Τι είναι το κικιρίκι και ποια τα οφέλη του;
Τι είναι το κικιρίκι και ποια τα οφέλη του;

Τι είναι το κικιρίκι και ποια τα οφέλη του;

ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΚΡΗΤΗΣ ΠΑΣΧΑ 300×250

Το κικιρίκι ή αλλιώς αρράπικο φυστίκι ή αραχίδα, είναι ένας γνωστός ξηρός καρπός που ανήκει στην οικογένεια των οσπρίων και των Fabaceae.

Το κικιρίκι είναι καλή πηγή πρωτεΐνης, φυτικών ινών, βιταμίνης Β6, φωσφόρου, μαγνησίου, καλίου και ασβεστίου.

Ποια τα οφέλη του, στην υγεία μας

  • Προστατεύει από διάφορες μορφές καρκίνου, χάρη στα φυτοθρεπτικά συστατικά τα οποία περιέχουν αντιοξειδωτικές και αντικαρκινικές ιδιότητες. Προστατεύει από τον καρκίνο του μαστού, του προστάτη και του παχέως εντέρου
  • Προστατεύει από τις καρδιακές παθήσεις. Χάρης των καλών λιπαρών που περιέχουν μπορούν να μειώσουν την κακή (LDL) χοληστερίνη και αυξάνουν την καλή (HDL)  χοληστερίνη
  • Συμβάλλουν στην καλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος. Το κικιρίκι είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες, όπου συμβάλλουν στην καλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος, μειώνοντας τα συμπτώματα της δυσκοιλιότητας και της διάρροιας
  • Ρυθμίζει την αρτηριακή πίεση,  χάρη στο κάλιο που περιέχεται στο κικιρίκι βοηθάει στη ρύθμισει της αρτηριακής πίεσης
  • Μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 2. χάρη στις φυτικές ίνες και τις πρωτεΐνες που περιέχονται στο κικιρίκι, μπορούν να ρυθμίζουν την γλυκόζη του αίματος
  • Βελτιώνει την υγεία των οστών, χάρη στο ασβέστιο και το μαγνήσιο που περιέχεται στο κικιρίκι
  • Μειώνουν τις  φλεγμονές, χάρη στις αντιφλεγμονώδες ιδιότητες που περιέχονται στα φυτοθρεπτικά συστατικά
  • Συμβάλλει στη καλή λειτουργία του εγκεφάλου, χάρη στο φυλλικό οξύ που περιέχουν. Το φυλλικό οξύ είναι απαραίτητο για την ανάπτυξη και καλή λειτουργία του εγκεφάλου

 

Το κικιρίκι ή φυστίκι αράπικο, μπορούμε να το καταναλώνουμε ωμό, ψημένο ή μαγειρεμένο, προσθέτωντάς το σε σαλάτες, σαν σνακ ή μέσα στο γεύμα αντίστοιχα.

Ακολουθήστε το Iraklionews σε Google News  και Facebook 
Διατροφή & Υγεία - Τελευταία Νέα
Περισσότερες Ειδήσεις