Το μπρόκολο και οι ευεργετικές του ιδιότητες
Το μπρόκολο και οι ευεργετικές του ιδιότητες

Το μπρόκολο και οι ευεργετικές του ιδιότητες

Το μπρόκολο είναι ένα λαχανικό, το οποίο έχει αντιοξειδωτική και αντικαρκινική δράση. Περιέχει αρκετά θρεπτικά συστατικά όπως κάλιο, νάτριο, ασβέστιο, μαγνήσιο, σίδηρο, φώσφορο, βιταμίνες A, K, D, C, β-καροτίνη, φολικό οξύ, λουτεΐνη και ζεαξανθίνη και φυτικές ίνες.

  • Η πρωτεΐνη του είναι 2,8gr /100gr
  • Οι υδατάνθρακες 7gr/100gr
  • Το λίπος 0,4gr/100gr
  • Και οι συνολικές θερμίδες είναι 34 Kcal/100gr

Το μπρόκολο και οι ευεργετικές του ιδιότητες

Μελέτες έχουν δείξει ότι η συχνή κατανάλωση του μπορεί να προστατέψει τον οργανισμό μας από διάφορα είδη καρκίνου όπως του μαστού, προστάτη, παχέος εντέρου, πνεύμονα, στομάχου κ.α.

Επίσης μειώνει τον κίνδυνο παχυσαρκίας, διαβήτη, καρδιακών παθήσεων, όπως και το να έχουμε μια υγιή επιδερμίδα.

Για να πάρουμε όμως τα θρεπτικά συστατικά του θα πρέπει να προσέξουμε το ψήσιμο του, όπου δεν θα πρέπει να υπερβαίνει τα 5 λεπτά, είτε το μαγειρεύουμε στον ατμό, είτε βραστό, είτε στο φούρνο, όπως θα πρέπει να βάλουμε κ όσο το δυνατόν λιγότερη ποσότητα νερού.

Μπορεί όμως για τους περισσότερους να είναι ένα ευεργετικό τρόφιμο, ωστόσο υπάρχει και μια μερίδα ανθρώπων όπου απαγορεύεται να το καταναλώσουν. Όχι μόνο το μπρόκολο, αλλά όποιο τρόφιμο περιέχει βιταμίνη Κ. Αυτοί είναι όσοι καταναλώνουν αντιπηκτικά φάρμακα και ο λόγος είναι γιατί η βιταμίνη αυτή παίζει σημαντικό ρόλο στη πήξη του αίματος.

Ειρήνη Πετειναράκη
Διατροφολόγος – Διαιτολόγος

Ακολουθήστε το Iraklionews σε Google News  και Facebook 
Διατροφή & Υγεία - Τελευταία Νέα
Περισσότερες Ειδήσεις