Τι σημαίνουν τα «Ε» στις ετικέτες τροφίμων; Είναι επικίνδυνα;
Πολλές φορές διαβάζοντας την ετικέτα ενός τροφίμου βλέπουμε ότι υπάρχει στα συστατικά του το γράμμα Ε και ένας αριθμός δίπλα. Τι είναι όμως αυτό το Ε; μήπως είναι κάτι επικίνδυνο και θα πρέπει να ανησυχούμε;
Αρχικά να δούμε τι σημαίνει το γράμμα Ε: το Ε είναι το γράμμα που χαρακτηρίζει όλα τα Πρόσθετα Τροφίμων και προέρχεται από το αρχικό της Ευρώπης και σημαίνει (Ε)υρωπαϊκή Κωδικοποίηση. Δηλαδή είναι ένας κωδικός που πιστοποιεί ότι το συγκεκριμένο πρόσθετο έχει περάσει την ιδιαίτερα αυστηρή διαδικασία αξιολόγησης της Ευρωπαϊκής Αρχής Τροφίμων (EFSA), προκειμένου να εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Πρόκειται για φυσικές ή σύνθετες ουσίες που προστίθενται σκόπιμα στα τρόφιμα, για να εκτελέσουν κάποιες τεχνολογικές λειτουργίες όπως :
Τη σταθερότητα
Τη συντήρηση των τροφίμων
Τη βελτίωση των οργανοληπτικών χαρακτηριστικών του τροφίμου
Πολλές φορές έχουν ενοχοποιηθεί ότι προκαλούν βλάβες στην υγεία, ακόμα και καρκίνο. Κάτι τέτοιο όμως δεν έχει αποδειχθεί. Κάποια «Ε» βρίσκονται στη φύση όπου χρησιμοποιούνται, για να διατηρήσουν τα τρόφιμα τη διατροφική αξία τους όπως και να αυξήσουν τον χρόνο κατανάλωσης με ασφάλεια χωρίς να υπάρξουν αλλοιώσεις. Επίσης κάποια χρησιμοποιούνται για να βελτιώσουν την όψη και τη γεύση ενός τροφίμου.
Για παράδειγμα αν διαβάσετε σε κάποιο τρόφιμο ότι περιέχει Ε300, αυτό δεν άλλο από την απλή βιταμίνη C.
Ας δούμε μερικά Ε και πως μεταφράζονται
Από φυσικές πηγές
Ε160d: Λυκοπένιο από ντομάτα
Ε960: Γλυκοζίτες στεβιόλης από το φυτό στέβια
Ε410: Κόμμι Χαρουπιών
Ε160a: Καροτένια από καρότα, τσουκνίδα κ.α
Ε440: πηκτίνη από μήλο
Υπάρχουν στη φύση αλλά παράγονται συνθετικά ή με άλλες μεθόδους όπως η ζύμωση κ.α
Ε330: Κιτρικό οξύ
Ε296: Μηλικό οξύ
Παράγονται μόνο συνθετικά ή με άλλες μεθόδους
Ε133: Λαμπρό κυανό
Ε951: Ασπαρτάμη
Ε211: Βενζοϊκό Νάτριο
Ε955: Σουκραλόζη
Ε471: Μονο- και δι-γλυκερίδια λιπαρών οξέων
Τελικά είναι ασφαλή τα «Ε»;
Οι ειδικοί λένε πως τα «Ε» είναι ασφαλή καθώς προστίθενται σε τρόφιμα και ροφήματα για να δώσουν συγκεκριμένα τεχνολογικά χαρακτηριστικά. Η ασφάλεια των πρόσθετων επαναξιολογείτε συστηματικά ή κάθε φορά που προκύπτει κάποιο νέο επιστημονικό δεδομένο ή τεχνολογικό στοιχείο.