Πόση πρωτεΐνη χρειάζεται ο οργανισμός μου;
Η πρωτεΐνη είναι ένα από τα τρία απαραίτητα μακροθρεπτικά συστατικά του οργανισμού μας για να κάνει κάποιες λειτουργίες. Δεν υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο ποσοστό που πρέπει να παίρνει κάποιος, αφού εξαρτάται από πολλούς παράγοντες όπως για παράδειγμα το βάρος, τι φυσική δραστηριότητα κάνει κάποιος και φυσικά αν κάνει κάποια δραστηριότητα.
Ένα γενικό ποσοστό είναι 0,8 γρ. πρωτεΐνης/κιλό σωματικού βάρους. Αυτό το ποσοστό ισχύει για άτομα τα οποία δεν θέλουν να αυξήσουν την μυϊκή τους μάζα και δεν αθλούνται συχνά και σκληρά. Είναι απλά για να καλύψουν τις καθημερινές τους ανάγκες για να είναι υγιείς.
Άτομα που κάνουν προπόνηση με βάρη οι ποσότητες πρωτεΐνης που χρειάζονται κυμαίνονται από 1,6- 2,2 γρ./κιλό σωματικού βάρους, με την προϋπόθεση ότι δεν ακολουθούν υποθερμιδική διατροφή, ενώ άτομα τα οποία ακολουθούν ήδη μια υποθερμιδική διατροφή, οι ποσότητες πρωτεΐνης που χρειάζονται κυμαίνονται στα 2,3-2,8 γρ/κιλό σωματικού βάρους.
Γενικά όμως για να κρατήσει ένα άτομο την μυϊκή του μάζα οι ποσότητες πρωτείνης 1,2-2γρ/κιλό σωματικού βάρους είναι επαρκές.
Υπάρχουν όμως κάποιες ομάδες ατόμων που πρέπει να ελέγχουν τις ποσότητες πρωτεΐνης που λαμβάνουν καθημερινά. Αυτά είναι τα εξής
- Άτομα με νεφρική ανεπάρκεια
- Άτομα με γενετικές ασθένειες
- Άτομα με πρόβλημα στο στομάχι κ στις κενώσεις
- Άτομα με ηπατικά προβλήματα
- Άτομα που έχουν αυξημένη ομοκυστεϊνη στο αίμα
10 τρόφιμα πλούσια σε πρωτεΐνη
- Χταπόδι – Το χταπόδι περιέχει περίπου 30γρ. πρωτεΐνη/100γρ
- Κοτόπουλο – γαλοπούλα – Περιέχει περίπου 27γρ πρωτεΐνη/100γρ
- Μοσχαρίσιο κρέας – Περιέχει περίπου 26γρ πρωτεΐνη/100γρ
- Γαρίδες – Περιέχουν περίπου 24γρ πρωτεΐνη/100γρ
- Ψάρια – Περιέχουν περίπου 25-27γρ πρωτεΐνη/100γρ
- Αμύγδαλα – Ξηροί Καρποί – Περιέχουν περίπου 20γρ πρωτεΐνη/100γρ
- Ρεβίθια – Περιέχουν περίπου 19γρ πρωτεΐνη/100γρ
- Γιαούρτι – Περιέχει περίπου 18γρ πρωτεΐνη/100γρ
- Τυρί cottage light – Περιέχει περίπου 13γρ πρωτεΐνη/100γρ
- 1 αυγό μέτριο – Περιέχει περίπου 6γρ πρωτεΐνη
Ειρήνη Πετειναράκη
Διατροφολόγος – Διαιτολόγος