Realtors Kreta
Realtors Kreta

Πορτοκάλια: Διατροφική αξία και οφέλη

Ποια τα οφέλη για την υγεία μας

Το πορτοκάλι ανήκει στην οικογένεια των εσπεριδοειδών και μπορούμε να το καταναλώσουμε είτε ολόκληρο, είτε ως χυμό. Είναι πλούσιο σε βιταμίνη C όπως και σε άλλα θρεπτικά συστατικά, καθώς επίσης περιέχει μεγάλη ποσότητα νερού που φτάνει το 87%

 

Ποια τα οφέλη για την υγεία μας
 Προστατεύει τα μάτια. Η συστηματική κατανάλωση πορτοκαλιού μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης ωχράς κηλίδας του ματιού
 Καλύτερη καρδιαγγειακή λειτουργία. Χάρη στην αυξημένη ποσότητα βιταμίνης C και καλίου που περιέχεται στο πορτοκάλι, ενισχύει την καλή
λειτουργία και προστασία της καρδιάς
 Ενισχύει την γαστρεντερική λειτουργία. Το πορτοκάλι περιέχει αυξημένες ποσότητες φυτικών ινών με αποτέλεσμα να μειώνονται τα συμπτώματα δυσκοιλιότητας. Ευεργετικές ιδιότητες έχει και στα άτομα που πάσχουν από σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου
 Ενισχύει την πνευματική απόδοση. Λόγω των φλαβονοειδών που περιέχουν
τονώνει την λειτουργία του εγκεφάλου με αποτέλεσμα να ενισχύει την
πνευματική απόδοση
 Γρηγορότερη αποκατάσταση. Το πορτοκάλι περιέχει αυξημένες ποσότητες
βιταμίνη C, όπου αυτό συμβάλλει τόσο στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού
όσο και στην γρήγορη επούλωση των πληγών. Η καθημερινή λήψη 400mg

βιταμίνη C μειώνει τους μυϊκούς πόνους μετά την σωματική άσκηση και
βελτιώνει την μυϊκή λειτουργία
 Προλαμβάνει την αναιμία. Τα πορτοκάλια μπορεί να μην είναι καλή πηγή
σιδήρου έχουν όμως μεγάλη περιεκτικότητα σε οργανικά οξέα (βιταμίνη C
και κιτρικό οξύ), όπου αυξάνουν την απορρόφηση σιδήρου από τον
οργανισμό μέσω του πεπτικού σωλήνα. Άρα καταναλώνοντας πορτοκάλια
μαζί με τροφές που περιέχουν σίδηρο μειώνεται η πιθανότητα εμφάνισης
αναιμίας

Διατροφική αξία πορτοκαλιού ανά 100γρ
Θερμίδες: 47
Υδατάνθρακες: 11,8 γρ.
Πρωτεΐνες: 0,9 γρ.
Λίπος: 0,1 γρ.
Σάκχαρα: 9,4 γρ.
Φυτικές Ίνες: 2,4 γρ.
Νερό: 87%
Το πορτοκάλι επιπλέον περιέχει βιταμίνες και ιχνοστοιχεία όπως : βιταμίνη C,
θειαμίνη (Β1), φολικό οξύ (Β9), κάλιο.
Επίσης περιέχει :
 Φαινόλες: εσπεριδίνη, ανθοκυανίνες
 Καροτενοειδή: Β-κρυπτοξανθίνη, λυκοπένιο
 Κιτρικό οξύ

Ποιοι να το αποφεύγουν.
Άτομα με τα οποία έχουν συμπτώματα καούρας ή καύσου και παλινδρόμησης θα
πρέπει να αποφεύγουν την κατανάλωση πορτοκαλιού γιατί επιδεινώνει τα
συμπτώματα

Ακολουθήστε το Iraklionews σε Google News  και Facebook 
Διατροφή & Υγεία - Τελευταία Νέα
Περισσότερες Ειδήσεις