Γνωρίστε ποια φρούτα θεωρούνται μούρα
Γνωρίστε ποια φρούτα θεωρούνται μούρα

Γνωρίστε ποια φρούτα θεωρούνται μούρα

Τα μούρα είναι γνωστά και ως super food, όχι άδικα βέβαια αφού περιέχουν αντιοξειδωτικές ιδιότητες, πληθώρα βιταμινών και κυρίως την βιταμίνη C όπως και υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες.

Τα μούρα είναι μικρά, μαλακά και στρογγυλά φρούτα, τα οποία τα βρίσκουμε σε διάφορα χρώματα π.χ κόκκινο, μπλέ, μωβ και έχουν γλυκιά ή ξινή γεύση ( ανάλογα με το μούρο).

Ποια φρούτα όμως θεωρούνται μούρα;

Ως μούρα χαρακτηρίζονται πολλά φρούτα, εμείς θα δούμε μερικά από αυτά όπως και τα θρεπτικά συστατικά τους:

Φράουλα: μια από τις καλύτερες πηγές βιταμίνης C.

To 1 φλιτζάνι ( 144γρ) περιέχει

Ενέργεια: 46 kcal
Φυτικές ίνες: 3γρ
Βιταμίνη C: 94% της DV (ημερήσια αξία)
Μαγγάνιο: 24% του DV
Οι φράουλες μπορούν να μειώσουν έναν παράγοντα κινδύνου για καρδιακά νοσήματα όπως είναι η μείωση της χοληστερίνης στο αίμα, τα τριγλυκερίδια και το οξειδωτικό στρες. Επίσης μπορούν να μειώσουν τις φλεγμονές και να βοηθήσουν στη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα.

Cranberries: σπάνια καταναλώνονται ωμά γιατί έχουν γεύση τάρτας. Συνήθως καταναλώνονται αποξηραμένα ή ως σάλτσα ή χυμό

Το 1 φλιτζάνι 110γρ περιέχει

Ενέργεια: 46 kcal
Φυτικές ίνες: 3,6γρ
Βιταμίνη C: 16% της DV (ημερήσια αξία)
Μαγγάνιο: 11% του DV

Τα Cranberries έχουν αντιοξειδωτικές ιδιότητες και πολλά οφέλη στην υγεία μας. Ένα από το πιο σημαντικό είναι ότι μειώνουν τον κίνδυνο λοιμώξεων του ουροποιητικού συστήματος. Επίσης μπορούν να μειώσουν την χοληστερίνη, την πίεση, το οξειδωτικό στρες και την ακαμψία των μυών.

Σταφύλια: είναι πλούσια πηγή βιταμίνης Κ

Το 1 φλιτζάνι 151γρ περιέχει

Ενέργεια: 104 kcal
Φυτικές ίνες: 1,4γρ
Βιταμίνη C: 5% της DV (ημερήσια αξία)
Βιταμίνη Κ: 18% του DV

Τα εκχυλίσματα πολυφαινολών από τους σπόρους των σταφυλιών μπορούν να μειώσουν την αρτηριακή πίεση και τον καρδιακό παλμό.
Μελέτη έδειξε ότι η κατανάλωση στεφυλιών ή σταφίδων 3 φορές την εβδομάδα μείωσε τον κίνδυνο διαβήτη τύπου 2 κατά 12%

Βατόμουρα: εξαιρετική πηγή βιταμίνης Κ και αντιοξειδωτικών πολυφαινολών τις ανθοκυανίνες

Το 1 φλιτζάνι 148γρ περιέχει

Ενέργεια: 84 kcal
Φυτικές ίνες: 3,6γρ
Βιταμίνη C: 16% της DV (ημερήσια αξία)
Βιταμίνη Κ: 24% του DV
Μαγγάνιο: 22% του DV

Τα βατόμουρα μειώνουν το οξειδωτικό στρες, μειώνουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, επίσης μειώνουν τα επίπεδα της LDL χοληστερόλης στο αίμα και ενισχύουν την λειτουργία των αρτηρίων. Τέλος μελέτη έχει δείξει ότι, άνθρωποι που καταναλώνουν βατόμουρα έχουν πιο αργούς ρυθμούς γνωστικής έκπτωσης, δηλαδή ο εγκέφαλος παραμένει πιο υγιής καθώς γερνούν.

Σμέουρα: χρησιμοποιούνται συχνά σε επιδόρπια και είναι καλή πηγή φυτικών ινών.

1 φλιτζάνι 123γρ περιέχει

Ενέργεια: 64 kcal
Φυτικές ίνες: 8 γρ
Βιταμίνη C: 36% της DV (ημερήσια αξία)
Βιταμίνη Κ: 8% του DV
Μαγγάνιο: 36% του DV

Τα σμέουρα έχουν πολυφαινόλες που ονομάζονται ελλαγιταννίνες, οι οποίες μειώνουν το οξειδωτικό στρες.

Μύρτιλλα: μοιάζουν αρκετά με τα βατόμουρα και πολλοί είναι αυτοί που τα συγχέουν.

1 μερίδα 100γρ περιέχει

Ενέργεια: 48 kcal
Φυτικές ίνες: 2,8 γρ
Βιταμίνη C: 49% της DV (ημερήσια αξία)
Μαγγάνιο: 143% του DV
Τα μύρτιλλα μειώνουν τις φλεγμονές σε άτομα με μεταβολικό σύνδρομο ή καρδιακή νόσο. Επίσης μειώνουν την LDL χοληστερόλη και αυξάνουν την HDL χοληστερίνη

Goji berries ή Wolfberries: χρησιμοποιούνται στην παραδοσιακή Κινέζικη Ιατρική και μόνο τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει γνωστά στον δυτικό κόσμο

28γρ αποξηραμένων Goji berries περιέχει

Ενέργεια: 98 kcal
Φυτικές ίνες: 3,6 γρ
Βιταμίνη C: 15% της DV (ημερήσια αξία)
Βιταμίνη Α: 42% του DV
Σίδηρο: 11% του DV

Τα Goji berries περιέχουν αυξημένες ποσότητες βιταμίνης Α και ζεαξανθίνες, όπου βοηθάνε στην καλή υγεία των ματιών. Επίσης περιέχουν αντιοξειδωτικές πολυφαινόλες. Σε υπέρβαρα άτομα η κατανάλωση χυμού Goji berries για 2 εβδομάδες αύξησε τον μεταβολισμό και μείωσε την περιφέρεια μέσης

Ακολουθήστε το Iraklionews σε Google News  και Facebook 
Διατροφή & Υγεία - Τελευταία Νέα
Περισσότερες Ειδήσεις