Η Ελλάδα αποχαιρέτησε τη Φώφη Γεννηματά - Συγκίνηση για τη "μαχήτρια" που έφυγε νωρίς (pics)
Η Ελλάδα αποχαιρέτησε τη Φώφη Γεννηματά - Συγκίνηση για τη "μαχήτρια" που έφυγε νωρίς (pics)

Η Ελλάδα αποχαιρέτησε τη Φώφη Γεννηματά – Συγκίνηση για τη "μαχήτρια" που έφυγε νωρίς (pics)

Σε κλίμα ανείπωτης θλίψης, έντονης συναισθηματικής φόρτισης και πάνδημης οδύνης αποχαιρέτησε σήμερα, Τετάρτη (27/10), η Ελλάδα τη Φώφη Γεννηματά, η οποία γνώρισε την καθολική αναγνώριση ως σπουδαία γυναίκα και πολιτικός που βάδιζε με ψηλά το κεφάλι και αξιοπρέπεια μέχρι την τελευταία στιγμή.

Μια γυναίκα που κέρδισε με τη στάση της στο δημόσιο -και όχι μόνο- βίο την αγάπη και τον σεβασμό όλων. Μια γυναίκα που όλη η Ελλάδα, την οποία ένωσε στην κηδεία της, φώναζε με το μικρό της.

Συγγενείς, φίλοι, γνωστοί και απλός κόσμος που δεν τη γνώρισε ποτέ, αλλά την έβαλε στην καρδιά του από την παρουσία της στη δημόσια ζωή ανεξαρτήτων πεποιθήσεων, ηλικίας και κοινωνικής προέλευσης, όπως και πολιτικοί συνοδοιπόροι, αλλά και αντίπαλοι, αποχαιρέτησαν με δάκρυα και χειροκροτήματα τη δική τους Φώφη που έφυγε τόσο νωρίς, αφήνοντας πίσω της ένα δυσαναπλήρωτο κενό.

Η γη άνοιξε τα σπλάχνα της και την υποδέχθηκε στο Α' Νεκροταφείο, υπό τον ήχο χειροκροτημάτων και του Πένθιμου Εμβατηρίου, δίπλα στον αείμνηστο πατέρα της, Γιώργο, που έφυγε από τη ζωή στα 55 του χρόνια, επίσης «χτυπημένος» από τον καρκίνο, όπως και η μητέρα της.

Με βάση το πρωτόκολλο, η κηδεία της τελέστηκε με τιμές εν ενεργεία υπουργού, ενώ την ώρα της ταφής αποδόθηκαν στρατιωτικές τιμές, με εννέα στρατιώτες να ρίχνουν από τρεις πυροβολισμούς στον αέρα.
Η σημαία, δε, που κάλυπτε το φέρετρό της παραδόθηκε στον σύζυγό της και τα παράσημα στα τρία της παιδιά, οι επικήδειοι των οποίων «ράγισαν» καρδιές.

Η Ελλάδα αποχαιρέτησε τη Φώφη Γεννηματά - Συγκίνηση για τη "μαχήτρια" που έφυγε νωρίς (pics)

«Κρατήθηκες με όσες δυνάμεις σου είχαν απομείνει, για να μας κρατήσεις στην αγκαλιά. Η αγάπη και η στοργή σου δεν είχε όρια. Είμαι σίγουρος ότι θα μας κοιτάς με χαμόγελο πάνω εκεί από τα σύννεφα» ανέφερε χαρακτηριστικά, μεταξύ άλλων, ο γιος της, Γιώργος.
Η μικρή της κόρη Κατερίνα, απευθυνόμενη στη μητέρα της είπε: «Είσαι η πιο δυνατή γυναίκα που ξέρω. Θα μας λείψεις πολύ. Θα μου λείψει το χάδι σου, το χαμόγελό σου. Αντίο μαμά, είσαι μαχήτρια, σ’ αγαπάμε πολύ και πάντα».

