Οι κρυμμένες ευεργετικές ιδιότητες από τα φύλλα δάφνης
Όλοι χρησιμοποιούμε στα φαγητά μας φύλλα δάφνης, πόσοι όμως γνωρίζουμε τις ευεργετικές ιδιότητες που μας προσφέρει αυτό το μυρωδικό; Ας γνωρίσουμε λοιπόν καλύτερα την δάφνη και πιστέψτε με ότι θα την λατρέψετε ακόμα κ εσείς που δεν την χρησιμοποιείτε.
Τα φύλλα δάφνης βοηθάνε να απαλλαγούμε από πολλά προβλήματα υγείας και επικίνδυνες ασθένειες. Μεταξύ των πλεονεκτημάτων των φύλλων είναι και τα εξής:
- Μετατρέπει στο κρέας τα τριγλυκερίδια σε μονολιπή
- Αντιμετωπίζει τις πεπτικές διαταραχές
- Βοηθάει να απαλλαγούμε από το φούσκωμα, την καούρα, την οξύτητα και την δυσκοιλιότητα
- Το τσάι από δάφνη ρυθμίζει την κινητικότητα του εντέρου
- Μειώνει το επίπεδο του σακχάρου στο αίμα
- Είναι αντιοξειδωτική
- Επιτρέπει στο σώμα να παράγει ινσουλίνη τρώγοντάς την στο φαγητό ή πίνοντάς την σε τσάι για 1 μήνα
- Εξαλείφει την επιβλαβή χοληστερόλη και απαλλάσσει τον οργανισμό από τα τριγλυκερίδια
- Βοηθάει στο κρυολόγημα, στην γρίπη και στον έντονο βήχα, γιατί είναι πλούσιο σε βιταμίνη c
Μπορείτε να βράσετε τα φύλλα δάφνης και να εισπνεύσετε τον ατμό, ώστε να απαλλαγείτε από τα φλέγματα και από τον επίμονο βήχα. Επίσης τα φύλλα δάφνης προστατεύουν την καρδιαγγειακά και εγκεφαλικά επεισόδια. Είναι πλούσια σε οξέα (όπως το καφεϊκό οξύ, η κερσετίνη, η ειγονόλη και η παρθενολίδη) που εμποδίζουν το σχηματισμό καρκινικών κυττάρων στο σώμα. Επίσης βοηθάει στην αϋπνία και στο άγχος όταν λαμβάνετε πριν τον ύπνο. Τέλος πίνοντας 1 φλιτζάνι τσάι δάφνης 2 φορές την ημέρα διαλύει τις πέτρες στα νεφρά και θεραπεύει τις λοιμώξεις.
Ειρήνη Πετειναράκη
Διαιτολόγος – Διατροφολόγος