Realtors Kreta
Realtors Kreta

«Φωτιά» στην τιμή των καυσίμων – Ρεκόρ όλων των εποχών στην βενζίνη

Προς τα 2 ευρώ το λίτρο οδεύει ακάθεκτη η τιμή της αμόλυβδης βενζίνης στην Ελλάδα, η οποία έσπασε το ρεκόρ όλων των εποχών, φτάνοντας τα 1,841 ευρώ το λίτρο (μέση τιμή), σύμφωνα με το δελτίο επισκόπησης τιμών καυσίμων του παρατηρητηρίου του υπουργείου Ανάπτυξης.

Το αρνητικό αυτό ρεκόρ κρατούσε από τον Αύγουστο του 2012, όταν η βενζίνη είχε φτάσει το 1,838 ευρώ το λίτρο.

Η υψηλότερη μέση τιμή στη χώρα καταγράφεται πάλι στις Κυκλάδες με 2,040 ευρώ το λίτρο και ακολουθούν τα Δωδεκάνησα με 1,980 ευρώ και η Ευρυτανία με 1,937 ευρώ.

Χαμηλότερες τιμές βρίσκει κανείς στα αστικά κέντρα με την τιμή στην Αττική να διαμορφώνεται στα 1,815 ευρώ το λίτρο και στη Θεσσαλονίκη στα 1,809 ευρώ το λίτρο.

Στα ύψη παραμένουν και οι τιμές των υπόλοιπων καυσίμων.

Συγκεκριμένα:

«Φωτιά» στην τιμή των καυσίμων - Ρεκόρ όλων των εποχών στην βενζίνη

Έκκληση των πρατηριούχων στην κυβέρνηση

Μέσα σε αυτό το ζοφερό πλαίσιο, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων σε επιστολή της προς τον Υπουργό Οικονομικών, ζητά τη μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσμα.

«Περισσότερο από κάθε άλλη φορά, είναι επιτακτική η ανάγκη της μείωσης του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης των καυσίμων. Μάλιστα, όπως έχει καταγραφεί, τα δημόσια έσοδα από τον ΦΠΑ είναι σημαντικά αυξημένα, εξαιτίας της εξαιρετικά υψηλής τιμής των καυσίμων, με αποτέλεσμα σε σύγκριση με πέρυσι, η αύξηση των κρατικών εσόδων να αγγίζει τα 10 λεπτά του ευρώ ανά λίτρο» σημειώνεται στην επιστολή και προστίθεται:

«Πρέπει να λάβετε υπόψη σας επίσης, ότι οι πολίτες χρησιμοποιούν περισσότερο τα οχήματά τους και αποφεύγουν τον συνωστισμό των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς, όχι γιατί είναι πλούσιοι, όπως ατυχώς ειπώθηκε, αλλά διότι προσπαθούν να προφυλαχτούν από την πανδημία. Οι οδηγοί, έστω και με λίγα λίτρα στο ρεζερβουάρ τους, προσπαθούν να προστατευτούν. Γνωρίζετε πολύ καλά, ότι το αυξημένο κόστος μεταφοράς επιβαρύνει επιπλέον τόσο τις τιμές των προϊόντων, όσο και των υπηρεσιών, αυξάνοντας τον πληθωρισμό.

Οι καταναλωτές που χρησιμοποιούν ως αγαθό θέρμανσης το πετρέλαιο θέρμανσης, είναι ιδιαιτέρως φορολογημένοι και η απόφασή σας για επίδομα θέρμανσης δεν καλύπτει ούτε το 30% των χρηστών. Δεν θεωρούμε λογικό από την μία να επιδοτούμε την ηλεκτροκίνηση και από την άλλη να εξαναγκάζουμε τους καταναλωτές να χρησιμοποιούν τα τζάκια τους, προσθέτοντας μεγάλη ατμοσφαιρική ρύπανση.».

Αναφέρει επίσης, ότι για την αύξηση των κρατικών εσόδων «πρέπει επιτέλους να ληφθούν μέτρα για τον περιορισμό της παραβατικότητας, που θα αποφέρει μερικές εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ στα ταμεία του κράτους, κάτι που τονίζουν όλοι οι παράγοντες της αγοράς, μηδενός εξαιρουμένου. Τα τελευταία χρόνια η παραβατικότητα έχει αυξηθεί και τα όποια μέτρα έχουν ληφθεί εκ του αποτελέσματος κρίνονται επιεικώς αναποτελεσματικά».

Ακολουθήστε το Iraklionews σε Google News  και Facebook 
Οικονομία - Τελευταία Νέα
Περισσότερες Ειδήσεις