Γ. Επανωμεριτάκης: Είναι νωρίς για να αξιολογηθούν οι συνέπειες του πολέμου στην Ελλάδα
Έχει πλέον συμπληρωθεί ένας μήνας από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, μετά της εισβολή της Ρωσίας, και οι κλυδωνισμοί της παγκόσμιας οικονομίας δεν έχουν τέλος.
Ο κ Γ. Επανωμεριτάκης, Διευθυντής του Δικτύου Καταστημάτων της Συνεταιριστικής Τράπεζας Χανίων επισήμανε μιλώντας στο Iraklionews.gr ότι είναι πολύ νωρίς ακόμη για να προβούμε σε ασφαλείς εκτιμήσεις αναφορικά με τις συνέπειες που έχει ο πόλεμος στην Ουκρανία, καθώς οι αρνητικές επιδράσεις του θα φανούν τους επόμενους μήνες, ακόμη ακόμη και τα επόμενα χρόνια. Όπως τόνισε ο κ. Επανωμεριτάκης θα πρέπει να αναμένουμε αρχικά να δούμε πότε και πώς θα γίνει η άρση των μέτρων που έχουν επιβληθεί στη Ρωσία, αλλά ταυτόχρονα και την άρση των αντίμετρων που επέβαλε η Ρωσία σε όσες χώρες δεν είναι φιλικά διακείμενες προς αυτή, ανάμεσά τους και η Ελλάδα.
Ο κ. Επανωμεριτάκης ερωτηθείς για την οικονομία της χώρας μας και πόσο αυτή έχει επηρεαστεί από τα τεκτενόμενα αυτήν τη στιγμή στην Ουκρανία επεσήμανε ότι, με βάση τα σημερινά δεδομένα, οι αρνητικές επιδράσεις στην Οικονομία της Χώρας μας είναι σήμερα διαχειρίσιμες. Σε αυτό φαίνεται να συμβάλουν οι εισπράξεις από τον Τουρισμό οι οποίες, σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα και παρά τον πόλεμο στην Ουκρανία, εκτιμάται ότι θα κινηθούν σε πολύ υψηλά επίπεδα, γεγονός που θα βοηθήσει σημαντικά την Οικονομία της χώρας μας, ενώ παράλληλα η αύξηση της τιμής του ηλιέλαιου φαίνεται να ευνοεί, βραχυπρόθεσμα τουλάχιστον, το ελαιόλαδο, παρότι πρόκειται για διαφορετικά έλαια, με σαφώς ανώτερο ποιοτικά το ελαιόλαδο.
Βέβαια δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η Οικονομία της Ελλάδας είναι ήδη καταπονημένη, καθώς στη δεκαετή οικονομική κρίση στην Χώρα μας ήρθε να προστεθεί η Πανδημία, η οποία αποσυντόνισε την Παγκόσμια παραγωγή και διακίνηση αγαθών και υπηρεσιών και εκτόξευσε τον πληθωρισμό σε όλες τις χώρες. Η Ελληνική κυβέρνηση, όπως και οι κυβερνήσεις όλων των Ευρωπαϊκών χωρών, στήριξε τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά με πακέτα στήριξης συγχρηματοδοτούμενα από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τον κρατικό προϋπολογισμό και με αποφασιστική συνεισφορά της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Βέβαια οι δυνατότητες της Χώρας μας για ουσιαστική άμεση στήριξη των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών φαίνεται να εξαντλούνται, κάτι που ήδη δημιουργεί σημαντικές δυσκολίες σε μεγάλο μέρος του πληθυσμού, ενώ οι θετικές επιδράσεις από τα σημαντικά Κοινοτικά κονδύλια που θα διαχειριστεί η Χώρα μας (Ταμείο Ανάκαμψης, Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης 2021-2027) θα αργήσουν να φανούν στην καθημερινότητα μας.
Ερωτηθείς ο κ. Επανωμεριτάκης για την πορεία των επιχειρηματικών δανείων στην Ελλάδα επισήμανε ότι τους περασμένους μήνες είχε παρατηρηθεί μείωση των αιτήσεων για τέτοιου είδους δάνεια, κάτι που έχει αλλάξει τον τελευταίο καιρό. Αυτό κυρίως οφειλόταν στο γεγονός ότι οι περισσότερες επιχειρήσεις διέθεταν ρευστότητα λόγω των χρηματοδοτήσεων που είχαν λάβει από επιδοτήσεις και προγράμματα στήριξης λόγω Πανδημίας, από τα οποία το μεγαλύτερο μέρος τους ήταν μη επιστρεπτέο.
Ωστόσο, τον τελευταίο καιρό, παρατηρείται μία αύξηση της ζήτησης επιχειρηματικών αλλά και στεγαστικών δανείων. Οι τράπεζες μπορούν να ανταποκριθούν στη ζήτηση, καθώς διαθέτουν σημαντική ρευστότητα, παραμένουν όμως προσεκτικές στην επιλογή τους, καθώς οι επιχειρήσεις, μικρές ή μεγάλες, που αιτούνται δανείων θα πρέπει να είναι σοβαρές ενώ παράλληλα θα πρέπει να μπορούν να ανταποκριθούν στην αποπληρωμή του δανείου.
Όσον αφορά τώρα στα στεγαστικά δάνεια, ο κ. Επανωμεριτάκης, υπογράμμισε πως υπάρχει σημαντική αύξηση των αιτήσεων που δεν φαίνεται να επηρεάζεται αρνητικά από την αύξηση των τιμών των ακινήτων, επισημαίνοντας βέβαια ότι η αύξηση των τιμών των κατοικιών δεν οφείλεται αποκλειστικά και μόνο στις αυξημένες τιμές των οικοδομικών υλικών και γενικότερα του κόστους κατασκευής, αλλά και στη σημαντική αύξηση της ζήτησης.