Μονάδα εξωσωματικής στα Χανιά: Τι θα γίνει με την παρακολούθηση των υποβοηθούμενων

Μια ημέρα πριν τις απολογίες των οκτώ στελεχών και συνεργατών της ιδιωτικής Μονάδας οι οποίοι κατηγορούνται για παράνομες υιοθεσίες βρεφών, για εικονικές εμβρυομεταφορές σε γυναίκες που υποβάλλονταν σε εξωσωματική γονιμοποίηση και για εκμετάλλευση γυναικών, που βρίσκονταν σε ευάλωτη θέση, χρησιμοποιώντας τις ως δότριες ωαρίων και ως παρένθετες μητέρες, o πρόεδρος της Εθνικής Αρχής Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής, αν. καθηγητής στο ΕΚΠΑ κ. Νικόλαος Βραχνής – λίγο πριν παυθεί από τα καθήκοντά του – μίλησε στην ertnews.gr και στην Σοφία Πατραμάνη, για όλες τις ενέργειες της Αρχής, προκειμένου να διασφαλιστεί το γεννητικό υλικό (ωάρια και έμβρυα), που βρίσκεται στην Τράπεζα Κρυοσυντήρησης του συγκεκριμένου Κέντρου Εξωσωματικής Γονιμοποίησης.

«Το γεννητικό υλικό είναι ασφαλές», επισημαίνει ο κ. Βραχνής:

«Μεριμνήσαμε για το υγρό, που χρησιμοποιείται για την κρυοσυντήρηση, το οποίο, χθες, θα τελείωνε και παραδόθηκε, άμεσα, στη Μονάδα. Αναθέσαμε την επιστημονική υπευθυνότητα σε μαιευτήρα – γυναικολόγο ο οποίος είναι σε συνεργασία μαζί μας. Ήταν ο αναπληρωτής επιστημονικός υπεύθυνος της Μονάδας και δεν αντιμετωπίζει καμία κατηγορία. Τα ζευγάρια να κάνουν υπομονή μία- δύο εβδομάδες και η Εθνική Αρχή θα επανέλθει με νέες οδηγίες».

Το γεννητικό υλικό θα παραμείνει στην Τράπεζα Κρυοσυντήρησης της συγκεκριμένης Μονάδας;
«Περιμένουμε να δούμε πώς θα εξελιχθεί η ποινική διαδικασία και στη συνέχεια, θα αποφασιστεί αν το γεννητικό υλικό θα παραμείνει σε αυτήν τη Μονάδα ή αν θα μεταφερθεί στο Ηράκλειο ή σε δημόσια Μονάδα, στην Αθήνα».

Οι παρένθετες μητέρες θα συνεχίζουν να παρακολουθούνται ιατρικά από το προσωπικό της Μονάδας και να φιλοξενούνται στους ίδιους χώρους;
«Αν αποδοθούν κατηγορίες, οι κυήσεις αυτές θα παρακολουθηθούν, σε άλλα σημεία, αν χρειαστεί, σε συνεργασία με τα υποβοηθούμενα πρόσωπα, (σ.σ. δηλαδή τα ζευγάρια που είναι οι βιολογικοί γονείς) και ανάλογα με το πού αυτά διαμένουν. Σε αυτήν την περίπτωση, για τη συνέχιση της ιατρικής παρακολούθησης, θα συνεννοηθούμε με ποιες άλλες Μονάδες θα υπάρξει συνεργασία, καθώς και με ποια νοσοκομεία».

Ο έλεγχος τον οποίο διενεργεί από σήμερα, στη Μονάδα αυτή η Εθνική Αρχή τι θα περιλαμβάνει;
«Η Αρχή θα διενεργήσει έλεγχο από αυτό το τριήμερο. Θα ελέγξουμε θέματα παρένθετης μητρότητας και δωρεάς γεννητικού υλικού. Από την αυτοψία στη Μονάδα, θα προκύψει αν υπάρχουν παραβάσεις της υφιστάμενης νομοθεσίας. Η Αρχή διαθέτει ελεγκτικούς μηχανισμούς. Ακόμη, δεν ξέρουμε, επισήμως, τις κατηγορίες που αποδίδονται, καθώς, τώρα, ξεκινάει η συνεργασία μας με τις λοιπές Αρχές. Πρόκειται να ασχοληθούμε με θέματα της αρμοδιότητάς μας».

Υπάρχει η κατηγορία για «εικονικές εμβρυομεταφορές». Ενδέχεται, λοιπόν, να υπάρξουν περιπτώσεις ζευγαριών, τα οποία θα αναζητήσουν την πιθανότητα να έχουν έρθει στον κόσμο δικά τους παιδιά, από παρένθετη μητέρα, με την οποία συνεργάστηκε το Κέντρο και στη συνέχεια να έχουν δοθεί σε άλλα ζευγάρια. Εκτιμάτε, καταρχήν, ότι είναι, ιατρικά, εφικτό να διαπιστωθεί η «εικονική εμβρυομεταφορά»;
«Ιατρικά δεν είναι εφικτό να διαπιστωθεί η εικονική εμβρυομεταφορά. Από ΄κει και πέρα, όμως, υπάρχουν συμπαρομαρτούντα γεγονότα, τα οποία θα πρέπει να λάβουμε υπόψη, με αναντιστοιχίες στοιχείων κλπ., τα οποία θα εξετάσουμε, ενδελεχώς».

Όπως είναι η ταυτοποίηση μέσω DNA;
«Εφόσον υπάρξει κάποια συγκεκριμένη κατηγορία για συγκεκριμένο πρόσωπο, θα ακολουθηθούν οι απαραίτητες διαδικασίες. Όμως, θα πρέπει να γίνει καταγγελία και χρειάζεται η συνεργασία και άλλων Αρχών, όπως είναι οι εισαγγελείς. Εμείς, θα ορίσουμε το επιστημονικό «κομμάτι».

Ακολουθήστε το Iraklionews σε Google News  και Facebook 
Πηγή flashnews.gr
Κρήτη - Τελευταία Νέα
Περισσότερες Ειδήσεις