (ΣΤ) Κάτω όψη.

«Είναι αλήθεια ότι ο καρκίνος γίνεται αντιληπτός ως μια σύγχρονη ασθένεια, που σχετίζεται κυρίως με τις δυτικές συνήθειες και σε σχέση με τους περιβαλλοντικούς καρκινογόνους παράγοντες. Ωστόσο, ο καρκίνος είναι μαζί μας από την αρχή, με πολλούς τρόπους. Ακόμη και οι δεινόσαυροι υπέφεραν από καρκίνο», είπε χαρακτηριστικά.

Οι αρχαίοι Αιγύπτιοι ήταν γνωστό ότι ήταν ιδιαίτερα ικανοί στην ιατρική και είχαν προηγμένες γνώσεις ανατομίας και χειρουργικής. Τα στοιχεία δείχνουν ότι μπορούσαν να αναγνωρίζουν, να περιγράφουν και να θεραπεύουν πληγές, ασθένειες και κατάγματα και να τοποθετούν σφραγίσματα στα δόντια.

Οι αρχαίοι Αιγύπτιοι προσπάθησαν να θεραπεύσουν τον καρκίνο - Δύο κρανία αποκαλύπτουν τα μυστικά τους

Εικόνες μικρο-CT και εικονική ανακατασκευή του κρανίου E270

Ανακάλυψαν και δεύτερο κρανίο

Αλλά ο καρκίνος εξακολουθούσε να αποτελεί ένα ιατρικό πεδίο γνώσης, ανέφεραν ακόμα οι ερευνητές. Ανέλυσαν επίσης ένα άλλο κρανίο ηλικίας άνω των 2.000 ετών που ανήκε σε μια γυναίκα που μπορεί να ήταν μεγαλύτερη από 50 ετών.

Αυτό αποκάλυψε μια μεγάλη βλάβη που συνάδει με καρκινικό όγκο που κατέστρεψε το οστό, σύμφωνα με την ομάδα.

Ο Καμαρός δήλωσε σύμφωνα με τον Independent: «Το κρανίο είναι ένα από τα μεγαλύτερα και πιο ενδιαφέροντα οστά που έχουν βρεθεί ποτέ. Γνωρίζουμε ότι επρόκειτο για καρκίνο με βάση τα χαρακτηριστικά των αλλοιώσεων σε αυτά τα οστά, τα οποία σχετίζονται κυρίως με τη δημιουργία και την καταστροφή των οστών. Όταν αναλύσαμε εσωτερικά τις δομές των οστών με μικρο-CT σάρωση, βρήκαμε πολύ σαφή καρκινικά χαρακτηριστικά».

Οι αρχαίοι Αιγύπτιοι προσπάθησαν να θεραπεύσουν τον καρκίνο - Δύο κρανία αποκαλύπτουν τα μυστικά τους

Κρανίο Ε270: (Α) Μετωπική θέση με τις τρεις βλάβες- (Β) Οπίσθια όψη- (C) Αριστερή πλάγια όψη με τις βλάβες 2 και 3- (D) Δεξιά πλάγια όψη- (Ε) Λεπτομέρεια της νεοπλασματικής βλάβης που εντοπίστηκε (βλάβη 1). Οι άλλες βλάβες που παρατηρήθηκαν αριθμούνται από το 1 έως το 3.

Και τα δύο κρανία προέρχονται από τη συλλογή Duckworth του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ, η οποία φιλοξενεί μία από τις μεγαλύτερες συλλογές ανθρώπινων λειψάνων στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Οι ερευνητές δήλωσαν ότι το κρανίο της γυναίκας αποκάλυψε επίσης δύο επουλωμένες βλάβες που πιστεύεται ότι προέρχονται από τραυματικές κακώσεις που προκλήθηκαν από αιχμηρό όργανο.

Είπαν ότι αυτό είναι ασυνήθιστο, καθώς οι περισσότεροι τραυματισμοί που σχετίζονται με τη βία εντοπίζονται σε άνδρες.

«Ενθαρρυντικά ευρήματα»

Σύμφωνα με τον Καμαρός συνολικά τα ευρήματα είναι «ενθαρρυντικά», αλλά «θα χρειαστούν περισσότερες μελέτες για να ανακαλύψομε με ποιον τρόπο οι αρχαίες κοινωνίες αντιμετώπιζαν τον καρκίνο».

Ο καθηγητής δήλωσε ότι συνολικά τα ευρήματα είναι «ενθαρρυντικά», αλλά «θα χρειαστούν περισσότερες μελέτες για να ξεδιαλύνουμε το πώς οι αρχαίες κοινωνίες αντιμετώπιζαν τον καρκίνο».

Όπως είπε, στο πλαίσιο των επόμενων βημάτων, η ομάδα προσπαθεί να κατανοήσει περισσότερο πώς εξελίχθηκε ο καρκίνος ως ασθένεια.

Οι αρχαίοι Αιγύπτιοι προσπάθησαν να θεραπεύσουν τον καρκίνο - Δύο κρανία αποκαλύπτουν τα μυστικά τους

Εικόνες των σημείων κοπής κοντά στις δύο βλάβες που ελήφθησαν με το μικροσκόπιο HIROX: (1) εικόνες που δείχνουν τη θέση των βλαβών με τα σημάδια κοπής- βάθος της βλάβης 1- σημάδια κοπής της βλάβης 1 (a και b). (2) εικόνες που δείχνουν τη δεύτερη βλάβη με ενδείξεις των σημείων κοπής.

«Στόχος μας είναι να ολοκληρώσουμε τη βιογραφία του καρκίνου από την αρχή της ανθρώπινης ιστορίας», κατέληξε.

 

 

in.gr

Ακολουθήστε το Iraklionews σε Google News  και Facebook 
Επιστήμη & Τεχνολογία - Τελευταία Νέα
ΚΟΚΚΙΝΑΚΗΣ 300×185