Τροφές που βοηθάνε στην απώλεια βάρους
Τροφές που βοηθάνε στην απώλεια βάρους

Τροφές που βοηθάνε στην απώλεια βάρους

ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΚΡΗΤΗΣ ΠΑΣΧΑ 300×250

Όταν θέλουμε να χάσουμε βάρος το πρώτο πράγμα που κάνουν οι περισσότεροι είναι να αποκλείσουμε την ζάχαρη και κακά λιπαρά από την διατροφή μας.

Κάποιοι αποκλείουν ολόκληρες ομάδες τροφίμων από το διαιτολόγιό τους, κάνουν έντονη γυμναστική ώστε να πετύχουν τον σκοπό τους, αλλά αυτό που δεν κάνουν είναι να αναπληρώνουν τα θρεπτικά συστατικά που έχει ανάγκη ο οργανισμός τους, με αποτέλεσμα η απόδοσή τους να πέφτει και να μειώνετε η ενέργειά τους.

Εγώ θα σας πω ότι δεν χρειάζεται να αποκλείσετε καμιά ομάδα τροφίμων, αλλά να προτιμήσετε τροφές που βοηθούν να κάψετε λίπος και θερμίδες.

Ας δούμε ποιες είναι αυτές οι τροφές που είναι σύμμαχοί μας σε αυτό:

Κοτόπουλο- γαλοπούλα

Όταν κάνουμε δίαιτα το ¼ που χάνουμε είναι μυϊκή μάζα. Το άπαχο κρέας είναι εξαιρετική πηγή πρωτεΐνης όπου μας χορταίνει, δεν μας προσδίδει πολλές θερμίδες και είναι καλή πηγή του αμινοξέος τρυπτοφάνης , όπου βοηθάει στην παραγωγή της σεροτονίνης, ορμόνη που καταπολεμάει το στρες και σταθεροποιεί την διάθεση.

Ξηροί καρποί και βούτυρα από ξηρούς καρπούς

Είναι πηγές καλών λιπαρών, φυτικών ινών και πρωτεϊνών, όπου μας χορταίνουν και μας δίνουν ενέργεια. Θα πρέπει όμως να προσέξουμε τις ποσότητες γιατί περιέχουν αρκετές θερμίδες. Έτσι το πολύ 2 κουταλιές της σούπας βούτυρο από ξηρούς καρπούς ή  ¼ του φλιτζανιού ξηροί καρποί την ημέρα αρκεί για να πάρουμε τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά.

Αυγά

Αρκετά καλή πηγή ζωικής πρωτεΐνης και καλών λιπαρών. Μας βοηθούν να διατηρήσουμε την μυϊκή μας μάζα ενώ χάνουμε λίπος. Τέλος τα αυγά είναι πλούσια σε χολίνη η οποία βοηθάει στην ενίσχυση του εγκεφάλου.

Γάλα και γαλακτομικά προϊόντα

Είναι πλούσια σε ασβέστιο (1 φλιτζάνι μας δίνει 300mg ασβεστίου) το οποίο είναι απαραίτητο για την υγεία των οστών. Επίσης είναι πλούσια σε βιταμίνες D και Α, όπου βοηθάνε στην απώλεια βάρους. Τέλος το γιαούρτι περιέχει προβιοτικά τα οποία ενισχύουν την υγεία του εντέρου.

Ελαιόλαδο

Άπειρα τα οφέλη του ελαιόλαδου για την υγεία μας. Βοηθάει στη μείωση της κακής χοληστερόλης, στην καλύτερη λειτουργία του εντέρου, στην πρόληψη των καρδιαγγειακών νοσημάτων όπως και του καρκίνου. Βοηθάει επίσης και στην ρύθμιση του σακχάρου. Θεωρείται απαραίτητο θρεπτικό συστατικό για την καθημερινή μας διατροφή.

Αβοκάντο:

Πηγή μονοακόρεστων λιπαρών και φυτικών ινών. Εξαιρετική πηγή καλίου όπου βοηθάει στην αντιμετώπιση του φουσκώματος και στην κατακράτηση υγρών.

Λιπαρά ψάρια

Πλούσια σε ω-3 λιπαρά που βοηθούν στην καύση λίπους και στη μείωση της φλεγμονής.

Πράσινο τσάι

Είναι πλούσιο σε κατεχίνες η κατανάλωση 3 φλιτζανιών καθημερινά βοηθάει στην απώλεια βάρους, μειώνει την κατακράτηση υγρών και βοηθάει στην καύση λίπους

Καυτερές πιπεριές

Περιέχουν την καψαϊκίνη η οποία βοηθάει στην αύξηση του μεταβολισμού και στην καύση λίπους. Επίσης αυξάνει το αίσθημα του κορεσμού και μειώνει τις λιγούρες.

Πρωτεΐνη ορού γάλακτος

Βοηθάει στην αποκατάσταση και στην αύξηση της μυϊκής μάζας. Ειδικά σε άτομα που κάνουν έντονη προπόνηση με βάρη είναι απαραίτητη για την αναπλήρωση της μυϊκής τους μάζας.

Μη επεξεργασμένα δημητριακά

Όπως κινόα, καστανό ρύζι και βρώμη, είναι σύνθετοι υδατάνθρακες που μας κρατούν χορτάτους για περισσότερη ώρα, αφού απαιτούν περισσότερο χρόνο για να διασπαστούν.

Πράσινα φυλλώδη λαχανικά

Η τακτική κατανάλωσή τους βοηθάει στην αύξηση της μυϊκής μάζας και στην καύση λίπους. Είναι πλούσια σε σίδηρο που βοηθάει στη μεταφορά οξυγόνου στο σώμα.

Όσπρια

Εξαιρετική πηγή πρωτεΐνης. Αυξάνουν την μυϊκή μάζα, ενισχύουν την καύση λίπους, βοηθάνε στην ρύθμιση του σακχάρου και στην υγεία του πεπτικού συστήματος.

Ειρήνη Πετειναράκη
Διαιτολόγος – Διατροφολόγος

Ακολουθήστε το Iraklionews σε Google News  και Facebook 
Διατροφή & Υγεία - Τελευταία Νέα
Περισσότερες Ειδήσεις