Προϋπολογισμός: Το ενεργειακό κόστος «δυναμιτίζει» τα περιθώρια για νέα μέτρα στήριξης

Georgiladakis Epiplodiakosmisi 300×250

«Νάρκη» στα θεμέλια του κρατικού προϋπολογισμού βάζει η τιμή του φυσικού αερίου! Το ιλιγγιώδες ράλι της τιμής σε επίπεδα 220 – 250 ευρω / MWH πυροδοτεί αλυσιδωτές αντιδράσεις στο κόστος παράγωγης ηλεκτρικού ρεύματος και δημιουργεί μεγαλύτερες ανάγκες επιδότησης νοικοκυριών και επιχειρήσεων από το προϋπολογισμό, ψαλιδίζοντας έτσι τα περιθώρια για επιπλέον μέτρα στήριξης

Από 45-50 ευρώ η MWH πριν από έναν χρόνο, η τιμή του φυσικού αερίου κινείται τώρα στην περιοχή των 240 -250 ευρώ η MWH, έχοντας υπερβεί κάθε κυβερνητική πρόβλεψη. Μέσα σε ένα αβέβαιο σκηνικό, η όποια υπεραπόδοση στο μέτωπο των εσόδων, είναι λογικό να διοχετευθεί κυρίως σε ενεργειακές επιδοτήσεις. Υπολογίζεται μάλιστα σε ότι συνολικά, φέτος, το κόστος των κυβερνητικών παρεμβάσεων για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης μπορεί και να ξεπεράσει τα 6 δισ. ευρώ!

Ο κρατικό προϋπολογισμός, λοιπόν, θα πρέπει να συνεχίζει να επιδοτεί τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος (ώστε τα τιμολόγια να διατηρούνται σε επίπεδα κοντά στο 90% των αντίστοιχων προ κρίσης) με την τιμή τη χονδρικής να καλπάζει και το υπουργείο Οικονομικών να εξετάζει -πλέον- και ακραία σενάρια.

Περισσότερες Ειδήσεις