Χουρμάδες: Πόσο ωφέλιμοι είναι για την υγεία μας
Οι χουρμάδες ανήκουν στην ομάδα των φρούτων και υπάρχουν πάνω από 2000 ποικιλίες. Η πιο δημοφιλής είναι ο τύπος “βασιλικών” χουρμάδων, οι οποίοι παράγονται στο Μαρόκο και είναι γνωστοί ως το φρούτο των βασιλιάδων, γιατί το κατανάλωναν οι βασιλείς για να μειώνουν το αίσθημα της κόπωσης.
Οι αποξηραμένοι χουρμάδες έχουν γλυκιά γεύση και μαλακή υφή. Επίσης έχουν αυξημένη περιεκτικότητα σε κάποια μικροθρεπτικά συστατικά.
Διατροφική Αξία ανά μερίδα ( 2 χουρμάδες)
Ενέργεια: 133 kcal
Υδατάνθρακες: 36 gr
Φυτικές Ίνες: 3,2 gr
Σάκχαρα: 32 gr
Πρωτεΐνες: 0,8 gr
Λίπος: 0 gr
Νάτριο: 0,4 gr
Οι χουρμάδες περιέχουν περίπου το 11% της Σ.Η.Π σε φυτικές είναι. Επίσης είναι καλή πηγή σε κάλιο, ασβέστιο, βιταμίνη Β6, παντοθενικό οξύ, χαλκό, φώσφορο και μαγνήσιο.
Οφέλη για την υγεία
- Συμβάλλουν στην καλή καρδιαγγειακή υγεία, χάρη στις φυτικές ίνες και στις αντιοξειδωτικές ουσίες που περιέχουν. Επίσης λόγω της αυξημένης περιεκτικότητας σε κάλιο συμβάλλουν στη μείωση της αρτηριακής πίεσης, της χοληστερίνης και της οξείδωσης των λιποπρωτεϊνών
- Προλαμβάνουν τον Σακχαρώδη Διαβήτη, χάρη στον χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, των φυτοοιστρογόνων και των φυτικών ινών που περιέχουν
- Βοηθάνε στην καλή λειτουργία του εντέρου, χάρη στην αυξημένη περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες που περιέχουν
- Συμβάλλουν στην καλή λειτουργία του νευρικού συστήματος, χάρη στην περιεκτικότητα καλίου που περιέχουν όπου βοηθάει στην καλή λειτουργία της καρδιάς και του αναπνευστικού συστήματος με αποτέλεσμα να λειτουργεί και φυσιολογικά το νευρικό σύστημα
Πως μπορούμε να τους καταναλώσουμε
- Σαν σνακ, όπου το συνδυάζουμε με κάποιο ξηρό καρπό
- Με κάποιο άλειμμα καρπού πάνω σε ψωμί ολικής ή κράκερ
- Στο γιαούρτι με σπόρους chia
- Στις σαλάτες
- Στην παρασκευή γλυκών ως γλυκαντικό συστατικό
Προσοχή στην ποσότητα που καταναλώνετε, αν θέλετε να χάσετε βάρος γιατί περιέχουν αρκετές θερμίδες…
*Της Ειρήνης Πετειναράκη, διατροφολόγος