Η Κρήτη αποχαιρετά το Μίκη
Η Κρήτη αποχαιρετά το Μίκη

Η Κρήτη αποχαιρετά το Μίκη

Αρχές και φορείς της Κρήτης στο άκουσμα της είδησης του θανάτου του Μίκη Θεοδωράκη τον αποχαιρέτησαν και τον ευχαρίστησαν για την προσφορά του.

Στ. Αρναουτάκης: Ο Μίκης σημάδεψε ανεξίτηλα τη νεότερη ιστορία μας

Δήλωση για τον θάνατο του Μίκη Θεοδωράκη έκανε ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης υπογραμμίζοντας την προσφορά του στον πολιτισμό, στην Κρήτη και την Ελλάδα.

Ακολουθεί το κείμενο της δήλωσης:

«Με τη ζωή του σημάδεψε ανεξίτηλα τις σημαντικότερες στιγμές της νεότερης ιστορίας μας. Ο μεγάλος αγωνιστής της Δημοκρατίας και της Ελευθερίας, ο Μίκης Θεοδωράκης πέρασε στην αιωνιότητα.

Η Ελλάδα από σήμερα, είναι πραγματικά, φτωχότερη. Αποχαιρετά με σεβασμό και ευγνωμοσύνη έναν μουσικοσυνθέτη παγκοσμίου φήμης. Έναν καλλιτέχνη που κατάφερε να εκφράσει μέσα από τα μελοποιημένα έργα του, γενιές και γενιές Ελλήνων.

Ως Περιφέρεια Κρήτης, αποχαιρετούμε το δικό μας Μίκη, έναν σπουδαίο συντοπίτη μας. Τον ευχαριστούμε και τον τιμούμε για τη μεγάλη του προσφορά στην Πατρίδα, στις τέχνες και τον πολιτισμό. Με τη βεβαιότητα πως τα τραγούδια του θα παραμείνουν αιώνια παρακαταθήκη στις επόμενες γενιές, εκφράζουμε θερμά συλλυπητήρια στην οικογένειά του. Στο Μίκη της Ελλάδας, αιωνία η μνήμη «μέσα στις πασχαλιές εκεί ο Πρωτομάστορας μυρίζει την Ανάσταση».

Αλ. Μαρκογιαννάκης: Ο Μίκης Θεοδωράκης με το παγκόσμιο κύρος και την οικουμενική αναγνώριση δεν είναι πια μαζί μας

«Ο Μίκης Θεοδωράκης, ο μεγάλος καλλιτέχνης με το παγκόσμιο κύρος και την οικουμενική αναγνώριση, ο μεγάλος Έλληνας του πολιτισμού και των τεχνών, ο περήφανος πατριώτης Κρητικός, δεν είναι πια μαζί μας.
Έφυγε πλήρης ημερών, αναγνώρισης και τιμής για τα όσα προσέφερε στις ζωές όλων των Ελλήνων. Μας άφησε όμως ανεκτίμητη κληρονομιά το συγκλονιστικό του έργο, τη σκέψη του αλλά και τους διαρκείς αγώνες του για την ελευθερία, τη δικαιοσύνη και την εθνική συμφιλίωση.
Του οφείλουμε ως έθνος και ως Κρήτη να μην τον λησμονούμε ποτέ και να σεβαστούμε την επιθυμία του να ταφεί στην πατρίδα του, στον Γαλατά Χανίων, με τον τρόπο που ο ίδιος επέλεξε. Είναι η ελάχιστη ανταπόδοση σε όσα πολλά μας έδωσε με τη ζωή και το έργο του».

Β. Λαμπρινός: Ήταν ένας σπουδαίος Κρητικός, ένας Μεγάλος Έλληνας

Συνθέτης παγκόσμιου βεληνεκούς και ακατάβλητος αγωνιστής της δημοκρατίας καθ΄ όλη την διάρκεια του βίου του, ο Μίκης Θεοδωράκης αποτέλεσε κορυφαία προσωπικότητα στην νεότερη ιστορία της χώρας.

