Δυσλιπιδαιμία και Διατροφή
Δυσλιπιδαιμία και Διατροφή

Δυσλιπιδαιμία και Διατροφή

Ας δούμε αρχικά τι είναι η Δυσλιπιδαιμία. Είναι μία νόσος, η οποία χαρακτηρίζετε από διαταραχές του μεταβολισμού των λιπιδίων στο αίμα. Δηλαδή ο ασθενής έχει αυξημένα επίπεδα τριγλυκεριδίων, ολικής και LDL (κακής) χοληστερόλης, ενώ η HDL (καλή) χοληστερόλη είναι σε χαμηλά επίπεδα.

Η Δυσλιπιδαιμία είναι ο μεγαλύτερος παράγοντας κινδύνου για την εμφάνιση καρδιαγγειακών νοσημάτων όπως
Έμφραγμα μυοκαρδίου
Εγκεφαλικά επεισόδια
Περιφερική αρτηριοπάθεια κ.α
Άτομα τα οποία είναι παχύσαρκα (κυρίως κοιλιακή παχυσαρκία ), διαβητικά που δεν ρυθμίζουν το σάκχαρό τους, άτομα στα οποία υπάρχει πρώτου βαθμού συγγενής με δυσλιπιδαιμία και άτομα που δεν προσέχουν την διατροφή τους, έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να εμφανίσουν δυσλιπιδαιμία.

Διατροφή
Τα άτομα τα οποία πάσχουν από δυσλιπιδαιμία θα πρέπει να αποφεύγουν κάποιες τροφές, όπως
Κορεσμένα και trans λιπαρά
Τηγανιτά και τσιγαριστά
Κόκκινο κρέας, κρέας με λίπος
Fast food
Μαργαρίνη, βούτυρο, μαγιονέζα
Χυμούς φρούτων τύπου νέκταρ
Επεξεργασμένα τρόφιμα
Γαλακτοκομικά προϊόντα με πολλά λιπαρά

Προτιμήστε
Ψάρι βραστό ή ψητό
Άπαχο κρέας (κοτόπουλο, γαλοπούλα)
Ρύζι ή ζυμαρικά ολικής άλεσης
Φρέσκα φρούτα και λαχανικά
Ξηρούς καρπούς
Ελαιόλαδο
Όσπρια με λίγο λάδι
Νερό 8-10 ποτήρια ημερησίως
Άσκηση για 30 λεπτά, 3 φορές την εβδομάδα

Γενικά : Η ισορροπημένη διατροφή, η φυσική άσκηση, η αποφυγή του αλκοόλ και η μείωση του σωματικού βάρους, θα σας αποτρέψει από την εμφάνιση της νόσου αυτής.

Ακολουθήστε το Iraklionews σε Google News  και Facebook 
Διατροφή & Υγεία - Τελευταία Νέα
Περισσότερες Ειδήσεις