CLA και απώλεια βάρους

Τι είναι το CLA

To CLA ή αλλιώς συζευγμένο λινολεϊκό οξύ, είναι ένα λιπαρό οξύ που ανήκει στα ωμέγα λιπαρά οξέα και βρίσκεται στα γαλακτοκομικά προϊόντα και στο κρέας. Το CLA βοηθάει στην ενίσχυση της άλιπης μάζας  και  του μεταβολισμού, ενώ μειώνει τα επίπεδα λίπους. Επίσης έχει αντιοξειδωτική δράση, μειώνει τα επίπεδα των τριγλυκεριδίων, της ολικής χοληστερόλης όπως και της LDL (κακής) χοληστερόλης. Βοηθάει το ανοσοποιητικό μας σύστημα και καταπολεμά τον διαβήτη.

Πως λειτουργεί το CLA και αν το χρειαζόμαστε

Αν συνδυάσεις μία υγιεινή διατροφή και τακτική άσκηση, λαμβάνοντας  CLA, θα δεις μια ανάπτυξη των μυών, αφού το CLA βοηθάει στις μεταβολικές διεργασίες που προωθούν την μυϊκή μάζα. Όταν αυξάνετε η μυϊκή μάζα, ο μεταβολισμός ‘λειτουργεί’ πιο γρήγορα, άρα καίμε περισσότερες θερμίδες, άρα έχουμε απώλεια λίπους. Το ερώτημα είναι, αν τελικά χρειάζεται να πάρουμε συμπλήρωμα… η απάντηση είναι: ΝΑΙ!

Και ο λόγος είναι, ότι δεν λαμβάνουμε αρκετό από τα τρόφιμα, αφού το κρέας περιέχει ελάχιστες ποσότητες  και από τα γαλακτοκομικά προϊόντα, περιέχουν μόνο αυτά που προέρχονται από αγελάδες ελευθέρας βοσκής. Τέλος αυτό που θα πρέπει να προσέξετε είναι η επιλογή του συμπληρώματος . θα πρέπει να διαβάσετε προσεκτικά την ετικέτα και να δείτε από που προέρχεται.

Κάποια συμπληρώματα έχουν μικρές ποσότητες και η πηγή προέλευσή του CLA δεν είναι καλή, οπότε αυτόματα γίνεται ένα λιγότερο αποτελεσματικό συμπλήρωμα. Σας προτείνω να επιλέγεται  CLA που η πηγή του είναι το γάλα.

ΠΡΟΣΟΧΗ!!! Το  CLA μπορεί να βοηθάει τον οργανισμό να μετατρέπει το αποθηκευμένο λίπος σε ενέργεια, αλλά δεν κατατάσσεται στους λιποδιαλύτες.

Ειρήνη Πετειναράκη
Διαιτολόγος – Διατροφολόγος

Ακολουθήστε το Iraklionews σε Google News  και Facebook 
Διατροφή & Υγεία - Τελευταία Νέα