Πόσο θρεπτικά είναι τελικά τα Κάστανα;

Το κάστανο θεωρείται ένα από το πιο υγιεινό χειμωνιάτικο σνακ. Έχει πλούσια γεύση είτε είναι βραστό, είτε ψητό, είτε ωμό, έχει αρκετές θερμίδες, αλλά είναι και αρκετά θρεπτικό. Ας δούμε αναλυτικά τι περιέχουν τα κάστανα:

  • Τα κάστανα περιέχουν λιγότερο λίπος από τους υπόλοιπους ξηρούς καρπούς, αλλά περισσότερες βιταμίνες και μέταλλα
  • Περιέχουν πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας, αν και θεωρείται αμυλώδης τροφή όπως η πατάτα, το καλαμπόκι κ.α
  • Είναι καλή πηγή Φυτικών Ινών και έχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε βιταμίνη C και φολικό οξύ
  • Είναι καλή πηγή μονοακόρεστων λιπαρών οξέων, τα οποία βοηθούν στην μείωση της LDL χοληστερόλης και στην αύξηση της HDL χοληστερόλης
  • Τα κάστανα περιέχουν σίδηρο, ασβέστιο, κάλιο, μαγνήσιο, μαγγάνιο, φώσφορο και ψευδάργυρο
  • Έχουν αυξημένη περιεκτικότητα σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β ( νιασίνη, πυριδοξίνη, θειαμίνη, ριβοφλαβίνη)
  • Δεν περιέχουν γλουτένη και μπορούν να καταναλωθούν από άτομα με δυσανεξία στην γλουτένη, με κοιλιοκάκη, κ.α

Σε τι ωφελεί η κατανάλωση κάστανου την υγεία μας;

  • Στην καλή λειτουργία της καρδιάς. Λόγω των αντιοξειδωτικών και των μετάλλων που περιέχουν, βοηθούν στην μείωση των καρδιαγγειακών νοσημάτων και των εγκεφαλικών επεισοδίων
  • Στην καλύτερη πέψη. Είναι καλή πηγή φυτικών ινών, όπου βοηθούν στην καλή λειτουργία του εντέρου και στην αύξηση των καλών βακτηρίων του εντέρου. Επίσης λόγο του ότι δεν περιέχουν γλουτένη, τα κάνει πιο εύπεπτα
  • Βοηθάνε στον έλεγχο του σακχάρου. Λόγω των φυτικών ινών που περιέχουν, βοηθούν στην αργή απορρόφηση του αμύλου με αποτέλεσμα να μην αυξάνετε απότομα το σάκχαρο στο αίμα. Επίσης έχουν χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη (54)

 

Ας δούμε την διατροφική αξία στα 100γρ ωμού κάστανου

Θερμίδες: 196 kcal

Πρωτεΐνη: 1,63 gr

Υδατάνθρακες: 44,17 gr

Λίπος: 1,25 gr

Νερό: 52 gr

Ασβέστιο: 19 mg

Σίδηρο: 0,94 mg

Μαγνήσιο: 30mg

Μαγγάνιο: 0,336 mg

Φώσφορο: 38 mg

Κάλιο: 484 mg

Ψευδάργυρο: 0,49 mg

Βιταμίνη C: 40,2 mg

Νιασίνη (Β3): 1102 mg

Πηγή:Usda Food Database

 

Προσοχή!!! Τα ωμά κάστανα περιέχουν ταννικό οξύ (tannic acid) και αυτό μπορεί να προκαλέσει: ερεθισμό του στομάχου, ναυτία, ηπατική βλάβη αν έχετε κάποια ηπατική νόσο ή νεφρική βλάβη.

Τελευταία Νέα
Περισσότερες Ειδήσεις