Κρήτη: Ανατριχιαστικές λεπτομέρειες από τις απολογίες των κατηγορουμένων για την εγκληματική οργάνωση της κοκαΐνης
Κρήτη: Ανατριχιαστικές λεπτομέρειες από τις απολογίες των κατηγορουμένων για την εγκληματική οργάνωση της κοκαΐνης

Κρήτη: Ανατριχιαστικές λεπτομέρειες από τις απολογίες των κατηγορουμένων για την εγκληματική οργάνωση της κοκαΐνης

Μπορεί να χρειάστηκαν έξι χρόνια και επτά αναβολές για να φτάσει στο ακροατήριο του Εφετείου Κρήτης, αλλά η φάση της εκδίκασης της υπόθεσης της εγκληματικής οργάνωσης διακίνησης κοκαΐνης στα Χανιά, φαίνεται να προχωρά με τάχιστο ρυθμό.

Σήμερα Δευτέρα πρώτη μέρα της δίκης, ολοκληρώθηκε η εξέταση όλων των μαρτύρων, έκλεισε η ακροαματική διαδικασία ενώ απολογήθηκαν και όλοι οι κατηγορούμενοι, 17 συνολικά καθώς ο τελευταίος ήταν απών.

Η δίκη ενώπιον του τριμελούς εφετείου κακουργημάτων θα συνεχιστεί στις 11 Οκτωβρίου με την πρόταση της εισαγγελέως της Έδρας, η οποία θα κληθεί μέσα από μια ογκωδέστατη δικογραφία να εξειδικεύσει τις κατηγορίες για τον καθένα από τους φερόμενους ως εμπλεκόμενους και να προτείνει σχετικά με τον βαθμό και το είδος της εμπλοκής του καθενός εξ’ αυτών στην πολύκροτη υπόθεση, η οποία, σύμφωνα με την έρευνα, διαρθρώνεται σε τρεις εγκληματικές οργανώσεις με κοινό πεδίο δράσης μεταξύ τους.

«Μισός» μάρτυρας

Πρώτος και μοναδικός μάρτυρας του κατηγορητηρίου ήταν ένας αστυνομικός που υπηρετεί εδώ και 36 χρόνια στο τμήμα δίωξης ναρκωτικών. Ωστόσο, η κατάθεσή του δεν έγινε δεκτή καθώς εκτιμήθηκε ότι περιέχει κρίσεις πάνω σε πληροφορίες από τις τηλεφωνικές παρακολουθήσεις που δεν μπορούσε να έχει άμεση πρόσβαση!

Έτσι ο μάρτυρας περιορίστηκε σε σύντομες απαντήσεις για το κατά πόσο οι κατηγορούμενοι είναι γνωστοί τοξικομανείς των Χανίων.

Εξάλλου αξίζει να σημειωθεί πως στην υπόθεση δεν υπάρχει παράσταση προς υποστήριξη της κατηγορίας και ως εκ τούτου οι 15 περίπου δικηγόροι υπεράσπισης έχουν «απέναντί τους» μόνο την εισαγγελική Αρχή.

Οι απολογίες

Στην απολογία του ο βασικός κατηγορούμενος που δηλώνει ναυτικός στο επάγγελμα, τόνισε πως είναι τοξικομανής εδώ και 40 χρόνια και οτι εξαιτίας της εξάρτησής του έχει καταστραφεί οικονομικά.

Σε αγροικία ιδιοκτησίας του σε χωριό του Δήμου Πλατανιά, είχε βρεθεί μεγάλη ποσότητα κοκαΐνης (περίπου 300 γραμμάρια) σε ειδική κρύπτη μέσα σε πέτρινο τοίχο όπως και 41 κερδισμένα δελτία ΟΠΑΠ «Πάμε Στοίχημα» με μεγάλα κέρδη ενώ λίγο παραπέρα κρυμμένα σε χωράφι πατρικής περιουσίας του, βρέθηκαν αφού υποδείχτηκαν από την αδερφή του, χρήματα και κοσμήματα.

Για την υπόθεση κατηγορείται και η αδερφή του, μαγείρισσα σε μεγάλο ξενοδοχείο του Πλατανιά,  η οποία δήλωσε πλήρη άγνοια για την υπόθεση, όπως και ο γιος της, ξενοδοχοϋπάλληλος που περιστασιακά διέμενε στο συγκεκριμένο σπίτι στο χωριό, ενώ όμως φέρεται να σχετίζεται και με άλλον κατηγορούμενο, γνωστό επιχειρηματία.

Ο ίδιος για τα ναρκωτικά υποστήριξε πως είχε προμηθευτεί μεγάλη ποσότητα για το επερχόμενο ταξίδι του από δύο Αλγερινούς ενώ για ορισμένους από τους κατηγορούμενους τόνισε πως ειχε μια κοινωνική σχέση λόγω της εξάρτησής τους καθώς έκαναν χρήση ναρκωτικών μαζί. Πάντως αρνήθηκε ότι έκανε εμπόριο. Αναφέρθηκε αναλυτικά στον τρόπο χρήσης βραστής κοκαΐνης την οποία στη συνέχιζε κάπνιζε ενώ μετά τη συμβουλευτική του ΚΕΘΕΑ στη φυλακή δήλωσε πως έχει απεξαρτηθεί από την κοκαΐνη.

