Τι να φάω την Καθαρά Δευτέρα;

Αν είσαι σε πρόγραμμα διατροφής ή απλά προσέχεις την διατροφή σου και αναρωτιέσαι τι να φας την Καθαρά Δευτέρα, ώστε να μην ξεφύγεις πολύ από το πρόγραμμά σου, παρακάτω θα βρεις ένα γενικό πλάνο για το πως μπορείς να γεμίσεις το πιάτο σου, χωρίζοντάς το στα 4, όπου και θα σε χορτάσει και δεν θα πάρεις και πολλές θερμίδες.

¼ του πιάτου σαλάτα

Η σαλάτα είναι η βασική επιλογή για το πιάτο σου, αφού σου προσφέρει φυτικές ίνες όπου θα σε χορτάσουν. Αν στο τραπέζι σας υπάρχει και τουρσί, μπορείς να προσθέσεις μία μικρή ποσότητα, αλλά δεν θα προσπέσεις αλάτι στην σαλάτα, αφού το τουρσί περιέχει αρκετό.

¼ του πιάτου θαλασσινά

Προτιμήστε ψητά ή βραστά θαλασσινά, αποφεύγοντας τα τηγανιτά. 1 μερίδα ψητά θαλασσινά θα σας δώσει περίπου 150 θερμίδες, ενώ η 1 μερίδα από τηγανιτά μπορεί να φτάσει και τις 500 θερμίδες.

¼ του πιάτου όσπρια, πατάτες, ντολμαδάκια

Και εδώ αποφεύγουμε τις τηγανιτές πατάτες και προτιμάμε τις βραστές ή τις ψητές. Τα όσπρια αν περιέχουν αρκετό λάδι ή σάλτσα γενικά τα βάζουμε στο πιάτο μας με τρυπητή κουτάλα (μην ξεχνάτε ότι πρέπει να χωρέσουν στο ¼ του πιάτου σας).

¼ του πιάτου λαγάνα 

Θα μου πείτε πως θα μετρήσω στο πιάτο μου! Γι’ αυτό σας γράφω ότι:

1 φέτα λαγάνα περιέχει 80 θερμίδες. Οπότε προσέξτε την ποσότητα!

Τι γίνεται όμως με τον ταραμά και τον χαλβά; Μην αγχώνεστε και αυτά μπορείτε να τα γευτείτε, αλλά με μέτρο!

  • 1 κουταλιά της σούπας ταραμά περιέχει 100 θερμίδες
  • 100γρ χαλβά περιέχει 500 θερμίδες.

Τέλος σαν σνακ σας προτείνω να επιλέξετε φρέσκα φρούτα τα οποία είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, ξηρούς καρπούς (με μέτρο και αυτοί) και φυσικά άφθονο νερό, γιατί όλα τα παραπάνω περιέχουν αρκετό αλάτι.

Καλά να περάσετε!

Ειρήνη Πετειναράκη
Διαιτολόγος – Διατροφολόγος

Ακολουθήστε το Iraklionews σε Google News  και Facebook 
Διατροφή & Υγεία - Τελευταία Νέα