Με το απαράμιλλο έργο του, μετέδωσε τις υψηλότερες και βαθύτερες αξίες της Τέχνης, διαδίδοντας σε όλη την οικουμένη, την ελληνική μουσική και την μελοποιημένη ελληνική ποίηση. Συμμετέχοντας από έφηβος στους κοινωνικούς αγώνες του τόπου μας, ιδιαίτερα στην περίοδο της επτάχρονης Δικτατορίας, κατά την οποία υπήρξε, διεθνώς, η «φωνή» της Αντίστασης στην κατάλυση της Δημοκρατίας, δημιούργησε ένα διαρκές παράδειγμα ακατάβλητου αγωνιστικού φρονήματος.

Ήταν ένας σπουδαίος Κρητικός, ένας Μεγάλος Έλληνας που δεν θα ξεχαστεί ποτέ.

Μ. Μποκέας: «Μίκη σε αποχαιρετούμε με υπόκλιση. Άξιος εστί!» 

«Αγωνιστής, Εμβληματικός, Μοναδικός. Ένα ζωντανό σύμβολο που έγινε παγκόσμιος θρύλος. Φεύγεις, αλλά δεν είμαστε πιο φτωχοί, το αντίθετο. Μας κληροδοτείς στην αιωνιότητα. Για το «εμείς», για την πατρίδα, για τους Έλληνες… Μίκη, σε αποχαιρετούμε με υπόκλιση. Άξιος εστί!»

Η ελληνική σημαία στο Δημαρχείο Μαλεβιζίου κυματίζει μεσίστια σε ένδειξη πένθους.

Π. Σημανδηράκης: Ο Μίκης πέτυχε το αδιανόητο, τα έργα των μεγάλων ποιητών να γίνουν κτήμα όλων μας

Με αφορμή τη θλιβερή είδηση για τον θάνατο του σπουδαίου Μίκη Θεοδωράκη, σε δήλωση του ο Δήμαρχος Χανίων, Παναγιώτης Σημανδηράκης αναφέρει τα εξής:

«Σήμερα έφυγε από τη ζωή ένας παγκόσμιος Έλληνας, που σφράγισε με το έργο του τον σύγχρονο ελληνικό πολιτισμό, τη σύγχρονη Ελλάδα.

Ο Μίκης άνοιξε δρόμους, πέτυχε το αδιανόητο, τα έργα των μεγάλων ποιητών να γίνουν κτήμα όλων μας. Με το μουσικό του έργο εξέφρασε έναν ολόκληρο λαό, αλλά και όσους διαχρονικά αγωνίζονται για την ελευθερία και τη δημοκρατία σε όλο τον κόσμο, καταξιώνοντας την ελληνική σύνθεση διεθνώς.

Με αφετηρία την κρητική του καταγωγή, η προσωπικότητά του σφυρηλατήθηκε από γενιές Επαναστατών και ηρώων προδιαγράφοντας την ζωή του∙ μια ζωή πολυτάραχη και συγκλονιστική. Βρέθηκε πάντοτε, σε εποχές δύσκολες, στην πρώτη γραμμή στους πολιτικούς αγώνες και τις κοινωνικές διεκδικήσεις, διώχθηκε για τις ιδέες του και αναδείχθηκε σε σύμβολο της αντιδικτατορικής πάλης, σε ακατάλυτο σύμβολο αντίστασης.

Ο Δήμος Χανίων, ως ελάχιστο δείγμα ευγνωμοσύνης για την πολυδιάστατη προσφορά αυτού του παγκόσμιας εμβέλειας Χανιώτη, τον ανακήρυξε Επίτιμο Δημότη Χανίων, ενώ του δόθηκε και το χρυσό κλειδί της πόλης μας. Παράλληλα, είχαμε την ξεχωριστή τιμή ως Δήμος Χανίων, να παρευρίσκεται ο μεγάλος μας Μίκης στην τελετή ονοματοδοσίας του Θεάτρου «Μίκης Θεοδωράκης», στο παλιό Λιμάνι, έναν χώρο που φέρει το όνομα του με την ελπίδα να καταφέρει να φέρει -έστω- μερική από τη λάμψη του.

Αγαπημένε μας Μίκη, η Ρωμιοσύνη από σήμερα είναι φτωχότερη, αλλά εσύ δεν την έκλαψες ποτέ.

Η πόλη σου, η δική σου «Όμορφη Πόλη», τα Χανιά μας, περιμένουν να σε υποδεχθούν για τελευταία φορά.

Έχε γεια, Μίκη μας.»

Ακολουθήστε το Iraklionews σε Google News  και Facebook 
Ελλάδα - Τελευταία Νέα
Περισσότερες Ειδήσεις