Τροφική αλλεργία και διατροφή
Τροφική αλλεργία και διατροφή

Τροφική αλλεργία και διατροφή

ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΚΡΗΤΗΣ ΠΑΣΧΑ 300×250

Θα πρέπει πρώτα να ξεχωρίσουμε τις έννοιες τροφική αλλεργία από την τροφική δυσανεξία.

Η τροφική αλλεργία επηρεάζει το ανοσοποιητικό σύστημα, ενώ η τροφική δυσανεξία έχει κάποια ανεπιθύμητα συμπτώματα, έπειτα από την κατανάλωση κάποιου τροφίμου. Μία τροφική αλλεργία μπορεί να επηρεάζει το άτομο με κάποια συμπτώματα ( 1 ή περισσότερα), εώς να επιφέρει και τον θάνατό του.

Ας δούμε κάποια από τα συμπτώματα

  • Μούδιασμα στο στόμα
  • Κνίδωση, κνησμός ή έκζεμα
  • Πρόβλημα στην αναπνοή ( δύσπνοια )
  • Μείωση της αρτηριακής πίεσης
  • Ζάλη, λιποθυμία
  • Ναυτία, εμετός
  • Κοιλιακό άλγος, διάρροια
  • Οίδημα χειλιών, γλώσσας, λαιμού ή σε άλλα μέρη του σώματος

Τα συμπτώματα αυτά εμφανίζονται λίγα λεπτά εώς και 2 ώρες μετά την κατανάλωση του τροφίμου.

Θεραπεία 

Εκτός από την ιατρική επέμβαση, θα πρέπει να υπάρξει αποφυγή των ύποπτων τροφίμων εώς ότου περιοριστούν τα συμπτώματα της αλλεργίας. Όταν θα υπάρξει βελτίωση τότε θα μπορούν να επανενταχθούν ένα ένα τα ύποπτα τρόφιμα στην διατροφή, μέχρι να εντοπιστεί πιο προκαλεί την αλλεργία.

Τροφές που προκαλούν τροφική αλλεργία

  • Πρωτεΐνη γάλακτος (αγελαδινού)
  • Αυγά
  • Σιτηρά
  • Σόγια
  • Ψάρια
  • Θαλασσινά- Οστρακοειδή
  • Ξηροί Καρποί (καρύδια, αμύγδαλα, φιστίκια)
  • Όσπρια- Κηπευτικά ( ντομάτα, αρακάς, μπάμιες, φασόλια, ρεβίθια, φακές, σπανάκι, κρεμμύδι, σκόρδο, πράσο, σπαράγγια)
  • Σοκολάτα, κακάο, σοκολατούχα ροφήματα
  • Φρούτα ( φράουλες, μπανάνες, ακτινίδιο, σύκα, εσπεριδοειδή

Αυτές είναι οι πιο συχνές τροφές που προκαλούν μία αλλεργία. Κάποια άτομα όμως μπορεί να τους προκαλεί κάποιο άλλο τρόφιμο αλλεργία το οποίο δεν είναι τόσο συχνό σαν αλλεργιογόνο.

Ποια τρόφιμα επιτρέπονται

  • Μοσχάρι, κοτόπουλο, γαλοπούλα χωρίς πέτσα
  • Ζυμαρικά, ρύζι, ψωμί
  • Μήλο-αχλάδι
  • Μαρούλι, λάχανο, καρότο, αγγούρι
Ακολουθήστε το Iraklionews σε Google News  και Facebook 
Διατροφή & Υγεία - Τελευταία Νέα
Περισσότερες Ειδήσεις