Τροφές που φουσκώνουν το έντερο
Τροφές που φουσκώνουν το έντερο

Τροφές που φουσκώνουν το έντερο

ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΚΡΗΤΗΣ ΠΑΣΧΑ 300×250

Πόσες φορές δεν έχουμε αισθανθεί πρησμένοι ή φουσκωμένοι μετά από ένα υγιεινό γεύμα και αναρωτιόμαστε  γιατί  μας συμβαίνει αυτό ,όπου μας κάνει  νευρικούς και  κακόκεφους. Το φούσκωμα ή ο τυμπανισμός μπορεί να προέρχεται

  • Από το άγχος, στρες
  • Από το αν τρώτε γρήγορα
  • Αν έχετε κάνει υπερκατανάλωση τροφής
  • Από δυσανεξία στη λακτόζη ή την γλουτένη
  • Σε ευαισθησία κάποιων τροφών
  • Σε Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου

Ουσιαστικά ο τυμπανισμός είναι η συσσώρευση αέρα στην κοιλιά, που προκαλείται από την πέψη ή την κατάποση αέρα. Ας δούμε μερικές τροφές που θα πρέπει να αποφεύγουμε

Φασόλια, φακές, αρακά

Εκτός αν τα συνδυάσετε με ρύζι ή κάποιο άλλο δημητριακό όπου γίνονται πιο εύπεπτα.

Κάποια φρούτα και λαχανικά

Δυστυχώς έχουν και την κακή πλευρά τους, παρόλο που είναι τόσο θρεπτικά. Τα σάκχαρα και τα άμυλα που περιέχουν κάποια από αυτά όπως τα βερίκοκα, τα δαμάσκηνα, τα αχλάδια, τα μήλα, το λάχανο, τα λαχανάκια Βρυξελλών, τα καρότα, το κουνουπίδι, το μπρόκολο και το κρεμμύδι, μπορούν να προκαλέσουν φουσκώματα και δυσκολία στην πέψη.

Γαλακτοκομικά

Όσοι έχουν δυσανεξία στην λακτόζη, θα πρέπει να τα αποφεύγουν γιατί προκαλούν εντερική διαταραχή.

Προϊόντα ολκής άλεσης

Και όμως ναι, κάποιοι θα πρέπει να τα αποφεύγουν , παρά τις ευεργετικές τους ιδιότητες. Αυτό οφείλετε στην μεγάλη περιεκτικότητά τους σε φυτικές ίνες. Αν καταναλωθούν θα πρέπει να καταναλώσετε αρκετή ποσότητα νερού, ώστε να κινούνται πιο εύκολα στο πεπτικό σύστημα.

Αναψυκτικά και Αλκοολούχα ποτά

Τα αναψυκτικά και κάποια αλκοολούχα ποτά όπως η μπύρα, περιέχουν διοξείδιο του άνθρακα, όπου όχι μόνο δε σε χωνεύει, αλλά σου προκαλεί φούσκωμα. Επίσης και τα γλυκαντικά που περιέχονται στα αναψυκτικά προκαλούν φουσκώματα.

Καραμέλες – Τσίχλες

Μασώντας τσίχλα καταπίνουμε ποσότητες αέρα, όπου αυτό συμβάλλει στα συμπτώματα. Επίσης και τα τεχνητά γλυκαντικά που περιέχονται σε τσίχλες και καραμέλες μπορούν να δημιουργήσουν φουσκώματα.

Ειρήνη Πετειναράκη
Διαιτολόγος – Διατροφολόγος

Ακολουθήστε το Iraklionews σε Google News  και Facebook 
Διατροφή & Υγεία - Τελευταία Νέα
Περισσότερες Ειδήσεις