Realtors Kreta
Realtors Kreta

Ενέργεια: Ανησυχία για το… φαινόμενο της κινέζικης πεταλούδας

Καθώς ο χειμώνας αρχίζει να γίνεται ολοένα και πιο αισθητός σε ορισμένες γωνιές της Ευρώπης, η απειλή της ενεργειακής κρίσης μεγαλώνει και οι πολίτες ανησυχούν για πιθανές ελλείψεις ή αύξηση των τιμών στα καύσιμα.

Ενα από τα ζητήματα που εξετάζουν αναλυτές είναι ο ρόλος της Κίνας και το λεγόμενο φαινόμενο της πεταλούδας, αυτό που -σύμφωνα με τους επιστήμονες- σημαίνει εν ολίγοις πως αν μια πεταλούδα κουνήσει τα φτερά της κάπου στην Ασία, τότε μπορεί να προκληθεί τυφώνας στην Αμερική, ή σε κάποια άλλη γειτονιά στην άλλη άκρη του πλανήτη.

Η κινέζικη πρωτοχρονιά

Πώς όμως ο ασιατικός «γίγαντας» μπορεί να επηρεάσει ή να ενεργοποιήσει ένα ενεργειακό ντόμινο διεθνώς; Σύμφωνα με το Bloomberg, η Κίνα βρίσκεται στα μισά του διαλείμματος μιας εβδομάδας για τον εορτασμό της Σεληνιακής Πρωτοχρονιάς, όπου οι άνθρωποι παραδοσιακά επιστρέφουν στις πατρίδες τους για να γιορτάσουν με τις οικογένειες τους. Στο πλαίσιο αυτό, τα ταξίδια έχουν αυξηθεί και μαζί τους ο κίνδυνος περαιτέρω εξάπλωσης της Covid-19.

Ενέργεια: Ανησυχία για το… φαινόμενο της κινέζικης πεταλούδας

Το πώς θα εκδηλωθεί ένα πιθανό «χτύπημα» όταν όλοι επιστρέψουν από τις διακοπές την επόμενη εβδομάδα είναι αβέβαιο, αλλά -όπως τονίζεται- θα έχει σημαντικές επιπτώσεις εκτός του κοινωνικού παράγοντα, στην παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη και τις αγορές ενέργειας. Τις τελευταίες ημέρες οι τιμές του πετρελαίου έχουν σταθεροποιηθεί, καθώς οι έμποροι σταθμίζουν την έκταση της ανάκαμψης της ζήτησης της Κίνας και οι προμηθευτές φυσικού αερίου εξετάζουν επίσης την κατάσταση.

«Υπάρχει τεράστια αβεβαιότητα στην αγορά υγροποιημένου φυσικού αερίου καθώς εξετάζουμε παράγοντες όπως η κινεζική οικονομική δραστηριότητα», δήλωσε η Meg O’Neill, διευθύνουσα σύμβουλος της μεγαλύτερης εξαγωγικής εταιρείας LNG της Αυστραλίας Woodside Energy Group Ltd.

Η Γηραιά Ηπειρός κατάφερε να ανταπεξέλθει μέχρι σήμερα χωρίς σημαντικές ζημιές στα ενεργειακά της συστήματα — σε μεγάλο βαθμό χάρη στον ήπιο καιρό και τον υποτονικό ανταγωνισμό από την Κίνα για εισαγωγές LNG το 2022. Αλλά μια ταχεία οικονομική ανάκαμψη στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο θα μπορούσε να τονώσει τη ζήτηση φυσικού αερίου, και να κάνει πιο δύσκολη την αναπλήρωση των ευρωπαϊκών αποθεμάτων ενόψει του επόμενου χειμώνα.

Οι Κινέζοι αξιωματούχοι προωθούν την άποψη ότι η τρέχουσα επιδημία του Covid έχει κορυφωθεί καθώς προσπαθούν να ενθαρρύνουν μια γρήγορη οικονομική ανάκαμψη μετά από περίπου τρία χρόνια αυστηρών περιορισμών και lockdown. Στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός της Ελβετίας, την περασμένη εβδομάδα, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Liu He είπε ότι η οικονομία πιθανότατα θα επιστρέψει στα επίπεδα ανάπτυξης προ πανδημίας.

Ενέργεια: Ανησυχία για το… φαινόμενο της κινέζικης πεταλούδας

Με το βλέμμα στραμμένο στο Πεκίνο

Πλέον, σύμφωνα με τους αναλυτές, υπάρχει μεγάλη βεβαιότητα ότι η ζήτηση θα επανέλθει από την επόμενη εβδομάδα και όλος ο πλανήτης -ιδιαίτερα οι αγοραστές LNG στην Ευρώπη- παρακολουθούν στενά για σημάδια σχετικά με το πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα.

Είναι αλήθεια ότι η επικρατούσα άποψη στον ενεργειακό τομέα είναι ότι αν και μπορεί να υπάρχει πλέον αρκετό φυσικό αέριο αυτόν τον χειμώνα για να αποφευχθούν ελλείψεις και διακοπές ρεύματος, η πραγματική ανησυχία είναι τον επόμενο χειμώνα, επειδή η αποθήκευση φυσικού αερίου θα είναι δύσκολο να αναπληρωθεί το καλοκαίρι χωρίς τις ρωσικές προμήθειες.

Ακολουθήστε το Iraklionews σε Google News  και Facebook 
Πηγή ot.gr
Οικονομία - Τελευταία Νέα
Περισσότερες Ειδήσεις