Τι να προσέξουμε την ημέρα του Πάσχα
Τι να προσέξουμε την ημέρα του Πάσχα

Τι να προσέξουμε την ημέρα του Πάσχα

Τις ημέρες του Πάσχα οι περισσότεροι καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες φαγητού, με αποτέλεσμα να αυξηθεί το βάρος τους και να επιβαρυνθεί η υγεία τους. Δεν θα πρέπει να συνδέουμε την γιορτή με την αυξημένη κατανάλωση φαγητού. Κανένας δεν έγινε ευτυχισμένος τρώγοντας μεγάλες ποσότητες φαγητού ή πίνοντας μεγάλες ποσότητες αλκοόλ. Εστιάστε σε άλλα πιο ουσιώδη πράγματα, όπως είναι η καλή παρέα.

Ας δούμε θερμιδικά τα γλυκά του Πάσχα:

  • 1 φέτα τσουρεκιού (60γρ) μας δίνει περίπου 230 θερμίδες
  • 1 πασχαλινό κουλούρι (30γρ) μας δίνει περίπου 200 θερμίδες
  • 1 καλτσούνι (50γρ) μας δίνει περίπου 135 θερμίδες

Ας δούμε τώρα τις θερμίδες που λαμβάνουμε από το κρέας:

  • 120γρ αρνί στη σούβλα μας δίνει περίπου 340 θερμίδες
  • 120γρ κατσίκι μας δίνει περίπου 240 θερμίδες
  • 120γρ κοκορέτσι μας δίνει περίπου 225 θερμίδες
  • 1 πιάτο (300γρ) μαγειρίτσα μας δίνει περίπου 624 θερμίδες.

Αυτό που παρατηρούμε από τα παραπάνω είναι ότι τελικά, η αύξηση βάρους δεν οφείλετε τόσο στην κατανάλωση κρέατος, όσο στα Πασχαλινά γλυκά, αφού αν καταναλώσουμε για πρωινό, 2 φέτες τσουρέκι και 2 καλτσούνια έχουμε ήδη  λάβει 730 θερμίδες.

Γεύμα Κυριακής του Πάσχα

Στο κυρίως γεύμα το μεσημέρι δεν θα πρέπει να παραλείψετε την σαλάτα. Η σαλάτα και γενικά τα λαχανικά (ωμά ή ψητά) μας δίνουν την αίσθηση του κορεσμού, είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικά. Συμβάλουν στην καλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος και εμποδίζουν ένα μέρος της χοληστερίνης να αποθηκευτεί στον οργανισμό μας. Το πιάτο μας θα πρέπει να το μοιράσουμε σε ¾ με σαλάτα ή ψητά λαχανικά και το υπόλοιπο με κρέας.

Ένας άλλος τρόπος να περιορίσουμε την κατανάλωση φαγητού είναι να ξεκινήσουμε το γεύμα μας με ένα πιάτο πλούσιο με λαχανικά ( ωμά, βραστά ή ψητά).

Το βραδινό είναι πολύ σημαντικό να είναι ένα ελαφρύ γεύμα, ώστε να μην επιβαρύνουμε παραπάνω το πεπτικό σύστημα και να μην προσθέσουμε παραπάνω θερμίδες. Οι καλύτερες επιλογές για βραδινό είναι μία πράσινη σαλάτα με 1-2 αυγά βραστά ή 1 γιαούρτι με φρούτα ή μέλι ή 1 πιάτο χορτόσουπα.

Συμπέρασμα: καταναλώνουμε με μέτρο τα Πασχαλινά γλυκά γιατί δεν είναι και τόσο αθώα, ξεκινάμε το μεσημεριανό γεύμα με σαλάτα και το βράδυ τρώμε ελαφριά. Φυσικά προσέχουμε και την ποσότητα του αλκοόλ που θα καταναλώσουμε.

Καλό Πάσχα και καλή Ανάσταση!

Ειρήνη Πετειναράκη
Διαιτολόγος – Διατροφολόγος

Ακολουθήστε το Iraklionews σε Google News  και Facebook 
Διατροφή & Υγεία - Τελευταία Νέα
Περισσότερες Ειδήσεις