Αυτές είναι οι τροφές που ενισχύουν το ανοσοποιητικό μας
Αυτές είναι οι τροφές που ενισχύουν το ανοσοποιητικό μας

Αυτές είναι οι τροφές που ενισχύουν το ανοσοποιητικό μας

Το φθινόπωρο έχει μπει για τα καλά και έχει φέρει μαζί του γρίπες, ιώσεις και δυστυχώς έξαρση του κορονοϊού.  Αυτό που πρέπει να κάνουμε, πέρα από το να κρατάμε τα απαραίτητα μέτρα προστασίας, είναι να ενισχύσουμε το ανοσοποιητικό μας σύστημα, ώστε να προστατέψουμε τον εαυτό μας, όσο πιο πολύ μπορούμε.

Ας δούμε 5 τροφές που θα μας βοηθήσουν να θωρακίσουμε τον οργανισμό μας:

Φρούτα και χυμοί εσπεριδοειδών

Τα πορτοκάλια, τα μανταρίνια, το γκρέιπ-φρουτ και το λεμόνι είναι πλούσια σε βιταμίνη C όπως και σε αντιοξειδωτικές ουσίες. Μεγάλες ποσότητες βιταμίνης C περιέχουν επίσης τα ακτινίδια, το ρόδι κ φυσικά ο χυμός του. Η βιταμίνη C είναι η σημαντικότερη βιταμίνη για την άμυνα του οργανισμού μας.

Καρότα

Τα καρότα περιέχουν β-καροτίνη, λιγνίνη και είναι εξαιρετική πηγή αντιοξειδωτικών ουσιών, όπου βοηθάνε στην κυτταρική ανάπτυξη και στ ανοσοποιητικό μας.

Κόκκινη πιπεριά

Η κόκκινη πιπεριά περιέχει μεγαλύτερες ποσότητες βιταμίνης C από ότι τα εσπεριδοειδή. Επίσης είναι πλούσια σε βιταμίνη Α, που συμβάλει στην καλή ανάπτυξη των ματιών μας, του δέρματος, των βλεννογόνων και του ανοσοποιητικού μας. Προτιμάμε να τις καταναλώνουμε ωμές στις σαλάτες ή στα σάντουιτς.

Ξηροί καρποί

Οι ξηροί καρποί είναι πλούσιοι σε ω- λιπαρά. Ιδίως τα αμύγδαλα θεωρούνται από τους πιο θρεπτικούς καρπούς. Περιέχουν βιταμίνη C, αντιοξειδωτικές ουσίες και βιταμίνη Ε. Επίσης περιέχουν σίδηρο, φώσφορο, μαγνήσιο, κάλλιο, ασβέστιο, φυτικές ίνες και πρωτεΐνες.

Μπρόκολο – Κουνουπίδι

Το μπρόκολο περιέχει βιταμίνη C, Α και Ε. Είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικές ουσίες. Το κουνουπίδι είναι και αυτό τρόφιμο το οποίο είναι πλούσιο σε βιταμίνη C και αντιοξειδωτικά. Και τα δύο αυτά λαχανικά έχουν αντικαρκινικές ιδιότητες και προστατεύουν τον οργανισμό μας από εγκεφαλικά επεισόδια, επίσης διατηρούν την χοληστερίνη στα φυσιολογικά επίπεδα.

Ειρήνη Πετειναράκη
Διατροφολόγος – Διαιτολόγος

Ακολουθήστε το Iraklionews σε Google News  και Facebook 
Διατροφή & Υγεία - Τελευταία Νέα
Περισσότερες Ειδήσεις