Πορτοκάλια: Διατροφική αξία και οφέλη
Πορτοκάλια: Διατροφική αξία και οφέλη

Πορτοκάλια: Διατροφική αξία και οφέλη

Ποια τα οφέλη για την υγεία μας

ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΚΡΗΤΗΣ ΠΑΣΧΑ 300×250

Το πορτοκάλι ανήκει στην οικογένεια των εσπεριδοειδών και μπορούμε να το καταναλώσουμε είτε ολόκληρο, είτε ως χυμό. Είναι πλούσιο σε βιταμίνη C όπως και σε άλλα θρεπτικά συστατικά, καθώς επίσης περιέχει μεγάλη ποσότητα νερού που φτάνει το 87%

 

Ποια τα οφέλη για την υγεία μας
 Προστατεύει τα μάτια. Η συστηματική κατανάλωση πορτοκαλιού μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης ωχράς κηλίδας του ματιού
 Καλύτερη καρδιαγγειακή λειτουργία. Χάρη στην αυξημένη ποσότητα βιταμίνης C και καλίου που περιέχεται στο πορτοκάλι, ενισχύει την καλή
λειτουργία και προστασία της καρδιάς
 Ενισχύει την γαστρεντερική λειτουργία. Το πορτοκάλι περιέχει αυξημένες ποσότητες φυτικών ινών με αποτέλεσμα να μειώνονται τα συμπτώματα δυσκοιλιότητας. Ευεργετικές ιδιότητες έχει και στα άτομα που πάσχουν από σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου
 Ενισχύει την πνευματική απόδοση. Λόγω των φλαβονοειδών που περιέχουν
τονώνει την λειτουργία του εγκεφάλου με αποτέλεσμα να ενισχύει την
πνευματική απόδοση
 Γρηγορότερη αποκατάσταση. Το πορτοκάλι περιέχει αυξημένες ποσότητες
βιταμίνη C, όπου αυτό συμβάλλει τόσο στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού
όσο και στην γρήγορη επούλωση των πληγών. Η καθημερινή λήψη 400mg

βιταμίνη C μειώνει τους μυϊκούς πόνους μετά την σωματική άσκηση και
βελτιώνει την μυϊκή λειτουργία
 Προλαμβάνει την αναιμία. Τα πορτοκάλια μπορεί να μην είναι καλή πηγή
σιδήρου έχουν όμως μεγάλη περιεκτικότητα σε οργανικά οξέα (βιταμίνη C
και κιτρικό οξύ), όπου αυξάνουν την απορρόφηση σιδήρου από τον
οργανισμό μέσω του πεπτικού σωλήνα. Άρα καταναλώνοντας πορτοκάλια
μαζί με τροφές που περιέχουν σίδηρο μειώνεται η πιθανότητα εμφάνισης
αναιμίας

Διατροφική αξία πορτοκαλιού ανά 100γρ
Θερμίδες: 47
Υδατάνθρακες: 11,8 γρ.
Πρωτεΐνες: 0,9 γρ.
Λίπος: 0,1 γρ.
Σάκχαρα: 9,4 γρ.
Φυτικές Ίνες: 2,4 γρ.
Νερό: 87%
Το πορτοκάλι επιπλέον περιέχει βιταμίνες και ιχνοστοιχεία όπως : βιταμίνη C,
θειαμίνη (Β1), φολικό οξύ (Β9), κάλιο.
Επίσης περιέχει :
 Φαινόλες: εσπεριδίνη, ανθοκυανίνες
 Καροτενοειδή: Β-κρυπτοξανθίνη, λυκοπένιο
 Κιτρικό οξύ

Ποιοι να το αποφεύγουν.
Άτομα με τα οποία έχουν συμπτώματα καούρας ή καύσου και παλινδρόμησης θα
πρέπει να αποφεύγουν την κατανάλωση πορτοκαλιού γιατί επιδεινώνει τα
συμπτώματα

Ακολουθήστε το Iraklionews σε Google News  και Facebook 
Διατροφή & Υγεία - Τελευταία Νέα
Περισσότερες Ειδήσεις