Ζελένσκι: Η Ρωσία κατέχει το 20% του εδάφους της Ουκρανίας

Georgiladakis Epiplodiakosmisi 300×250

Η Ρωσία αυτή τη στιγμή κατέχει περίπου το 20% του εδάφους της Ουκρανίας, δήλωσε την Πέμπτη στο κοινοβούλιο του Λουξεμβούργου ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι. 

«Πρέπει να αμυνθούμε ενάντια σχεδόν σε ολόκληρο τον ρωσικό στρατό. Όλοι οι έτοιμοι για μάχη ρωσικοί στρατιωτικοί σχηματισμοί εμπλέκονται σε αυτήν την επιθετικότητα», είπε, προσθέτοντας ότι η πρώτη γραμμή της μάχης εκτείνεται σε περισσότερα από 1.000 χιλιόμετρα (620 μίλια).

Υπενθυμίζεται ότι οι ρωσικές δυνάμεις στην παρούσα φάση εστιάζουν στο Ντονμπάς, και τις επαρχίες Λουγκάνσκ και Ντονέτσκ. Απόλυτη προτεραιότητα των ρωσικών επιχειρήσεων θεωραίται η κατάληψη της πόλης Σεβεροντονιέτσκ, στην επαρχία Λουγκάσνκ. Το μεγαλύτερο μέρος της πόλης έχει περιέλθει υπό ρωσικό έλεγχο.

«Ο κύριος δρόμος προς τον θύλακα του Σεβεροντονιέτσκ πιθανότατα παραμένει υπό ουκρανικό έλεγχο, αλλά η Ρωσία συνεχίζει να σημειώνει σταθερά κέρδη στην περιοχή, χάρη στη μεγάλη συγκέντρωση πυροβολικού», ανέφερε το υπουργείο Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου στην τελευταία του έκθεση πληροφοριών. Η κατάληψη του Σεβεροντονιέτσκ θα σημαίνει ότι η Ρωσία ελέγχει σχεδόν όλο το Λουγκάνσκ.

Η πρόοδος που σημειώνουν τα ρωσικά στρατεύματα το τελευταίο διάστημα ώθησαν την αμερικανική κυβέρνηση να λάβει την απόφαση να στείλει στην Ουκρανία  για πρώτη φορά προηγμένα συστήματα πυραύλων μεγαλύτερου βεληνεκούς. Ο στόχος, ωστόσο, της παράδοσης στο Κίεβο αυτών των όπλων δεν είναι η στρατιωτική νίκη της Ουκρανίας, αλλά η ενίσχυση της θέσης της στο μελλοντικό τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Πάντως η εστίαση των ρωσικών δυνάμεων στο Σεβεροντονιέτσκ θεωρείται ως ευκαιρία για τον ουκρανικό στρατό, ο οποίος βρίσκει τρωτά σημεία στην περιφέρεια της Χερσώνας, όπου επιχειρεί αντεπιθέσεις.  Η Χερσώνα αποτελεί κρίσιμο έδαφος. Εάν η Ρωσία είναι σε θέση να διατηρήσει μια ισχυρή θέση στη Χερσώνα όταν σταματήσουν οι μάχες, θα έχει εδραιωθεί καλά ώστε να ξεκινήσει μια μελλοντική εισβολή. Εάν η Ουκρανία ανακτήσει τη Χερσώνα, από την άλλη πλευρά, η Ουκρανία θα είναι σε πολύ ισχυρότερη θέση για να αμυνθεί σε μελλοντική ρωσική επίθεση.

Πηγή: naftemporiki.gr

Περισσότερες Ειδήσεις