Τροφές για υγιή μαλλιά, δέρμα και νύχια
Τροφές για υγιή μαλλιά, δέρμα και νύχια

Τροφές για υγιή μαλλιά, δέρμα και νύχια

ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΚΡΗΤΗΣ ΠΑΣΧΑ 300×250

Από την συνεργάτιδά μας, διατροφολόγο-διαιτολόγο, Ειρήνη Πετειναράκη

Τα μαλλιά, το δέρμα και τα νύχια είναι αυτά που προδίδουν τις διατροφικές μας συνήθειες, είναι αυτά που μας δείχνουν τα πρώτα σημάδια της δυσθρεψίας ότι δηλαδή δεν τρεφόμαστε σωστά και ότι έχουμε έλλειψη κάποιων βασικών συστατικών, βιταμινών και ιχνοστοιχείων.

Τα πρώτα σημάδια που θα δούμε είναι τα θαμπά μαλλιά, το αφυδατωμένο δέρμα και τα νύχια μας να σπάνε πολύ εύκολα. Ας δούμε μερικές τροφές που βοηθάνε να ενισχύσουμε την υγεία των μαλλιών μας, του δέρματος μας και των νυχιών μας.

  • Το αυγό, τα αμύγδαλα, το κουνουπίδι, το τυρί, το πολύσπορο ψωμί περιέχουν την βιταμίνη β7 ή βιοτίνη, η οποία βοηθάει στην ενυδάτωση του δέρματος όπου προστατεύει κατά των μολύνσεων της ακμής. Βελτιώνει την τρίχα του μαλλιού όπου τα επανορθώνει και τους χαρίζει όγκο.
  • Ο σολομός, η ρέγγα, η πέστροφα, το τόφου, το γάλα σόγιας αλλά και τα αυγά περιέχουν βιταμίνη D, η οποία βοηθάει στην ανάπτυξη υγιών τριχοθυλακίων, προστατεύει τα κύτταρα του ανθρώπινου δέρματος όπως επίσης και από τις επιβλαβής ακτινοβολίες UVB.
  • Το μπρόκολο, η μουστάρδα, τα λαχανάκια Βρυξελλών, το κοτόπουλο, το μοσχάρι, το ψάρι κ.α περιέχουν οργανικό θείο, το οποίο είναι απαραίτητο για τον σχηματισμό κολλαγόνου, κερατίνης και ελαστίνης.
  • Τα οστρακοειδή, το συκώτι, τα δημητριακά ολικής άλεσης, το κακάο, το γάλα, οι ξηροί καρποί, τα φασόλια, κ.α περιέχουν χαλκό, ο οποίος μαζί με τον ψευδάργυρο και την βιταμίνη C σχηματίζουν την ελαστίνη, η οποία είναι δομικό συστατικό για το δέρμα, τον συνδετικό ιστό και τα οστά.
  • Τα σπαράγγια,τα παντζάρια, τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, οι φακές, οι μπάμιες, ο αβοκάντο κ.α περιέχουν φυλλικό οξύ το οποίο είναι ιδανικό για τα μαλλιά, τα νύχια και το δέρμα.
  • Ο τόνος, ο σολομός, τα μύδια, τα καβούρια, το γιαούρτι, το αυγό περιέχουν βιταμίνη β12, η οποία συμβάλλει στην καλύτερη όψη των μαλλιών, των νυχιών και του δέρματος.
  • Τέλος τα εσπεριδοειδή, οι φράουλες, οι πιπεριές, το μπρόκολο, το ακτινίδιο κ.α. περιέχουν βιταμίνη C, η οποία έχει αντιγηραντική ιδιότητα, επιβραδύνει την εμφάνιση των ρυτίδων και τέλος είναι σημαντική για την παραγωγή κολλαγόνου.
  • Φυσικά δεν ξεχνάμε και την ενυδάτωσή μας με το νερό, το οποίο περιέχει πολύτιμα μέταλλα και ιχνοστοιχεία.
Ακολουθήστε το Iraklionews σε Google News  και Facebook 
Διατροφή & Υγεία - Τελευταία Νέα
Περισσότερες Ειδήσεις