Μη μισθωτοί: Τα έκτακτα μέτρα για την ασφαλιστική τους ικανότητα και το νέο «εργαλείο»
Μη μισθωτοί: Τα έκτακτα μέτρα για την ασφαλιστική τους ικανότητα και το νέο «εργαλείο»

Μη μισθωτοί: Τα έκτακτα μέτρα για την ασφαλιστική τους ικανότητα και το νέο «εργαλείο»

Νέα, έκτακτα μέτρα για τη διευκόλυνση των μη μισθωτών πολιτών που επιθυμούν να ενεργοποιήσουν την ασφαλιστική τους ικανότητα λαμβάνονται με πρωτοβουλία της Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Δόμνα Μιχαηλίδου και του Διοικητή του e–ΕΦΚΑ, Αλέξανδρου Βαρβέρη.

Επιπλέον, δίνεται η δυνατότητα στους επαγγελματίες μέσω των νέων Ηλεκτρονικών Υπηρεσιών του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών να μπορούν να βλέπουν συγκεντρωμένες όλες τις οφειλές που τυχόν έχουν, μέσω της νέας ηλεκτρονικής εφαρμογής: https://www.efka.gov.gr/el/elektronikes-yperesies/elektronikes-yperesies-keao.

Αναλυτικά, η πρόσβαση στις Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες του ΚΕΑΟ πραγματοποιείται με χρήση των κωδικών TAXISnet.

Οι οφειλέτες που έχουν ήδη πιστοποιηθεί στο παρελθόν μέσω της παλιάς εφαρμογής (Πιστοποίηση Οφειλετών ΚΕΑΟ), διατηρούν και μπορούν να χρησιμοποιούν παράλληλα τους κωδικούς που ήδη διαθέτουν.

Π.χ. οι οφειλέτες οι οποίοι είναι εργοδότες (τ. ΙΚΑ ΕΤΑΜ) μπορούν να χρησιμοποιούν για την πρόσβασή τους στις Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες του ΚΕΑΟ εκτός από τους κωδικούς TAXISnet και τους κωδικούς πρόσβασης που κατέχουν από την εφαρμογή Πιστοποίηση Εργοδοτών του e–ΕΦΚΑ. κωδικούς για την Ηλεκτρονική Υποβολή ΑΠΔ).

Πώς ελέγχεται η ασφαλιστική ικανότητα
Επειδή παρατηρείται ότι η πλειονότητα όσων απευθύνθηκαν στα καταστήματα και στην πλατφόρμα εξακολουθούσαν να έχουν οφειλές και, προκειμένου να μην ταλαιπωρούνται, παρακαλούνται οι ενδιαφερόμενοι, προτού απευθυνθούν στα τοπικά καταστήματα, να ελέγξουν:

α) εάν πράγματι έχουν ασφαλιστική ικανότητα, ακολουθώντας τον παραπάνω σύνδεσμο,

β) εάν έχουν τρέχουσες οφειλές, ακολουθώντας τον σύνδεσμο https://www.idika.org.gr/EfkaServices/Application/Contributions.aspx και

γ) εάν έχουν βεβαιωμένες οφειλές στο ΚΕΑΟ, τις οποίες θα πρέπει να εξοφλήσουν ή να ρυθμίσουν, ακολουθώντας τον σύνδεσμο https://www.efka.gov.gr/el/elektronikes-yperesies/elektronikes-yperesies-keao.

Απαραίτητη προϋπόθεση
Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, η ασφαλιστική ικανότητα αποδίδεται σε όλους τους εργαζόμενους. Όσον αφορά στους μη μισθωτούς, απαραίτητη προϋπόθεση είναι είτε να έχουν εξοφλήσει τις ασφαλιστικές εισφορές τους, είτε να έχουν ρυθμίσει τις οφειλές τους και να εξοφλούν τακτικά τις δόσεις που προβλέπει η ρύθμιση. Όσον αφορά τους μισθωτούς, προϋπόθεση είναι η πραγματοποίηση τουλάχιστον 50 ημερών εργασίας (που δηλώθηκαν στην ΑΠΔ από τον εργοδότη) κατά το προηγούμενο ημερολογιακό έτος ή κατά το τελευταίο δωδεκάμηνο, ανεξαρτήτως της εξόφλησης των εισφορών από μέρους του εργοδότη.

Τονίζεται ότι η απώλεια ασφαλιστικής ικανότητας δεν συνεπάγεται απώλεια της δωρεάν ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης. Όλοι οι νόμιμα διαμένοντες πολίτες στη χώρα με ενεργό ΑΜΚΑ έχουν ανεμπόδιστη και δωρεάν πρόσβαση νοσηλείας και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης στο δημόσιο σύστημα υγείας, ήτοι σε δημόσια νοσοκομεία, καθώς και σε Κέντρα Υγείας.

Ειδική μέριμνα έχει ληφθεί για τις κάτωθι ευάλωτες ομάδες πληθυσμού: ανήλικοι, άτομα με αναπηρία και χρονίως πάσχοντες, οι οποίες καλύπτονται και από ιδιώτες γιατρούς για συνταγογράφηση φαρμάκων, θεραπειών και διαγνωστικών εξετάσεων.

Τέλος, υπενθυμίζεται ότι κατ’ εξαίρεση ασφαλιστική ικανότητα για την περίοδο 2024-2025 έχει χορηγηθεί επίσης σε κατηγορίες εργαζομένων που αντιμετωπίζουν αντικειμενική δυσκολία στο να ανταποκριθούν και να καλύψουν τις απαραίτητες προϋποθέσεις της ασφαλιστικής ικανότητας: πληγέντες από φυσικές καταστροφές, στους εργαζόμενους στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη Περάματος και στα Ναυπηγεία Ελευσίνας.

Ακολουθήστε το Iraklionews σε Google News  και Facebook 
Οικονομία - Τελευταία Νέα
Περισσότερες Ειδήσεις