Για τα κερδισμένα δελτία σημείωσε πως είναι τυχερός καθώς με 2 ευρώ πόνταρε σε στοιχήματα με υψηλές αποδόσεις και έτσι κέρδιζε μέχρι και 6000 ευρώ!

Τα ναρκωτικά τα είχα για προσωπική μου χρήση. Είναι προσβλητικό για έναν πλοίαρχο να πουλάει ναρκωτικά.» τόνισε. Για τα χρήματα τόνισε πως ήταν της αδερφής του δεν είχε ιδέα και δεν έχει σχέση με την οργάνωση.

Για τις δυο ηλεκτρονικές ζυγαριές τόνισε πως συμπεριλαμβάνονταν στην παραγγελία και ότι τις ήθελε για να μετράει τη σόδα ώστε να ζυγίζει τα γραμμάρια για το μείγμα του βρασταριού (φρίμπα).

Στην απολογία του ο ανιψιός του, ξενοχοϋπάλληλος, δήλωσε πως δεν έχει καμία σχέση με την υπόθεση. Για τα χρήματα που βρέθηκαν τόνισε πω ήταν της μητέρας του από την εργασία της και τα είχε βγάλει από την τράπεζα λόγω capital controls. Η μητέρα του και αδερφή του πρώτου κατηγορούμενου υποστήριξε ακριβώς το ίδιο.

Ο δεύτερος κατηγορούμενος υποστήριξε πως ήταν χρήστης χασίς για πολλά χρόνια αλλά από το 2009 γνώρισε την κοκαΐνη. Τόνισε πως αγόραζε από τις πιάτσες σε τιμές από 80 έως 100 ευρώ το γραμμάριο αλλά η ποιότητα δεν είναι εγγυημένη.

Και εκείνος υποστήριξε πως έχει καταστραφεί οικονομικά αλλά και σε σχέση με κάποιους κατηγορούμενους ότι «ο ένας με τον άλλον αυτό κάναμε. Λέγαμε όταν πάρεις δική σου πάρε μου κι εμένα

Ό,τι χρήματα έβγαζα από τη δουλειά μου πήγαιναν εκεί. Έχασα το παιδί μου 27 χρονών, αυτό με ισοπέδωσε» τόνισε, μεταξύ άλλων. Και αυτός πάντως αντιμετώπισε τα ναρκωτικά μέσα στη φυλακή από το πρόγραμμα του ΚΕΘΕΑ.

«Δουλεύω από 8 χρονών είμαι στην κοκαΐνη από τα 24. Κατανάλωνα 1 με 2 γραμμάρια την ημέρα. Το μεγαλύτερο βάρος που έχω αγοράσει είναι 30 γραμμάρια» υποστήριξε ο τρίτος κατηγορούμενος.

Ο τέταρτος κατηγορούμενος, χρυσοχόος στο παλιό λιμάνι, τόνισε πως κατέβηκε στα Χανιά το 2014 όταν πέρασε ο γιος του Πολυτεχνείο και άνοιξε κοσμηματοπωλείο γιατί ειναι τεχνίτης ο ίδιος. Ήταν χρήστης από την Ιταλία όπου σπούδασε. Για τις πιάτσες τόνισε: «Μου σύστησαν κάποιον Αλβανό αλλά παρακινδυνευμένα πράγματα. Από δεξιά κι αριστερά προμηθευόμαστε» τόνισε ενώ και αυτός αναφέρθηκε σε κοινωνική σχέση λόγω κοινής εξάρτησης με τους υπόλοιπους. Και αυτός δήλωσε πάντως πως απεξαρτήθηκε μέσα από το συμβουλευτικό πρόγραμμα του ΚΕΘΕΑ.

Σειρά στις απολογίες πήραν μέλη ιδίας οικογένειας με πρωταγωνιστή στην υπόθεση έναν ιδιοκτήτη συνεργείου μηχανακιών στα Χανιά που έχει εμπλακεί σε πάμπολλες ανάλογες υποθέσεις ναρκωτικών ενώ έχει παρασύρει και πεζό σε τροχαίο δυστύχημα. Απολογήθηκε ακόμα ένας υπάλληλός του.

Τέλος, γνωστός επιχειρηματίας της νύχτας στα Χανιά κλήθηκε να απαντήσει σε ερωτήματα της έδρας που είχαν προκύψει από τα πρακτικά των επισυνδέσεων για τις σχέσεις του με διάφορα πρόσωπα ενώ ο ίδιος αρνήθηκε κάθε εμπλοκή με την υπόθεση.

zarpanews.gr

Ακολουθήστε το Iraklionews σε Google News  και Facebook 
Κρήτη - Τελευταία Νέα