Συγκινημένη ήταν και η μεγάλη της κόρη, Αιμιλία, η οποία αναφέρθηκε σε όσα θα τους λείψουν πιο πολύ από τη μητέρα τους.
«Ήξερες πάντα όσα ξέρει μία μάνα, η αγκαλιά σου ήταν ζεστή, τρυφερή αλλά και ασπίδα δυνατή σαν κι εσένα. Αυτό το οικείο άρωμα που δεν ξεκολλάει από πάνω μας. Το χαμόγελό σου, το χάδι σου και κυρίως το ζεϊμπέκικο της ζωής που χόρεψες καλύτερα απ' όλους είναι αυτά που θα μας λείψουν πιο πολύ. Η ζωή σου είναι οδηγός. Μια ζωή γεμάτη αλήθεια, αξιοπρέπεια κι ελπίδα. Αυτά μας έγραφες και να είσαι σίγουρη ότι θα τα ακολουθήσουμε» είπε.

Τραγική φιγούρα και ο σύζυγός της, Ανδρέας Τσούνης, ο οποίος στάθηκε σαν «βράχος» δίπλα της και στα καλά και στα άσχημα, αποδεικνύοντας ωστόσο ότι ακόμα και οι «βράχοι» λυγίζουν.

Αδυνατώντας να αντέξει τον αβάσταχτο πόνο, όταν το φέρετρο μπήκε στην εκκλησία, έπεσε πάνω του, το αγκάλιασε και έκλαψε για τη σύντροφο που έχασε. Τον άνθρωπό του…. Στη συνέχεια το χτύπησε με μια γροθιά, λες και ήθελε να χτυπήσει την παλιασθένεια που του τη στέρησε.

Από την πλευρά της, η αδελφή της συγκίνησε, ζητώντας να μείνει λίγο μόνη μαζί της για να «μιλήσουν»…

Με ένα λουλούδι την αποχαιρέτησαν κοντινοί της άνθρωποι, αλλά και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο Αλέξης Τσίπρας, ο Κώστας Τασούλας.

Το ύστατο χαίρε θέλησαν να πουν και στελέχη του ΚΙΝΑΛ. Ανάμεσά τους ο Γιώργος Παπανδρέου τον οποίο υποδέχθηκαν με χειροκροτήματα, ο Κώστας Λαλιώτης και ο Κώστας Γείτονας.

Η Ελλάδα αποχαιρέτησε τη Φώφη Γεννηματά - Συγκίνηση για τη "μαχήτρια" που έφυγε νωρίς (pics)

Η εξόδιος ακολουθία τελέστηκε χοροστατούντος του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερωνύμου, ενώ ακολούθησαν τα συλλυπητήρια προς τους συγγενείς.

Στη γενναιότητα, αλλά και στους αγώνες που έδωσε, ως πολιτικός, σύζυγος, γυναίκα και μητέρα εστίασαν στους επικηδείους τους η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ο πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας και ο Γραμματέας του ΚΙΝΑΛ Μανώλης Χριστοδουλάκης.

Ιδιαίτερη στιγμή ήταν όταν στη Μητρόπολη Αθηνών έφτασε και η Ντόρα Μπακογιάννη, υποβασταζόμενη από τον γιο της Κώστα και την κόρη της Αλεξία. Η βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας ξεσήκωσε κύμα συγκίνησης και συμπαράστασης όταν τις προηγούμενες ημέρες ανακοίνωσε ότι διαγνώστηκε με καρκίνο.

Ο κόσμος την υποδέχθηκε με χειροκροτήματα, ενώ μόλις μπήκε στην εκκλησία, φανερά συγκινημένη, έσπευσε στους συγγενείς της Φώφης για να τους συλλυπηθεί, παίρνοντας μια αγκαλιά τον άντρα και τα παιδιά της.

Μετά την εξόδιο ακολουθία, η σορός της Φώφης Γεννηματά ξεκίνησε το τελευταίο ταξίδι προς το Α' Νεκροταφείο, ενώ στάση έγινε μπροστά στη Βουλή, με τον κόσμο να χειροκροτά, φωνάζοντας «Αθάνατη».
Την ίδια ώρα, οι σημαίες σε όλη τη χώρα κυματίζουν μεσίστιες, καθώς κηρύχθηκε εθνικό πένθος.

