Καρπούζι: θρεπτικά συστατικά και οφέλη
Καρπούζι: θρεπτικά συστατικά και οφέλη

Καρπούζι: θρεπτικά συστατικά και οφέλη

Εδώ και λίγο καιρό έχει κάνει την εμφάνιση του ένα φρούτο, αγαπημένο σε μικρούς και μεγάλους. Δροσερό, με πολλά θρεπτικά συστατικά και κάπως παρεξηγημένο. Φυσικά  δεν είναι άλλο από το καρπούζι.

Το καρπούζι συγκαταλέγετε στην ίδια οικογένεια με το αγγούρι και την κολοκύθα. Μπορείτε να αξιοποιήσετε ακόμα και την φλούδα του. Είναι φτωχό σε θερμίδες και φυσικά όπως όλα τα φρούτα, είναι φτωχό και σε λιπαρά. Βοηθάει πολύ στην ενυδάτωση του οργανισμού (κάτι που το χρειαζόμαστε τώρα το καλοκαίρι), καθώς αποτελείται από 92% περιεκτικότητα σε νερό.

Θρεπτικά Συστατικά ( το 1 φλιτζάνι καρπούζι περιέχει)

46 θερμίδες

11,5 γραμμάρια Υδατάνθρακα

0,9 γραμμάρια Πρωτεΐνη

0,2 γραμμάρια Λίπος

0,6 γραμμάρια Φυτικές Ίνες

Επίσης περιέχει κάλιο, βιταμίνες Α, Β6, Β1, και βιταμίνη C. Είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικές ουσίες όπως το λυκοπένιο, η λουτεϊνη, η ζεαξανθίνη και η κρυπτοξανθίνη. Το άσπρο μέρος του καρπουζιού, που είναι κοντά στην φλούδα, περιέχει το αμινοξύ κιτρουλίνη το οποίο μετατρέπετε σε αργινίνη. Τα  σπόρια του περιέχουν πρωτεΐνη, καλά λιπαρά οξέα, μαγνήσιο και βιταμίνες του συμπλέγματος Β.

Οφέλη του καρπουζιού

Λόγω της υψηλής περιεκτικότητας Καλίου που περιέχει  βοηθάει στον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης. Η βιταμίνη Α, βοηθάει στην αποτοξίνωση του οργανισμού, στην καλή όραση και βοηθάει το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Επίσης χάρη στο λυκοπένιο που περιέχεται, βοηθάει στην καλή λειτουργία της καρδιάς όπως και στην πρόληψη διαφόρων ειδών καρκίνου. Τροφές που περιέχουν λυκοπένιο προστατεύουν το δέρμα από την επιβλαβή ακτινοβολία του ήλιου. Τέλος τα αμινοξέα που βρίσκονται στο άσπρο μέρος του καρπουζιού βοηθάνε στην καλή κυκλοφορία του αίματος.

Συμπέρασμα! Το καρπούζι όχι μόνο δεν μας παχαίνει όπως έχει χαρακτηριστεί πολλές φορές, αλλά μας προσφέρει μόνο οφέλη με λίγες θερμίδες.

Ακολουθήστε το Iraklionews σε Google News  και Facebook 
Διατροφή & Υγεία - Τελευταία Νέα
Περισσότερες Ειδήσεις