Κορωνοϊός: Πότε θα αφήσουμε τις μάσκες
Αισιόδοξοι είναι -μετά από πολύ καιρό- οι επιδημιολόγοι, οι οποίοι μιλούν ανοιχτά όχι μόνο για μείωση των κρουσμάτων κορωνοϊού, αλλά και των διασωληνωμένων και των θανάτων, των σκληρών δηλαδή δεικτών της πανδημίας.
Το γεγονός αφήνει κάποια περιθώρια για να πάρουμε ανάσα και να συζητάμε πλέον για ένα καλύτερο Πάσχα. Ο διευθυντής της Β’ ΜΕΘ του νοσοκομείου Παπανικολάου, Νίκος Καπραβέλος και ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος μίλησαν για την πορεία της πανδημίας στην εκπομπή «Τώρα Ό,τι Συμβαίνει» του OPEN TV.
Ο κ. Καπραβέλος τόνισε πως η πίεση έχει μειωθεί σημαντικά, ωστόσο η πανδημία είναι ακόμα εδώ και δεν έχει τελειώσει. Σύμφωνα με τον ίδιο, πρέπει να επιδεικνύουμε προσοχή, καθώς τη μετάλλαξη Όμικρον μπορεί να αντικαταστήσει ένα άλλο στέλεχος.
Από την πλευρά του, ο κ. Εξαδάκτυλος σημείωσε πως η επείγουσα φάση τελειώνει και πως το πρόβλημα εντοπίζεται σε ανεμβολίαστους πολίτες άνω των 60 ετών. «Ο ιός θα μας συνοδεύει για χρόνια, αλλά όχι στην ίδια ένταση», είπε, ενώ πρόσθεσε πως οδεύουμε για το τέλος της πανδημίας σε εξωτερικούς χώρους και πως η Καθαρά Δευτέρα θα είναι καλή.
Αλλάζει το μοντέλο επιδημιολογικής επιτήρησης
Αλλαγές στον τρόπο επιδημιολογικής επιτήρησης προαναγγέλλει ο αναπληρωτής καθηγητής Επιδημιολογίας – Προληπτικής Ιατρικής του ΕΚΠΑ, μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας και επιστημονικός συνεργάτης του ΕΟΔΥ Δημήτρης Παρασκευής.
Μιλώντας στο Πρακτορείο FM, ανέφερε πως υπάρχουν σκέψεις και γίνονται συζητήσεις να αλλάξει από το Σεπτέμβριο το μοντέλο επιτήρησης της πανδημίας και να καταγράφονται μόνο τα κρούσματα κορωνοϊού με συμπτώματα, ενώ δεν θα γίνεται εκτεταμένο testing σε ασυμπτωματικούς.
Τι λέει για το ενδεχόμενο άρσης μέτρων ο καθηγητής Παρασκευής
Ο κ. Παρασκευής θεωρεί πρώιμη την απόφαση της Δανίας να άρει όλους τους περιορισμούς, αλλά και την απόφαση της Αγγλίας να καταργήσει την καραντίνα. Ερωτώμενος αν γίνονται σχετικές συζητήσεις για τη χώρα μας στην Επιτροπή, απαντά αρνητικά και εξηγεί ότι στην Ελλάδα οι αποφάσεις για άρση μέτρων λαμβάνονται σταδιακά και αφού παράλληλα συμβαίνει αποκλιμάκωση όχι μόνο στα κρούσματα, αλλά και στους σκληρούς δείκτες. «Ακόμη έχουμε πολλά περιοριστικά μέτρα ειδικά για τους ανεμβολίαστους. Δε νομίζω ότι θα ληφθεί μία απόφαση τόσο γενικευμένη που θα αφορά όλα τα περιοριστικά μέτρα, αν δεν είμαστε βέβαιοι ότι είμαστε σε μία κατάσταση που δεν εγκυμονεί κινδύνους».
Πόσο κοντά είμαστε στην επόμενη μέρα; Μία πανδημία λήγει όταν υπάρχει μηδέν κρούσμα. «Με τον συγκεκριμένο ιό δεν νομίζω ότι θα δούμε κάτι τέτοιο σύντομα. Το ζητούμενο με τον Sars-Cov2 είναι να μην προκαλείται κορεσμός στο σύστημα υγείας, να μην προκαλείται δηλαδή σε μεγάλο βαθμό σοβαρή νόσος, έτσι ώστε να είναι διαχειρίσιμος», λέει χαρακτηριστικά ο γνωστός επιδημιολόγος. Όσον αφορά τη μάσκα εκτιμά ότι σε κάποιες περιπτώσεις όπως στα ΜΜΜ ενδεχομένως να παραμείνει για κάποιο διάστημα ως υποχρεωτική, σχολιάζοντας ότι είναι κάτι που επιβάλλεται.
Όσον αφορά τους άνω των 60, ο κ. Παρασκευής αναφέρει ότι αν και έχει αυξηθεί σημαντικά το ποσοστό της εμβολιαστικής κάλυψης και έχει προσεγγίσει το 90%, σε αυτές τις ηλικιακές ομάδες θα πρέπει να έχουμε το απόλυτο ποσοστό, το 100%.
Πηγή: ethnos.gr