Realtors Kreta
Realtors Kreta

ΑΚΡΙΒΕΙΑ: Δεν είναι παγκόσμιο φαινόμενο, όπως μας λένε

Του Νίκου Ε. Ηγουμενίδη*

Ο πληθωρισμός στην Ελλάδα, σπάει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο. Ο μηνιαίος ρυθμός αύξησής του στην χώρα μας, ο υψηλότερος στην Ευρώπη, προδιαγράφει περαιτέρω κλιμάκωση των τιμών. Το νέο άλμα στο 11,3% -σε επίπεδα του 1994- που ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ για τον Μάιο, καταδεικνύει με τον πιο δραματικό τρόπο το αδιέξοδο που έχει δημιουργήσει η κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Ο πληθωρισμός δεν μας πλήττει με τον ίδιο τρόπο. Οι ανατιμήσεις και η ακρίβεια απειλούν στα όρια της βιωσιμότητας τους ήδη ευάλωτους και συμπιέζουν τα μεσαία στρώματα. Κατά συνέπεια, ο πληθωρισμός δεν είναι ένα φυσικό φαινόμενο ή ένα αφηρημένο πρόβλημα. Συνιστά το βαρόμετρο αποτύπωσης της κοινωνικής ανισότητας.

Ενώ η κοινωνία φτωχοποιείται και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν πρόβλημα επιβίωσης, η κυβέρνηση αρνείται να υλοποιήσει ένα ουσιαστικό σχέδιο για τη στήριξη τους αλλά και να αξιοποιήσει τις ευρωπαϊκές δυνατότητες για την συγκράτηση του ενεργειακού κόστους. Όπως κάνουν χώρες σαν την Ισπανία και την Πορτογαλία, που διεκδίκησαν και πέτυχαν να εγκριθεί  από την Κομισιόν το σχέδιό τους για μείωση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος.

Η κυβέρνηση, με την πολιτική της, συνεχίζει να καλύπτει την αισχροκέρδεια στην ενέργεια. Είναι χαρακτηριστικό ότι μεσοσταθμικά στο τελευταίο οκτάμηνο η αύξηση της τιμής του ρεύματος για τον καταναλωτή στην ΕΕ είναι στο 20% με 30%, ενώ στην Ελλάδα είναι στο 80%! Η Ελλάδα είναι η χώρα που το 99% των αυξήσεων στη χονδρική περνά στον καταναλωτή, ενώ η δεύτερη χώρα είναι η Αυστρία με μόλις 46%. Επομένως, είναι εμφανές ότι εδώ έχουμε να κάνουμε με πλιάτσικο, μια λεηλασία σε βάρος των πολιτών και αυτή τη λεηλασία τη συντονίζει η κυβέρνηση Μητσοτάκη. Με τους ακόλουθους, κυρίως, τρόπους:

(α) Με την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, καθώς δόθηκε ένα κρίσιμο δημόσιο εργαλείο που, ενώ θα έπρεπε να ασκεί ρυθμιστικό ρόλο στην αγορά, ενδιαφέρεται πλέον μόνο για την χρηματιστηριακή τιμή της μετοχής, αφήνοντας ακάλυπτους τους καταναλωτές αλλά και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

(β) Με τη βίαιη και χωρίς σχέδιο απολιγνιτοποίηση, που βάθυνε την εξάρτηση της χώρας από το ρωσικό φυσικό αέριο, το οποίο μάλιστα είναι ορυκτό καύσιμο.

(γ) Με τη ρήτρα αναπροσαρμογής που έθεσε σε εφαρμογή η κυβέρνηση.  Όταν ήταν υπουργός Ενέργειας, ο κ. Χατζηδάκης, είχε δηλώσει ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει στην απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας, ότι δεν φοβάται τις αντιδράσεις και ότι οι καταναλωτές δεν θα δουν αυξήσεις. Εκείνη η δήλωση Χατζηδάκη, στην πραγματικότητα είναι ομολογία ενοχής.

(δ) Ενώ υπάρχουν μέτρα στην εργαλειοθήκη της Κομισιόν όπως η μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα ή η εισαγωγή πλαφόν στη χονδρική ή στη λιανική τιμή του ρεύματος, η κυβέρνηση Μητσοτάκη αρνείται να τα εφαρμόσει, γιατί στην πραγματικότητα καλύπτει την αισχροκέρδειας.

Δεν θα επιτρέψουμε την εδραίωση της ακρίβειας ως κανονικότητας. Χρειαζόμαστε πολιτική αλλαγή με μια προοδευτική κυβέρνηση που θα προχωρήσει σε δραστικά μέτρα ανάσχεσης της ακρίβειας και θα υλοποιήσει τις ριζοσπαστικές μεταρρυθμίσεις που απαιτεί η κοινωνική και οικονομική ανάταξη της χώρας.

Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ -όπως καταγράφηκε και στο συνέδριό μας με τις 5+1 δεσμεύσεις που διατύπωσε ο Αλ. Τσίπρας- είναι μία πρόταση σύγκρουσης με τον πυρήνα της ακρίβειας. Δεν υπάρχει άλλος τρόπος. Και στην κατεύθυνση αυτή η δική μας δουλειά είναι να προετοιμάσουμε ένα άμεσο πρόγραμμα δράσης της «επόμενης μέρας» που θα δώσει το σήμα της αντεπίθεσης. Μέτρα δηλαδή άμεσης ανάσχεσης της ακρίβειας που θα συνδυάζονται με δομικές τομές στα πεδία εκείνα -όπως της ενέργειας- όπου η λογική της ανεξέλεγκτης καπιταλιστικής κερδοφορίας «βαλκανικού τύπου» αποδεικνύεται αναποτελεσματική οικονομικά και καταστροφική κοινωνικά.

Η νέα αρχή, η Ελλάδα της νέας εποχής, είναι ο πολιτικός μας στόχος για να βγούμε από την κρίση με την κοινωνία όρθια και με μια δημοκρατική προοδευτική κυβέρνηση με κοινωνικό πρόσημο. Στην υλοποίηση αυτού του στόχου θα μετρηθούν όλες οι πολιτικές δυνάμεις.

 

*Βουλευτής Ηρακλείου ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία

Ακολουθήστε το Iraklionews σε Google News  και Facebook 
Απόψεις - Τελευταία Νέα
Περισσότερες Ειδήσεις