Η βιταμίνη Β6 – Εσείς την γνωρίζετε;

Ξέρουμε ότι το σύμπλεγμα Βιταμινών Β βοηθούν τον οργανισμό να μεταβολίσει τα θρεπτικά συστατικά των τροφών που καταναλώνουμε, όπως και να διασπά τα λίπη και τις πρωτεΐνες. Η βιταμίνη Β6 έχει όμως και άλλες ιδιότητες όπου δεν είναι τόσο γνωστές, αλλά είναι αρκετά ωφέλιμες.

Η βιταμίνη Β6 βοηθάει στη σωστή λειτουργία του εγκεφάλου και του νευρικού μας συστήματος, καθώς επίσης εμπλέκετε και στην παραγωγή αιμοσφαιρίνης, πρωτεΐνης του αίματος που μεταφέρει οξυγόνο σε όλο το σώμα.

Βοηθάει επίσης στην παραγωγή σεροτονίνης, όπου είναι η ορμόνη που ενισχύει την διάθεση μας, όπως επίσης και της νορεπινεφρίνης, που είναι η ορμόνη για την αντιμετώπιση του άγχους. Άλλο ένα από τα οφέλη της βιταμίνης Β6 είναι ότι συμβάλλει στην δημιουργία μελατονίνης η οποία βοηθάει στη ρύθμιση του εσωτερικού μας ρολογιού και του ύπνου.

Ο συνδυασμός βιταμινών Β6, Β12 και φολικού οξέος, βοηθάνε στην επιβράδυνση της γνωσικής παρακμής όπως επίσης και της απώλειας μνήμης που σχετίζεται με τη γήρανση. Ας δούμε όμως σε ποια τρόφιμα μπορούμε να βρούμε την βιταμίνη Β6:

  • Φυτικά τρόφιμα, όπως πατάτες, ξηροί καρποί, αβοκάντο, μπιζέλια, φιστίκια, εμπλουτισμένα δημητριακά, φασόλια, γλυκοπατάτες, ρύζι, καλαμπόκι, δαμάσκηνα, μπανάνες, σπανάκι, ηλιόσπορους, κ. α.
  • Ζωικά τρόφιμα, όπως κόκκινο κρέας, πουλερικά, συκώτι και ψάρια.
  • Μητρικό γάλα για τα βρέφη που κάνουν αποκλειστικό θηλασμό από 0-6 μηνών.

Για να παίρνετε ικανοποιητική ποσότητα βιταμίνης Β6 ημερησίως θα πρέπει να έχετε μία ισορροπημένη διατροφή, χωρίς να αποκλείεται κάποια ομάδα τροφίμων. Ωστόσο αν δεν καταναλώνετε κάποια ομάδα τροφίμων, ίσως χρειαστεί να πάρετε κάποιο συμπλήρωμα της βιταμίνης Β6, με συνεννόηση πάντα με κάποιον ειδικό και αφού κάνετε πρώτα εξετάσεις.

Ειρήνη Πετειναράκη
Διαιτολόγος – Διατροφολόγος

 

Ακολουθήστε το Iraklionews σε Google News  και Facebook 
Διατροφή & Υγεία - Τελευταία Νέα