Χορτοφαγική διατροφή και χτίσιμο μυών

Οι φυτικές πρωτεΐνες μπορούν εύκολα να καλύψουν τις ανάγκες ενός αθλητή, προσφέροντας τα φυτοθρεπτικά συστατικά και τις ίνες που οι πρωτεΐνες ζωικής προέλευσης δεν μπορούν να τα προσφέρουν. Σημασία δεν έχει πόση μεγάλη ποσότητα πρωτεΐνης καταναλώνουμε αλλά πόση επεξεργαζόμαστε, δηλαδή ο ρυθμός απορρόφησής της στο σώμα μας.

Αυτοί που καταναλώνουν αρκετή ζωική πρωτεΐνη θα πρέπει να καταναλώνουν και μεγάλες ποσότητες λαχανικών για να επιταχύνουν την πέψη. Έτσι, καταναλώνοντας μεγάλη ποσότητα ζωικής πρωτεΐνης , αντί να μεγιστοποιούμε την πρωτεϊνική σύνθεση, επιβαρύνουμε τα νεφρά και το συκώτι ή απλά η περίσσεια πρωτεΐνη αποθηκεύεται σαν λίπος.

Το να κάνεις μία vegan διατροφή δεν σημαίνει ότι δεν μπορείς να χτίσεις μυς, μπορείς να χτίσεις το ίδιο σώμα με κάποιον που κάνει μία διατροφή με κρέας και γαλακτοκομικά, απλά οι δικές σου πηγές πρωτεΐνης θα προέρχονται από φυτικές πηγές όπως από πράσινα φυλλώδη λαχανικά, όσπρια, από φυτρώμενα δημητριακά όπως το κινόα και το κεχρί, από ωμούς ξηρούς καρπούς, σπόρους όπως τα chia.

Τώρα για να βελτιώσετε και να επιταχύνετε την απορρόφηση θρεπτικών συστατικών, θα πρέπει να καταναλώνετε τροφές πλούσιες σε χαλκό, μαγγάνιο και μαγνήσιο, ώστε να απορροφάτε σωστά οι βιταμίνες C, D, B12 και ο σίδηρος. Για να αυξήσει κάποιος την μυϊκή του μάζα, δεν είναι ακατόρθωτο, ούτε και τόσο δύσκολο όσο πιστεύετε. Είναι εξίσου εφικτό όπως με κάποιον που ακολουθεί διατροφή με κρέας και γαλακτοκομικά.

Τέλος αυτό που θα πρέπει να κοιτάμε όταν θέλουμε να χτίσουμε μυς, είναι ο συνδυασμός αύξηση μυϊκής μάζας και μείωση σωματικού λίπους ταυτόχρονα και όχι μόνο να εστιάζουμε στην αύξηση της μυϊκής μάζας.

Ειρήνη Πετειναράκη
Διαιτολόγος – Διατροφολόγος

Ακολουθήστε το Iraklionews σε Google News  και Facebook 
Διατροφή & Υγεία - Τελευταία Νέα