Σοκολάτα και κατάθλιψη
Σοκολάτα και κατάθλιψη

Σοκολάτα και κατάθλιψη

Πολλοί άνθρωποι όταν βρίσκονται σε άσχημη ψυχολογική κατάσταση καταφεύγουν στην σοκολάτα, πιστεύοντας ότι τρώγοντάς την θα αισθανθούν καλύτερα. Δυστυχώς όμως αυτό δεν ισχύει, εν μέρη και λέω εν μέρη διότι εξαρτάται από το είδος της σοκολάτας που καταναλώνει κάποιος.

Πολλές μελέτες έχουν γίνει ώστε να απαντηθεί το ερώτημα, αν τελικά η σοκολάτα μας κάνει να αισθανόμαστε καλύτερα και να αποφεύγονται τα επεισόδια κατάθλιψης. Αυτό που έδειξαν βέβαια είναι ότι ΜΟΝΟ η μαύρη σοκολάτα σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο εκδήλωσης κατάθλιψης, σε αντίθεση με άλλα είδη σοκολάτας (γάλακτος και λευκή), όπου δεν βοηθούν.

Άλλες μελέτες έχουν δείξει ότι άτομα που κατανάλωναν σοκολάτα γάλακτος ή λευκή, είχαν αυξημένο κίνδυνο για καταθλιπτικά επεισόδια, λίγη ώρα μετά την κατανάλωσή της.

Η μαύρη σοκολάτα έχει μία ευφορική δράση η οποία οφείλετε στις πλούσιες ψυχοδραστικές ουσίες που περιέχει, όπου με την σειρά τους προάγουν το αίσθημα της ευφορίας με τρόπο παρόμοιο με τα κανναβινοειδή. Επίσης περιέχει φαινυλαιθυλαμίνη η οποία παίζει σημαντικό ρόλο στη ρύθμιση της ψυχικής διάθεσης.

Έχει επίσης υψηλή συγκέντρωση σε φλαβονοειδή , τα οποία έχουν αντιφλεγμονώδη δράση, όπου βοηθούν στην αντιμετώπιση της κατάθλιψης, διότι οι ρίζες της κατάθλιψης έχουν φλεγμονώδης διεργασίες.

Τέλος η μαύρη σοκολάτα είναι πλούσια σε βιταμίνες Α, C, D, Β12, Β6, ασβέστιο, μαγνήσιο, κάλλιο, σίδηρο και καφεΐνη.

Συμπέρασμα: Όταν αναζητάτε να φάτε σοκολάτα, προτιμήστε ένα μικρό κομμάτι μαύρης σοκολάτας, ώστε να επωφελειθήτε από τα θρεπτικά συστατικά της.

Ειρήνη Πετειναράκη
Διαιτολόγος – Διατροφολόγος

Ακολουθήστε το Iraklionews σε Google News  και Facebook 
Διατροφή & Υγεία - Τελευταία Νέα
Περισσότερες Ειδήσεις