Άγιο Φως: Ολοκληρώθηκε η τελετή αφής στα Ιεροσόλυμα υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας

Ολοκληρώθηκε στα Ιεροσόλυμα η τελετή Αφής του Αγίου Φωτός στον Πανάγιο Τάφο. Η πόρτα σφραγίστηκε σύμφωνα με το τυπικό, και ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων εβγαλε την αρχιερατική του στολή και έμεινε μόνο με το λευκό του στοιχείο. Πριν σφραγιστεί ο Πανάγιος Τάφος, είχε ελεγχθεί για να πιστοποιηθεί ότι δεν υπάρχει μέσα τίποτα. Στη συνέχεια, ο Πατριάρχης εξήλθε από το Ιερό Κυβώριο κρατώντας 2 δεσμίδες από 33 κεριά, όσα και τα χρόνια του Ιησού, και μοίρασε το Άγιο Φως στους χιλιάδες πιστούς που βρίσκονται στο ναό.

Η ελληνική διπλωματική αποστολή, με επικεφαλής τον υφυπουργό Εξωτερικών Γιώργο Κότσιρα, θα παραλάβει το Άγιο Φως από τον Πατριάρχη Θεόφιλο. Στις 7.30μμ αναμένεται η άφιξή του στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος, απ’ όπου και θα μεταφερθεί με ειδικές πτήσεις ε προγραμματισμένες αλλά και έκτακτες, σε ολόκληρη την επικράτεια.

Είναι η πρώτη φορά που Μεγάλο Σάββατο η Αγία Πόλη έχει τόσο λίγο κόσμο, τόσο λίγους προσκυνητές. Για λόγους ασφάλειας, η ελληνική αποστολή έχει χωριστεί σε δύο γκρουπ προκειμένου να μεταβούν από το Πατριαρχείο στο ναό. Μέσα στο ναό επικρατεί συγκίνηση, χαρά, δέος, είναι τα συναισθήματα που κυριαρχούν.

Μαζί με τους Ορθόδοξους βρίσκονται οι Αρμένιοι και οι Κόπτες. Η κατάσταση που επικρατεί στη Μ. Ανατολή έχει προκαλέσει φόβο στους προσκυνητές, γι’ αυτό και κάθε Πάσχα, όπως γνωρίζουμε, συρρέουν ορθόδοξοι στην Ιερουσαλήμ από όλο τον κόσμο, ο αριθμός, είναι αρκετά μειωμένος, μάλιστα έχει ανακοινωθεί από το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων ότι εντός και εκτός του ναού, για λόγους ασφαλείας, ο αριθμός των πιστών δεν θα ξεπερνά τους 4.200 και φαίνεται μάλιστα ότι αυτό τηρείται.

Τα μέτρα ασφαλείας είναι δρακόντεια, η παρουσία της ισραηλινής αστυνομίας και του στρατού είναι έντονη στα στενά δρομάκια της παλαιάς πόλης.

Μάλιστα η ελληνική αποστολή για λίγα μέτρα που χωρίζει το Πατριαρχείο με τον Ναό της Αναστάσεως, πέρασε από τέσσερις ελέγχους, από τέσσερα διαφορετικά σημεία.

Υπεύθυνος της ελληνικής αποστολής είναι ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κότσιρας και συμμετέχουν στην αποστολή ο Έξαρχος του Παναγίου Τάφου Αρχιμανδρίτης Γαβριήλ, ο Μητροπολίτης Ιωαννίνων Μάξιμος, ο οποίος εκπροσωπεί την Εκκλησία της Ελλάδος.

Ακολουθήστε το Iraklionews σε Google News  και Facebook 
Κόσμος - Τελευταία Νέα
Περισσότερες Ειδήσεις