Απαραίτητες βιταμίνες για το καλοκαίρι
Απαραίτητες βιταμίνες για το καλοκαίρι

Απαραίτητες βιταμίνες για το καλοκαίρι

ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΚΡΗΤΗΣ ΠΑΣΧΑ 300×250

Το καλοκαίρι λόγω της αυξημένης θερμοκρασίας, ζεσταινόμαστε, ιδρώνουμε, με αποτέλεσμα να χάνουμε κάποιες βιταμίνες και μέταλλα.

Επίσης λόγω της θερμότητας, της υγρασίας και της ηλιακής ακτινοβολίας, μειώνονται σημαντικά κάποια θρεπτικά συστατικά, όπου μπορεί να αποδυναμώσουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα , το οποίο με την υπερβολική ζέστη θα οδηγήσει σε δερματοπάθειες και αλλεργίες.

Με βάση τα παραπάνω βλέπουμε ότι οι διατροφικές ανάγκες αλλάζουν κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, δίνοντας περισσότερη έμφαση σε κάποιες συγκεκριμένες βιταμίνες που θα μας βοηθήσουν να προφυλαχτούμε. Ας δούμε ποιες είναι αυτές:

Βιταμίνη Α. Μπορεί να αποτρέψει τον καρκίνο του δέρματος αν λαμβάνεται κάποιο συμπλήρωμα καθημερινά. Επίσης βοηθάει στην αποκατάσταση του δέρματος από την έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία (όπλο για την καταπολέμηση των λεπτών γραμμών και της υπερμελάγχρωσης από την φωτογήρανση). Αποφύγετε να την καταναλώνετε συνδυαστικά με αντισυλληπτικά ή αντιπηκτικά χάπια, κ.α.

Την βιταμίνη Α θα την βρείτε στα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, στις κίτρινες πιπεριές, στα ακτινίδια και στις φράουλες.

Βιταμίνη C. Το ασκορβικό οξύ της βιταμίνης C βοηθάει να διατηρήσουμε τους ιδρωτοποιούς αδένες σε καλή κατάσταση. Η βιταμίνη C προστατεύει τον οργανισμό από τη θερμική εξάντληση και βοηθάει την επιδερμίδα από την φωτογήρανση.

Βιταμίνη C θα βρείτε στις ντομάτες, στις πιπεριές και στα κεράσια.

Βιταμίνη Ε. Λόγω της ισχυρής αντιοξειδωτικής της δράση, προστατεύει το δέρμα από βλάβες που δημιουργούνται με την έκθεση μας στον ήλιο. Αυξάνει την μυϊκή δύναμη και την σωματική αντοχή, ιδίως αν κάνετε κάποια υπάιθρια δραστηριότητα.

Βιταμίνη Ε θα βρείτε στους ξηρούς καρπούς, στο σπανάκι, στο άπαχο χοιρινό, το βοδινό, το αρνί και στα λιπαρά ψάρια.

Βιταμίνη D. Η βιταμίνη D παράγεται από τον οργανισμό μας με την έκθεσή μας στον ήλιο. Προσπαθήστε για 10 λεπτά την ημέρα να βγείτε στον ήλιο χωρίς αντηλιακό.

Προβιοτικά. Τα ταξίδια τώρα το καλοκαίρι είναι πιο συχνά. Όλες αυτές οι αλλαγές επηρεάζουν αρνητικά την διαδικασία της πέψης και γενικά όλο το πεπτικό σύστημα. Λαμβάνοντας καθημερινά προβιοτικά, διασφαλίζετε την καλή λειτουργία της πέψης και την ισορροπία των φιλικών βακτηριδίων του εντέρου.

Ακολουθήστε το Iraklionews σε Google News  και Facebook 
Διατροφή & Υγεία - Τελευταία Νέα
Περισσότερες Ειδήσεις