Ιδιότητες και οφέλη του Μελιού
Ιδιότητες και οφέλη του Μελιού

Ιδιότητες και οφέλη του Μελιού

ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΚΡΗΤΗΣ ΠΑΣΧΑ 300×250

Σε όλους αρέσει το μέλι, αλλά πόσοι γνωρίζουν την θρεπτική αξία του και πως να το χρησιμοποιούν, ώστε να πάρουν όλα τα θρεπτικά συστατικά του;

Το μέλι το φτιάχνουν οι μέλισσες από το νέκταρ των λουλουδιών. Ανάλογα τώρα με την περιοχή που βρίσκονται και τα άνθη που υπάρχουν εκεί, το μέλι διαφοροποιείται ως προς το χρώμα, την καθαρότητα, τη γεύση, τα σάκχαρα που θα έχει, οπότε και η διατροφική του αξία.

Το ακατέργαστο μέλι το παίρνουμε συνήθως απευθείας από τον παραγωγό, όπου περιέχει ίχνη από ζύμη κερί και γύρη, το οποίο είναι πλούσιο σε ένζυμα.

Το κατεργασμένο μέλι δεν περιέχει ένζυμα γιατί η παστερίωσή του γίνεται σε υψηλές θερμοκρασίες όπου τα καταστρέφει, όπως επίσης δεν περιέχει ζύμη και δεν κρυσταλλώνει. Το 70-80% του μελιού αποτελείται από σάκχαρα όπως: μονοσακχαρίτες, φρουκτόζη και γλυκόζη, όπου αυτά οφείλονται και στην γλυκιά του γεύση.

Ιδιότητες μελιού

Το μέλι έχει αποδειχθεί ότι έχει αρκετές ιδιότητες, που είναι ωφέλιμες για τον οργανισμό μας. Παρακάτω θα δούμε μερικές από αυτές:
Περιέχει αντιβακτηριακές και αντισηπτικές ιδιότητες όπου το χρησιμοποιούν και για την επούλωση πληγών

Είναι πλούσιο σε ισχυρά αντιοξειδωτικά όπως φλαβονοειδή

Μπορεί να χρησιμοποιηθεί από διαβητικά άτομα. 1 κουταλάκι του γλυκού σε συνδυασμό με τροφή που περιέχει πρωτεΐνη κρατά το γλυκαιμικό δείκτη σε χαμηλά επίπεδα

Βελτιώνει την υγεία της καρδιάς. Λόγω των αντιοξειδωτικών που περιέχει συμβάλλει στη μείωση εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων

Συμβάλλει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης

Μειώνει την κακή (LDL) χοληστερίνη και τα τριγλυκερίδια. Μελέτες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση μελιού καθημερινά αντί για ζάχαρη, μειώνει την LDL κατά 5,8% και αυξάνει την καλή χοληστερίνη (HDL) κατά 3,3%. Επίσης έχει παρατηρηθεί και μείωση του σωματικού βάρους κατά 1,3%.

Συμβάλλει στην επούλωση πληγών. Το μέλι βρέθηκε αποτελεσματικό μετά από μελέτη στην αντιμετώπιση του διαβητικού ποδιού, όπου οι επιπλοκές του μπορεί να οδηγήσουν και στον ακρωτηριασμό. Επίσης επουλώνει και τραύματα από κάψιμο αλλά και δερματικές παθήσεις όπως είναι η ψωρίαση και ο έρπητας

Πως να το χρησιμοποιείται

Μπορεί το μέλι να έχει ευεργετικά οφέλη για τον οργανισμό μας, αλλά μην ξεχνάμε ότι περιέχει αρκετά σάκχαρα. Οπότε θα πρέπει να το χρησιμοποιούμε με μέτρο. 1 κουταλιά της σούπας κάθε μέρα είναι μια ικανοποιητική ποσότητα. Τέλος δεν το αναμειγνύουμε με ζεστό ρόφημα γιατί έτσι χάνει όλες τις ευεργετικές του ουσίες.

Ακολουθήστε το Iraklionews σε Google News  και Facebook 
Διατροφή & Υγεία - Τελευταία Νέα
Περισσότερες Ειδήσεις