Πως θα διατηρήσετε τις βιταμίνες στα φρούτα και τα λαχανικά
Πως θα διατηρήσετε τις βιταμίνες στα φρούτα και τα λαχανικά

Πως θα διατηρήσετε τις βιταμίνες στα φρούτα και τα λαχανικά

Όλοι ξέρουμε ότι τα φρούτα και τα λαχανικά έχουν πληθώρα από βιταμίνες και άλλα θρεπτικά συστατικά. Πόσοι όμως γνωρίζουν, το πως θα συντηρήσουν τα θρεπτικά συστατικά του τροφίμου, μέχρι την κατανάλωσή του; Ας δούμε μερικά tips που θα σας βοηθήσουν:

  • Μην ψιλοκόβετε τα φρούτα και τα λαχανικά. Κάποιες βιταμίνες είναι ευαίσθητες στον αέρα και το φως.
  • Αγοράστε φρούτα και λαχανικά προσεκτικά. Να ελέγχετε να είναι όσο πιο φρέσκα γίνεται. Επίσης όσο πιο σκούρο είναι το χρώμα των φρούτων και των λαχανικών, τόσο περισσότερες βιταμίνες περιέχει. Τέλος αποφύγετε τα μαραμένα και τα ώριμα φρούτα και λαχανικά.
  • Μαγειρέψτε αμέσως τα λαχανικά, αμέσως μετά το τεμάχισμα. Έτσι αποφεύγετε την απώλεια βιταμινών από το βρέξιμο ή την έκθεση στον αέρα και το φως. Αν φτιάξετε σαλάτα με λαχανικά ή φρούτα, προσθέστε λίγη ποσότητα ξυδιού ή λεμονιού, με αυτό τον τρόπο προστατεύετε την βιταμίνη C.
  • Αποθηκεύστε τα τρόφιμα όσο γίνετε λιγότερο χρόνο, πριν και μετά το μαγείρεμα.
  • Μαγειρέψτε τα λαχανικά όσο το δυνατόν σε λιγότερο χρόνο, ( συνήθως 2-3 λεπτά) για να διατηρήσουμε την βιταμίνη C.
  • Μην ξεφλουδίζετε τα φρούτα και τα λαχανικά. Ακόμα και την πατάτα είναι προτιμότερο να την ψήσετε με την φλούδα και την βγάζετε μετά.
  • Μαγειρέψτε με χύτρα ταχύτητας. Έτσι ελαχιστοποιήτε η απώλεια βιταμινών.
  • Όταν χρησιμοποιείται κατεψυγμένα λαχανικά, να τα μαγειρεύετε απευθείας από την κατάψυξη.
  • Χρησιμοποιείστε μικρή ποσότητα νερού κατά το μαγείρεμα. Η καλύτερη επιλογή είναι το μαγείρεμα στον ατμό.
Ακολουθήστε το Iraklionews σε Google News  και Facebook 
Διατροφή & Υγεία - Τελευταία Νέα
Περισσότερες Ειδήσεις