Παρόντες στο τελευταίο «αντίο» προς τη Φώφη Γεννηματά ήταν σύσσωμη η πολιτική και πολιτειακή ηγεσία. Στη Μητρόπολη βρέθηκε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, η οποία άφησε ένα λευκό τριαντάφυλλο πάνω στο φέρετρο, πριν συλλυπηθεί την οικογένειά της. Λίγο νωρίτερα είχε φθάσει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, επίσης με ένα λευκό τριαντάφυλλο, με τη σύζυγό του Μαρέβα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, ο πρόεδρος της Βουλής, Κώστας Τασούλας, ο ΓΓ του ΚΚΕ Δημήτρης Κούτσούμπας και ο επικεφαλής του ΜέΡΑ25 Γιάνης Βαρουφάκης.

Η Ελλάδα αποχαιρέτησε τη Φώφη Γεννηματά - Συγκίνηση για τη "μαχήτρια" που έφυγε νωρίς (pics)

Η σορός της Φώφης Γεννηματά έφτασε στη Μητρόπολη Αθηνών, λίγο μετά τις 08:00 το πρωί. Οδηγήθηκε, με τη συνοδεία της προσωπικής της γραμματέως και του αστυνομικού που είχε δίπλα της τα τελευταία χρόνια στο παρεκκλήσι της Μητρόπολης όπου από τις 10:00 τέθηκε σε λαϊκό προσκύνημα.

Το φέρετρο της Φώφης Γεννηματά ήταν καλυμμένο με την ελληνική σημαία, τη σημαία του ΠΑΣΟΚ και τη σημαία του Κινήματος Αλλαγής.

Αφού ολοκληρώθηκε το λαϊκό προσκύνημα, με πλήθος κόσμου να πλήθος κόσμου να κατακλύζει τη Μητρόπολη Αθηνών αποχαιρετώντας την με δάκρυα στα μάτια και ένα λουλούδι, λίγο πριν από τις 14:00 το φέρετρο μεταφέρθηκε από το παρεκκλήσι στον ναό, με κόσμο να πετά λουλούδια.

Ανάμεσά στους πολιτικούς που έφθαναν σταδιακά για να συλλυπηθούν την οικογένειά της εκτός από σύσσωμη την Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος, ήταν ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ο Απόστολος Κακλαμάνης και ο Νικήτας Κακλαμάνης. Το «παρών» έδωσαν και πρώην πρωθυπουργοί όπως ο Κώστας Σημίτης, με τη σύζυγό του Δάφνη, ο Λουκάς Παπαδήμος, αλλά και ο Γιώργος Παπανδρέου.

Η Ελλάδα αποχαιρέτησε τη Φώφη Γεννηματά - Συγκίνηση για τη "μαχήτρια" που έφυγε νωρίς (pics)

Αφήνοντας στην άκρη τις πολιτικές διαφορές τους, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, έφθασε με τον Γιώργο Κατρούγκαλο, ενώ παρόντες ήταν ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Παναγιώτης Πικραμμένος, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης, ο πρώην υπουργός Αλέκος Φλαμπουράρης, ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, η Άννα Ψαρούδα – Μπενάκη, ο Βαρδής Βαρδινογιάννης και η Μαριάννα Βαρδινογιάννη, ο Γιώργης Βαρδινογιάννης, η Γιάννα Αγγελοπούλου, ο δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης, όπως και τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ Κώστας Γείτονας και Μιλτιάδης Παπαϊωάννου, οι πιο στενοί της συνεργάτες, Μανώλης Όθωνας, Χρήστος Πρωτόπαππας και Νίκος Βοσδογάνης, αλλά και υπουργοί, βουλευτές και εκπρόσωποι όλων των πολιτικών δυνάμεων.

Ακολουθήστε το Iraklionews σε Google News  και Facebook 
Ελλάδα - Τελευταία Νέα
Περισσότερες Ειδήσεις