Δυσανεξία στη λακτόζη
Δυσανεξία στη λακτόζη

Δυσανεξία στη λακτόζη

Η δυσανεξία ή δυσαπορρόφηση της λακτόζης είναι όταν ένα άτομο αδυνατεί να μεταβολίσει τη λακτόζη. Η αδυναμία αυτή οφείλεται  στη μειωμένη παραγωγή ή ακόμα και στην έλλειψη του ενζύμου λακτάση, όπου σε φυσιολογικές συνθήκες παράγεται από κύτταρα του λεπτού εντέρου. Όταν τα κύτταρα αυτά είναι μειωμένα εώς ανύπαρκτα, η λακτόζη δεν διασπάται και οδηγείται αυτούσια στο παχύ έντερο, όπου τα βακτήρια του παχέος εντέρου την μετατρέπουν σε λιπαρά οξέα βραχείας αλύσου και παράγει ταυτόχρονα αέρια. Τα συμπτώματα που αντιμετωπίζουν τα άτομα με δυσανεξία οφείλονται στην παραγωγή των παραπάνω αερίων και είναι τα εξής:

  • Ναυτία
  • Δυσπεψία
  • Φούσκωμα στο στομάχι
  • Κοιλιακό πόνο ή κολικούς
  • Αποβολή αερίων
  • Διάρροια

Για να αποφύγει ένα άτομο αυτά τα συμπτώματα θα πρέπει να αποβάλει από την καθημερινότητά του την λακτόζη. Το πρώτο που θα πρέπει να μάθουν είναι να διαβάζουν την ετικέτα του κάθε τροφίμου. Κάποια προϊόντα μπορεί να μην αναγράφουν ότι περιέχουν γάλα ή λακτόζη αλλά να αναγράφετε ότι περιέχουν ορό γάλακτος, καζεΐνη, πέτσα γάλακτος, υποπροϊόντα γάλακτος, ξηρά στερεά γάλακτος και ξηρό γάλα σε σκόνη τότε να είστε σίγουροι ότι το προϊόν αυτό περιέχει λακτόζη.

Τι γίνεται όμως με το κεφίρ;

Το κεφίρ είναι το μόνο γαλακτοκομικό προϊόν που μπορεί να καταναλωθεί από άτομα με δυσανεξία άφοβα και ο λόγος είναι ότι παρασκευάζεται από ζυμομύκητες του γάλακτος. Επιπλέον το κεφίρ αποτελεί ένα φυσικό προβιοτικό προϊόν , ανακουφίζει από τα συμπτώματα, βελτιώνει την απορρόφηση ασβεστίου και συμβάλει στη καλή λειτουργία του εντέρου.

Επειδή τα άτομα με δυσανεξία μπορεί να εμφανίσουν έλλειψη σε κάποια θρεπτικά συστατικά όπως το ασβέστιο, σας έχω κάποιες εναλλακτικές τροφές που μπορείτε να τις εντάξετε στην καθημερινότητά σας ώστε να μην υπάρχει απώλεια θρεπτικών συστατικών:

  • Γάλα χωρίς λακτόζη
  • Φυτικό γάλα (π.χ. σόγιας, βρώμης, ρυζιού, αμυγδάλου, φουντουκιού κ.α )
  • Κεφίρ
  • Αριάνι

Άλλες πηγές ασβεστίου είναι:

  • Τα μικρά ψάρια που τρώγονται με το κόκαλο ( γαύρος, σαρδέλα κ.α)
  • Μπρόκολο
  • Αμύγδαλα
  • Σπανάκι
  • Τόφου
  • Σύκα
  • Φασόλια

Ειρήνη Πετειναράκη
Διαιτολόγος – Διατροφολόγος

Ακολουθήστε το Iraklionews σε Google News  και Facebook 
Διατροφή & Υγεία - Τελευταία Νέα
Περισσότερες Ειδήσεις