Μελομακάρονα γιορτινά αρωματικά και τραγανά (vid)
Τα γλυκά των Χριστουγέννων “αγαπούν” τα… πολλά χέρια! Οι κουραμπιέδες, τα μελομακαρονα, τα μυρωδάτα κέικ φτιάχνονται καλύτερα παρέα με την οικογένειά μας ή τους φίλους μας.
Μαζευτείτε στην κουζίνα, βάλτε ωραία μουσική, φτιάξτε έναν ζεστό καφέ ή ένα αρωματικό κρασί και πλάστε τα μελομακάρονα και τους κουραμπιέδες σας. Τα γιορτινά φουρνίσματα δεν πρέπει να είναι διεκπαιρεωτικά, δεν τους αξίζει τέτοια… τύχη. Δεν έχει μόνο σημασία να ψήσουμε λίγα γλυκάκια…
Αξίζει να μαζευτούμε παρέα, να σηκώσουμε μανίκια, να βάλουμε ποδιές (εε, καλά όχι και όλοι) να το απολαύσουμε, να φουρνίσουμε, να ξεφουρνίσουμε και μετά να καθίσουμε στο τζάκι, κάτι να τσιμπολογήσουμε, κάτι να πούμε και βέβαια να κάνουμε και γευσιγνωσία στα χριστουγεννιάτικα γλυκά μας.
Υλικά για μελομακάρονα foodurismo
- 900 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 100 γρ. ζάχαρη άχνη
- 450 ml ελαιόλαδο ελαφρύ
- 150 ml φρέσκο χυμό πορτοκαλιού
- 100 ml κονιάκ
- ξύσμα από 1 μεγάλο πορτοκάλι
- 1 κουταλιά της σούπας κανέλα τριμμένη
- ½ κουταλάκι του γλυκού γαρύφαλλο τριμμένο
- ½ κουταλάκι του γλυκού μοσχοκάρυδο τριμμένο
- 1 κουταλιά της σούπας μπέικιν πάουντερ
- 1 κουταλάκι του γλυκού σόδα μαγειρική
Για το γαρνίρισμα
- 150 γρ. καρύδια τριμμένα
- 1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη κρυσταλλική
- 1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα τριμμένη
Για το σιρόπι
- 400 ml νερό
- 400 γρ. μέλι
- 400 γρ. ζάχαρη
- φρούδες και φέτες από 1 πορτοκάλι και 1 λεμόνι
- 1-2 “ξυλαράκια” κανέλας
- 3-4 “καρφάκια” γαρύφαλλο
Εκτέλεση
Φτιάχνετε πρώτα το σιρόπι για να κρυώσει τελείως μέχρι να το χρησιμοποιήσετε. Σε μια μικρή κατσαρόλα βάζετε όλα τα υλικά για το σιρόπι και τα αφήνετε να πάρουν βράση, αφαιρέστε τον αφρό που θα βγάλει. Από τη στιγμή που θα αρχίσει να βράζει χαμηλώστε αρκετά την ένταση της φωτιάς και αφήστε το να σιγοβράζει για 2-3 λεπτά, τραβήξτε την κατσαρόλα από το “μάτι” κι αφήστε το στην άκρη μέχρι να κρυώσει εντελώς.
Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνουμε το ελαιόλαδο, την ζάχαρη άχνη, την κανέλα, το γαρύφαλλο. Το μοσχοκάρυδο, το ξύσμα πορτοκαλιού, το κονιάκ και ανακατεύουμε καλά με ξύλινη κουτάλα. Ρίχνουμε τη σόδα στο χυμό πορτοκάλι και ανακατεύουμε, θα δείτε ότι φουσκώνει αμέσως… Γι’ αυτό να είστε έτοιμοι να αδειάσετε το αφρίζον μείγμα στο μπολ. Ανακατεύετε ξανά. Ρίχνετε το μπέικιν πάουντερ στο αλεύρι και αρχίζετε σιγά σιγά να αδειάζετε το αλεύρι στο μπολ με τα υπόλοιπα υλικά και να ανακατεύετε με την ξύλινη κουτάλα. Όταν θα έχετε ρίξει τα ⅔ περίπου της ποσότητας του αλευριού αφήστε την κουτάλα και ζυμώστε απαλά με το χέρι. Να θυμάστε ότι η ζύμη των μελομακάρονων δεν χρειάζεται πολλή ώρα ζύμωμα, δεν αντέχει σε αυτήν την “ταλαιπωρία”. Κάντε γρήγορες και απαλές κινήσεις απλώς για να απορροφηθεί το αλεύρι και είστε έτοιμοι !
Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 170 βαθμούς με αέρα.
Απλώνετε ένα κομμάτι χαρτί ψησίματος σε μια λαμαρίνα και πλάθετε μελομακάρονα, μικρά ή μεγαλύτερα, όπως προτιμάτε. Ψήνετε για 18 – 24 λεπτά ανάλογα με το μέγεθός τους.
Βγάζετε τα μελομακάρονα από τον φούρνο και τα βουτάτε λίγα λίγα (4-5 τη φορά) στο σιρόπι μελιού. Τα αφήνετε 5 – 10 δευτερόλεπτα, ο χρόνος είναι κάπως σχετικός γιατί έχει σημασία αν τα θέλετε μαλακά και καλά μελωμένα ή τραγανά και ελαφρώς στεγνά.
Τρίβετε τα καρύδια σε γουδί ή μπλέντερ και τα ανακατεύετε με τη ζάχαρη και την κανέλα. Βάζετε το μείγμα σε βαθύ μπολ και εκεί κυλάτε τα μελομακάρονα. Τα σερβίρετε σε πιατέλα.
(Η συνταγή δημοσιεύτηκε στο http://www.foodurismo.com)