Γιατί δεν πεινάμε το πρωί;

Georgiladakis Epiplodiakosmisi 300×250

Αν και το πρωινό είναι το πιο σημαντικό γεύμα της ημέρας, πολλές φορές αισθανόμαστε ότι δεν πεινάμε και έτσι φεύγουμε από το σπίτι χωρίς να φάμε κάτι.

Γιατί όμως συμβαίνει αυτό; Ας δούμε μερικούς λόγους παρακάτω:

  1. Φάγατε μεγάλο βραδινό ή αργά το βράδυ, το οποίο ήταν πλούσιο σε λιπαρά ή πρωτεΐνες.
  2. Άγχος ή κατάθλιψη. Δυστυχώς το άγχος και η κατάθλιψη δεν επηρεάζουν μόνο τον ύπνο μας ή την ψυχική μας υγεία, αλλά επηρεάζουν και τα επίπεδα ορμονών που συνδέονται με την πείνα, με αποτέλεσμα να παραλείπουμε γεύματα.
  3. Τα επίπεδα ορμονών μας αλλάζουν την νύχτα κατά την διάρκεια του ύπνου. Μία ορμόνη που επηρεάζεται είναι η αδρεναλίνη όπου το πρωί είναι σε υψηλά επίπεδα. Η αδρεναλίνη είναι η ορμόνη που θεωρείται ότι καταστέλλει την όρεξή,επιβραδύνοντας τον ρυθμό που αδειάζει το στομάχι μας και αυξάνει την διάσπαση των υδατανθράκων που είναι αποθηκευμένοι στο συκώτι μας και στους μύες μας για να τροφοδοτήσει το σώμα μας.
  4. Μια πιθανή εγκυμοσύνη είναι άλλη μία αιτία όπου το πρωί δεν θα φάμε κάτι. Είναι σύνηθες φαινόμενο ότι το πρώτο κυρίως τρίμηνο μιας εγκυμοσύνης, οι πρωινές αδιαθεσίες είναι πιο έντονες, είτε αυτές συνοδεύονται από εμετούς, είτε από ζαλάδες ή ναυτίες.

Παρόλα αυτά δεν ξεχνάμε το πόσο σημαντικό είναι να καταναλώνουμε ένα υγιεινό πρωινό, πλούσιο με όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται ο οργανισμός μας για να αντεπεξέλθει στα θέλω και στις υποχρεώσεις της καθημερινότητάς μας.

Ειρήνη Πετειναράκη
Διαιτολόγος – Διατροφολόγος

Περισσότερες Ειδήσεις